Att jag skrev Eastern Imperial Eagle var bara för att jag trodde att den hette det, men namnet är tydligen ändrat till Asian I E! Märkligt, för den finns ju i Europa!!! Men kommentarer på denna örns ålder och (art) är välkomna...
Ja, det er godt eksempel på, at ikke kun de danske navne kan være tåbelige...
Kim Frost skriver torsdag 2. august 2012 kl. 08.12
Jeg må give Jan ret: Det går for vidt med nomenklaturen.
Der er to helt adskilte populationer af kejserørn: Spansk kejserørn (Spanien og Marokke, tilf. Frankrig) og kejserørn i den øvrige Verden. Hvad skal vi så med et præfiks, såsom østlig, asiatisk, nedersaksisk etc., yderligere? Dragterne er dertil så forskellige, at man ikke vil forveksle dem - og på længere hold vil alligevel det blive kejserørn sp.
Men, enfin, livet skal jo gå med noget...
Peter Sunesen skriver torsdag 2. august 2012 kl. 14.52
Hej Anders,
Mon ikke enkelte strejfere har krydset Gibraltarstrædet?
Husker ihvertfald et efterår hvor en yngre fugl lod sig se ret ofte mellem Alceciras og Tarifa.
Hej
Jeg har været i Marroko adskellige gange og har aldrig hørt rygter om,eller set Spansk K.i landet,men at der er set et par stykker er da sikkert når du nu siger det.
Artens status i Marroko må vel værer den samme som Gåsegrib i DK.
Mvh Anders
Peter Sunesen skriver torsdag 2. august 2012 kl. 16.54
Status for Spansk Kejserørn i Marokko er vist lidt forvirrende.
Som Peter Sunesen rigtigt skriver ses der ofte (vistnok endda årligt!) sydtrækkende/udtrækkende Spanske Kejserørne fra Gibraltar og Tarifa i Sydspanien.
Der er da også flere claims fra Marokko, hvor bestemmelsen dog bliver besværliggjort af forekomsten af en anden sjælden ørneart – Rovørn, som rent faktisk er en grim ”pitfall”, når det kommer til bestemmelse af unge Spanske Kejserørne.
Rovørn er iflg. The Moroccan Rarities Committee langt hyppigere forekommende i landet end Spansk Kejserørn. Man kunne dog formode, at Rovørn typisk ses i de sydlige dele af landet og Spansk Kejserørn i de nordlige.
Denne formodning holdt imidlertid ikke stik i forhold til Marokkos første (sikre) fund af Spansk Kejserørn, som sås så sydligt som Tantan (se http://www.go-south.org/08_Go_SouthBulletin/go-south_bull_6_76-91.pdf).
Landets andet (sikre) fund konfirmerede dog de spanske observationer af udtrækkende fugle, da en fugl sås ved Tanger, som jo nærmest udgør nordvestspidsen af Marokko (se http://www.go-south.org/08_Go_SouthBulletin/gsb_7_1-14.pdf).
Jeg var lidt for hurtig med tasterne! Jeg mente ikke ynglefund, men som tilfældig gæst i Marokko.
Forveksling ung iberisk kejserørn/rovørn (sidstnævnte som jeg har set i - ja - tusindvis i det sydlige Afrika) turde ikke være mulig, alene på hoved og hale, let alone dragten. Og så glemte jeg Portugal, hvor der skal være et par sikre par! Men det var jo heller min pointe med kommentaren: for yppig nomenklatur.
For øvrigt: Iberisk kejserørn må vel være den korrekte benævnelse, jvf. iberisk gransanger. Og hvorfor hedder i øvrigt vor gransanger kun gransanger og ikke europæisk gransanger?. Og hvad med spansk spurv? - puha, nu jeg holde!
By a second thought: Da nu tankens kraft og klarhed har genindfundet sig efter morgenkaffen og jeg har bladet i "Erindringens Psalmebog", mindes jeg , at Ole Gylling (hvis observationer næppe nogen vil betvivle) i slutningen af 80'erne var ved Gibraltar en uge i september. Han berettede med begejstring om flere udtrækkende unge kejserørne - det eksakte antal husker jeg ikke; men det mere end et par stykker.
De må de med en til vished grænsende sandsynlighed i det mindste have strejfet Marokkos nordkyst før evt. tilbagetræk? Og hvem er dér i september?. Jeg har godt været i Marakkech og Atlasbjergene i september - det var småt med fuglene - én høgeørn. Kan ikke anbefales af læger.
It would be very interesting to hear Dick Forsmans opinion on this bird! Can a Spanish Imperial Eagle be excluded on the plumage and what about the age, 3K or even 4K? Comments from you Dick would be much estimated!
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.