Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Rødøjet Vireo - (Vireo olivaceus) - Red-eyed Vireo
Fugleart (IOC): Rødøjet Vireo (Vireo olivaceus) Red-eyed Vireo - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Fundet af Eva Foss Henriksen
Lokalitet: Sydenden af Bydiget, Mandø, Danmark
Dato: 19. oktober 2011
Fotograf: Troels Leuenhagen Petersen, Danmark
Del af temaet: Førstegangsfund for Danmark
Uploadet den: 19. oktober 2011
Hits: Billedet har været vist 7196 gange.
DK List Ranking: Set af 207 ud af totalt 1510 personer!
Mere detaljeret information om dette fund findes her: [fund information].
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].



Kommentarer:

Erhardt Ecklon skriver onsdag 19. oktober 2011 kl. 21.04
"Sydenden af Bydiget, Mandø"
Er det muligt at få nøjagtige koordinater?

Vh EEE


Morten Jenrich Hansen skriver onsdag 19. oktober 2011 kl. 21.23
Med et stort tillykke til Eva Foss Henriksen og de øvrige observatører på Mandø med dagens flotte fund af en Rødøjet Vireo, vil jeg benytte lejligheden til en beretning fra Nr. Lyngvig.

I uge 39 og 40 2011 holdt jeg ferie og havde velvilligt fået tilladelse fra Naturstyrelsen til ringmærkning i den gamle Fyrhave og Fyrkrattet ved Nr. Lyngvig Fyr.
Jeg havde udgangspunkt med ringmærkningsudstyr i en gammel garage på vestsiden af Fyrmester boligen.
Tirsdag d. 27. sept. var ikke den store fangstdag antalsmæssigt, men bl.a. fangst af 3 Hvidbrynede Løvsangere fik mig til at holde net åbne hele dagen.
Omkring kl. 17.30 var det overskyet og gråt, mens jeg holdt en pause og sad lænet op ad garagen med en mad og lidt at drikke. Samtidigt havde jeg øje med en blandet flok småfugle i den nordlige del af krattet. Mest finker, lidt mejser, et par Gransangere og en Munk.
Det gav mig håb om lidt flere mærkninger inden det blev mørkt.
Ud ad øjenkrogen ser jeg en fugl komme flyvende lige over mig (kommer over garagen) og flyve ind i øverste del af et 4-5 meter højt egetræ, der står allerforrest i fyrkrattet ca. 10 meter fra min siddeplads.
Glimtet af den flyvende fugl får mig til at reagerer, for der manglede noget hale til at det var en af de normale finker eller mejser. Jeg søger imellem egeløvet med min håndkikkert og finder hurtigt fuglen, der er mest skjult af løv, men sidder i profil på en gren med hovedet synligt – vendt mod højre – og kroppen skjult.
Første sekund tænker jeg Rødtoppet Fuglekonge, da jeg ser et markant hoved med mørk øjenstribe og tydelig bred hvid øjenbrynsstribe, der bliver bredere bag øjet og ender stumpt.
Næste sekund er jeg klar over, at det her er helt galt, for fuglen er alt for stor til Fuglekonge og ud over stort hovede ser jeg et helt mørkt, meget kraftigt og relativt langt næb.
Næste øjeblik tilter fuglen hovedet og fremviser en helt mørk isse – og jeg kan knapt tro det, men min indskydelse siger Rødøjet Vireo!

Fuglen gør nu et par klumpe hop mod højre på grenen – stadig mest skjult af egeløvet, men jeg ser en ren mørk overside uden vingebånd og en meget lys gråhvid underside, hvor der dog er antydning af gult bagerst på flanken. I det grå lys og inden i løvet kan jeg ikke nå at erkende oversidens farve, kun at issen er mørkere end resten af oversiden. Jeg ser jo også fuglen skråt nedenfra og har derfor bedre lys på undersiden.
Næste bevægelse vender fuglen sig 90 grader på grenen med hovedet væk fra mig, hvorfor jeg har direkte syn til en gul undergump – og så flyver fuglen ind midt i den tætteste del af Fyrkrattet.

