Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Taffeland x Rødhovedet And - (Aythya ferina x Netta rufina) - Common Pochard x Red-crested Pochard
Titel / info: Taffelandehybrid
Lokalitet: Bøjden Nor, Danmark
Dato: 1. januar 2012
Billede info: På opfordring uploades nogle billeder af en hybriddykand, der lå i Bøjden Nor på årets første dag. Fuglen skilte sig med lysere kropssider og anderledes næbtegning/-farve ud fra Taffelænderne, og jeg gik umiddelbart ud fra, at der var tale om en Taffeland x et eller andet. Der er dog flere kendetegn, der peger i retning af, at der kunne være Stor Taffeland i fuglen. Hvad siger fagkundskaben?
Billede opsætning: Digiscoping
Fotograf: Jacob Sterup, Danmark
Uploadet den: 3. januar 2012
Hits: Billedet har været vist 2126 gange.



Kommentarer:

Rasmus Strack skriver onsdag 4. januar 2012 kl. 09.36
Fuglen her må siges at være spænende, ja for folk som mig meget spænende. Fuglen har som jeg ser det klart gener fra Stor Taffeland / Canvasback, som enkelte måske kunne mistænke fuglen for at være.
Fuglen har dog klare afvigelser i forhold til en ren Stor Taffeland, dels er der ikke normalt tydelig kontrast imellem flanken og ryggen, og dernæst syntes jeg at ane et lysere gråligt felt yderst på næbbet. Næbbet på Stor Taffeland er helt sort og desuden næsten sangsvane langt og formet.

Umiddelbart ville jeg gætte på at fuglen er en hybrid Stor Taffeland X Taffeland, der er meget lig en fugl der sås i England i 2010.

http://birdingfrontiers.com/2011/03/13/canvasback-hybrids/


Mvh Rasmus


Sebastian Klein skriver onsdag 4. januar 2012 kl. 09.54
Det var du sgu længe om, Rasmus!

Bortset fra det er jeg helt enig med Rasmus. I forhold til den engelske claimede hybrid har Bøjden-fuglen endnu større kontrast mellem ryg og flanker, men næbbet ser meget slankt, langt og canvasback-agtigt ud. Billederne er ikke gode, hvilket ellers måske ville kunne "clinche" identiteten med 100%.
Måske Jacob gider tage turen til Bøjden endnu en gang?
Hvorom alting er ligner det da en halv ny art for landet, hvilket i så fald er den første halve siden der i en længere periode i 1980'erne huserede en hybrid Hvidrygget X Stor Flagspætte i Gilleleje-området.


Morten Bentzon Hansen skriver onsdag 4. januar 2012 kl. 10.44

Det er dælme friskt SeK, hvis du mener, at du kan bestemme en hybrid med 100% sikkerhed uden at kende forældrefuglene :-).

Men jeg er enig med jer begge i, at den ligner en fugl, hvor både Taffeland og Stor Taffeland er indblandet. Hvorvidt det er 50/50 er muligt, men ikke noget jeg er i stand til at sige med sikkerhed.


Sebastian Klein skriver onsdag 4. januar 2012 kl. 11.20
Procentregning har næppe nogensinde været min stærke side. Ret beset kan man vel aldrig bestemme en fugl med 100% sikkerhed, men man kan jo trods alt opnå en form for koncensus om bestemmelsen, hvilket kunne blive tilfældet med denne (meget spændende) fugl, såfremt billedmaterialet var lidt mere optimalt. Fuglen ser jo meget Canvasback'et ud, men bedre dokumentation vil nok være nødvendig for at udelukke andre afvigelser.

Lidt flere Canvasbackhybrid-links:

http://www.surfbirds.com/cgi-bin/gallery/search2.cgi?species=Canvasback

http://www.youtube.com/watch?v=DBbPPXIvIiM

http://www.animalphotos.me/bird3-canv.htm


Knud N. Flensted skriver onsdag 4. januar 2012 kl. 12.53
Enig i at det må være en:
Taffeland x Stor Taffeland



Rasmus Strack skriver onsdag 4. januar 2012 kl. 19.24
Fuglen er set samme sted i dag, nu er det bare at håbe der kommer flere og gerne lidt bedre fotos.

Mvh RS


Jacob Sterup skriver onsdag 4. januar 2012 kl. 22.20
Tak for alle kommentarerne.

Jeg fandt fuglen igen i dag og fik kigget nærmere på den. Jeg tror ikke, det er en Stor Taffeland x Taffeland:
1) Fuglen har rødligt næb. Dette sås tydeligt i dag, når solen skinnede, mens det er meget svært at erkende på ovenstående billeder, der er taget i gråt og overskyet vejr.
2) Ryggen er mørkere end ryggen på en Taffeland.

Fuglen virkede en anelse større end de øvrige dykænder (Taffel-, Trold- og Bjergænder). Jeg fik taget nogle flere billeder, der ikke er i meget bedre kvalitet end ovenstående, men hvor der til gengæld er lidt flere farver på. Jeg vil prøve at uploade nogle af disse snarest.

Det rødlige næb og flanke/ryg-kontrasten minder en del om Rødhovedet And. Kan Rødhovedet x Taffel være en mulighed?


Rasmus Strack skriver onsdag 4. januar 2012 kl. 22.34
Hej Jacob,

ja nu bliver fuglen da kun mere spændende. Den hybrid type du omtaler er kun sjældent beskrevet og en af fuglene er der fotos af her

http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=8746

Jeg har selv lidt svært ved at se at en hybrid Taffeland X Rødhovedet and skulle ha så langt næb samt være så stor, men når vi taler hybrider er alt da muligt.

Da Stor Taffeland skulle være relativt almindelig i fangenskab (Måske kun i England?) og da Rødhovedet and er det samme, er det måske ikke utænkeligt at fuglen her er en undsluppen hybrid imellem disse to arter?

Med venlig hilsen

Rasmus


Knud N. Flensted skriver torsdag 5. januar 2012 kl. 00.37
På de nye fotos ligner det endnu mere:
(Stor?) Taffeland x Rødhovedet And

med det rødlige næb og den skarpe kontrast mellem ryg og kropsider.


Sebastian Klein skriver torsdag 5. januar 2012 kl. 08.11
Det lyse næb og det kraftige vingebånd indikerer at Rødhovedet And synes suverænt mest oplagt som den ene forældrekandidat. Det forklarer desuden, at kontrasten mellem (meget mørk) ryg og (meget lys) flanke er så voldsom.
At den anden forældrefugl skulle være en Canvasback er vel ikke specielt sandsynligt (men måske nok svært at modbevise).
Jeg er enig i at fuglens næbform er meget Canvasback-lignende, men da Rødhovedet And jo også har et ret langt og slankt næb synes det svært at afgøre hvorvidt den anden forældrefugl er Taffeland eller Canvasback, men det virker jo mest sandsynligt at Taffeland er indblandet på vore breddegrader - også selvom vi tænker i fangenskabsfugle.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.074 sek.
til toppen