Jeg er noget i vildrede, for den lidt tunge bevægelse i retning af Munk og den markante hovedtegning kombineret med det kraftige mørke næb minder mig fuldstændig om Rødøjet Vireo fra en tur til Texas i april 2003 – men jeg husker intet om gul undergump og gullig bagerste flanke på fugle set i Texas.
De næste ti minutter prøver jeg forgæves at finde fuglen igen, mens tankerne flyver gennem hovedet. Er jeg gået fuldstændig galt i byen? Overvejer evt fejltagelser af fx en sen Sivsanger eller Bynkefugl, men alt bortset fra de gule farver passer for mig på Rødøjet Vireo.

Da jeg stadig har net åbne, har jeg et spinklet håb om at fange fuglen og uden at se antydning af bevægelser i den del af krattet fuglen fløj ind i, bruger jeg tid på at ringe til Ole Amstrup og fortælle hvad jeg har set – stadig med den lidt tøvende melding om det gule på undergump og bagerste flanke, der bekymrede mig.
Det er så sent, at jeg ikke kan nå at få hjælp inden det bliver mørkt, men OA mener der ud fra min beskrivelse kan være tale om en Rødøjet Vireo.
Da jeg har set den så kort og stadig ikke har styr på det med det gule, beder jeg OA ikke melde den ud på DOF-call. Jeg ville simpelthen være ked af at tilkalde folk fra hele landet på så kort en obs!
Derimod får vi organiseret nogle af de lokale til at være parat ved solopgang næste morgen. Ud over jeg selv og OA kommer UEM,KEK,SEP og JB.
Desværre lykkedes det aldrig at se eller høre mere til fuglen, hvis det var lykkedes havde vi selvfølgelig meldt den ud med det samme.

Efter at have lukket for mine net ved mørkets frembrud tog jeg til min campinghytte og fik tjekket den medbragte litteratur plus foto´s fra flere hjemmesider. Der så jeg, tydelige eksempler på gul undergump på Rødøjet Vireo, hvad jeg altså aldrig havde bidt mærke i i felten i Texas!
Det bestyrkede blot min overbevisning om, at det rent faktisk var en Rødøjet Vireo, der knapt et minut lod sig se i Nr. Lyngvig Fyrkrat.

Samtidigt ærgrede jeg mig over den korte obs og det, at ingen andre fik set fuglen. Mit kamera var påsat normal objektiv for foto´s af fugle i hånden, men selv med en tele, tror jeg ikke, at jeg havde nået at få billeder.
Alt i alt har jeg ingen forventninger om, at en obs som denne kan godkendes som et førstegangsfund for landet (hører selvfølgelig gerne, hvis SU-medlemmer skulle have en anden opfattelse :-) )

Og denne beretning er på ingen måde tænkt i retning af at tage glorien af det flotte dokumenterede fund på Mandø!

Håber blot, at det kan bringe mod på mere og minde om, at vores drømme på denne årstid ikke kun kan rettes mod øst, men at Stribet Sanger og nu Rødøjet Vireo altså kan nå frem til os og ikke kun britterne.

Mvh
Morten Jenrich Hansen



Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 20. oktober 2011 kl. 04.49
Hej Eva og Morten,

En, synes jeg, temmelig overbevisende beskrivelse af en RV... Den sidder da lige i skabet, og burde bestemt sendes videre til SU!

Den tager bestemt heller ikke glorien af Evas flotte fund... det er godt obset Eva - temmelig overbevisende, og sikkert et overbevisende argument til at flytte FT tilbage til det vestlige Danmark. Dit fund har garanteret ikke skabt virak på Bornholm og helt sikkert fået mere gang i salget af trøstedråber og tudekiks på Østersøens Perle.

RV er en længe ventet art i DK...

VH/Michael


Erhardt Ecklon skriver torsdag 20. oktober 2011 kl. 13.47
Fuglen er set i formiddags indtil videre i vest krat ved hyldebuske på ca denne lokalitet N 55°16,177', E 8°33,442'

Vh EEE
Snatur.dk


Carsten Murmann skriver torsdag 20. oktober 2011 kl. 15.21
Er MANDØ p.t. DK's svar på Azorerne (?) - jfr. JENS
Søgaard H.s Vireo NETFUGL-foto fra Az. d. 7. ds.

Mandø har vel som lokalitet DK rekord i spontane New World sangere, mht. både individ- og artsantal ?
Jfr. Stribet Sanger, NETFUGL d. 15. okt. 2006, fra Mandø.

Færøerne opviser måske også en Vireo d.å.?

Tak til EVA og TROELS for spotting og doku !
********************************************

VH ........... C.


Silas Kristian Krag Olofson skriver torsdag 20. oktober 2011 kl. 18.36
Ja, Mandø har slået til igen...

Mht vireoer og Færøerne, så vil Søren Sørensen og jeg da prøve at gøre vores bedste, men det er ikke just fuglekikkere det vrimler med heroppe :-)

Mvh Silas


Tau Rasmussen skriver torsdag 20. oktober 2011 kl. 19.03
Mandø er et virkeligt fortryllende sted (var der med skam at melde for første gang i dag). Men mht. forekomst af amerikanske ikke ande- og vadefugle må vi ikke glemme Rold Skov, med Guldspætte, Mørkøjet Junco og Hvidstrubet spurv. Alle set i villahaver! Det er sgu da for mærkeligt.


Anders Fischer skriver torsdag 20. oktober 2011 kl. 20.59
Mandø er fantastisk!!!
Udover at være en af nordeuropas giftigste småfugle lokaliteter er naturen i sig selv åndeløs smuk for en østdansker som mig(og mange andre)
Rødøje,Hvidbryn,Dværgværling samt Storpiber på Een og samme dag,siger alt!

Iøvrigt rigtigt fedt,at det var en dame der slog til igen med en ny DK,er-Tillykke til Eva-Flere damer på banen-Tak...

Mvh Anders


Erik Vikkelsø Rasmussen skriver fredag 21. oktober 2011 kl. 06.35
Mandø er ikke kun fantastisk, men mageløs ! Fabelagtig natur - og er aldrig gået forgæves :-).

Foreslår, at næste felttræf holdes på Mandø (og omegn).

Stribet Sanger og nu Rødøjet Vireo, er sikkert ikke helt tilfældigt.

Stor tak til Eva for at være "vask ved havelågen" :-)

Erik



Henrik Højholm skriver fredag 21. oktober 2011 kl. 08.33
Tak for et fint indlæg, som sædvanlig, til carsten Murmann.


Dog kunne jeg godt bruge lidt flere detaljer vedrørende "Mandø har vel som lokalitet DK rekord i spontane New World sangere, mht. både individ- og artsantal?".

Mig bekendt er der kun antruffet en new world warbler/sanger i Danmark, og det er Stribet Sanger!


Og skulle Rødøjet Vireo være en "new world sanger" giver det så ikke 2 arter med et individ hver, begge fund på Mandø?


Men det er nok bare mig der ikke fatter en pind (alt er som det plejer at være).


Kunne en eller anden der ved noget om forekomst af yanks i DK lige rette op på min uvidenhed?


Mvh


Henrik Højholm


Morten Bentzon Hansen skriver fredag 21. oktober 2011 kl. 08.59

@Henrik

CARSTEN har helt ret i, at MANDØ er Danmarks bedste lokalitet for NEW WORLD sangere.

Der er, som du skriver det, nemlig kun ét fund i Danmark af en New World sanger og det er, som i begge nævner, Stribet Sanger.

Med ét individ af én art på Mandø mod NUL individer af NUL arter i resten af Danmark, så er Mandø foran resten af DK :-)

Og nej, MANDØ er ikke Danmarks svar på Acorerne. Der er, mig bekendt, set langt flere amerikanske arter ved bl.a. Blåvand og Rømø, men MANDØ er, sammen med Skørping, indtil nu det BEDSTE sted for amk. LANDfugle med to individer af to arter.

********************************************
:-) :-) :-) :-) :-)
********************************************

Mvh

Morten



Henrik Højholm skriver lørdag 22. oktober 2011 kl. 12.00
Tak til Morten for fin redegørelse af new world warbler hotspot Mandø ;-)
Mvh
Henrik


Carsten Murmann skriver lørdag 22. oktober 2011 kl. 16.18
Tak, HENRIK & MORTEN for diplomati og solidt, bredt smil.

Ja - VIREO'er er IKKE Sangere el. Warblers. De står
nær Tornskader og ér blevet kaldt Vireotornskader.

Det undgik min opmærksom ved første-indtryk i USA trækroner
i 1978 (Red-eyed) og '88 (Yellow-throated), og det forblev upåagtet indtil JERES Præciseringer re MANDØ.

KH, en anelse rød-øjet ....... C.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.038 sek.
til toppen