Det må være en Bjerghortulan. Mere afdæmpede farver og ikke nær så kontrastrig som rustværling. Tydelig hvid øjenring. Sammenlign med disse fotos fra Østtyrkiet:http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=17001
og http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=16959.
Palle Jensen skriver lørdag 11. maj 2013 kl. 09.24
En Bjerghortulan gammel han, lys skægstribe og intet gråt brystbånd.
Kan godt skifte navn fra rustværling.
Som Carsten kan jeg heller ikke finde noget om forekomst af Bjerghortulan på det afrikanske kontinent.
African Bird Club nævner ikke arten som truffet i Afrika og heller ikke tjeklisten for Egypten nævner noget.
Men det kunne selvfølgelig ligne Haaning at lave den første for det afrikanske kontinent!
I øvrigt forstår jeg ikke hvorfor det er en adult han og ikke f.eks. en 2K han?
Hvis det var en 2K kunne det vel forklare manglen på gråt brystbånd, samt den lyse skægstribe?
Hvad med det mørke, jeg bilder mig ind at se, på næbbet - passer det på Bjerghortulan?
Tak for input. Hvad med en hun rustværling?
Jeg synes det er svært at konstatere med sikkerhed, hvor vidt der er tale om et gråt brystbånd eller ej. Vi fik heller ikke set karakteren i felten. Jeg har kun fundet meget lidt billedmateriale på hunner af rustværling, men det jeg har fundet passer meget godt. Jeg synes også hovedet er for mættet blåt til en Bjerghortulan.
Da fuglen lettede udstødte den et gentaget let pludrende drrt-drrt-drrt.
Jeg håber der er nogle derude med erfaring udi hunner.
den stribning i issen der ses på alle disse fotos bør være ensbetydende med en hunfarvet Rustværling.
Jeg mistænker at fuglen sidder og vender hovedet således at det grålige brystbånd kun ses marginalt, dog tydeligt nok på alle tre fotos til at det i mine øjne udelukker Bjerghortulan.
Issestribning synes jeg kun jeg kan erkende på nederste venstre billede, men i øvrigt er jeg enig.
Lars Jonssons tegning af en rustværling hun i 1990ernes bibel, Birds of Europe, ligner perfekt denne fugl. Jeg føler mig sikker på den oprindelige bestemmelse af fuglen til Rustværling hun.
Geir Mobakken skriver tirsdag 14. maj 2013 kl. 22.57
Sjovt så forskelligt man kan tolke illustrationerne i Jonssons "Birds of Europe".
For mig er det hannen af Bjerghortulan som passer som *** i Grethe:-)
Rasmus,
Jeg tror at det du ser som striber på issen blot er mellemrummene mellem de rejste - og gætter jeg på - ensfarvede fjer. Mener iøvrigt ikke at man overhovedet ville kunne se den fine issestribning hos hun Rustværling på et billede af denne kvalitet.
Derimod kan man godt se de rustbrune skulderfjer, og det er jo et diagnostisk træk for Bjerghortulan.
Syntes også at Jonsson's beskrivelse:
" ....grey on breast confined to breast-sides, centre of breast and rest of underparts have a rusty-pink colour often with admixed white fringes (looks untidy)...." er en god beskrivelse af det som afviger fra en Rustværling, og altså er typisk for Bjerghortulan.
Med andre ord er jeg klart på "buchananiholdet", og ønsker derfor Henrik hjerteligt tillykke med det meget fine fund!
Tak skal du have Peter, men finderen af fuglen var egentlig Jan Drachmann.
Hele historien er at vi var tre observatører, men at den ene stædigt hævdede at den havde gul øjenring! De to andre (incl. mig) var imidlertid sikre på at den var hvid og der blev brugt for lang tid på dette, således at vi "angreb" fuglen forkert og ikke fik fokuseret tilstrækkeligt på fuglens samlede karakterer. Helt ærligt så overvejede jeg bjerghortulan i felten, men fokus kom væk på grund af diskussionen om øjenringen, og jeg forsøgte at snige mig nærmere for at få den dokumenteret. Vi skulle nok have brugt tid på at se den i forskellige situationer og få samtlige karakterer beskrevet, men det skete altså ikke.
Hjemme på skærmen fik vi endelig overbevist sidstemanden om at øjenringen var hvid (det holdt hårdt) og fuglen blev efterfølgende bestemt til rustværling bl.a. på grund af det meget blå hoved. Bjerghortulan var på en eller anden måde out of question, da vi havde set for lidt og pga. udbredelsen.
Senere har jeg kigget billeder og følte at det måtte være en rustværling. Stadig på gfrund af det meget blå hoved og fordi jeg ikke, på det tidspunkt, mente at man kunne være sikker på brysttegningen og hele rygtegningen/rygfarven.
En del har efterhånden henvendt sig, bl.a. også the chairman for det Egyptiske SU, som alle mener at det er en bjerghortulan.
Jeg har igen kigget mange billeder og må medgive at det nok er mest korrekt at kalde fuglen for en bjerghortulan. Jeg må give Peter ret i at det nok ikke reelt er striber man kan se i issen samt at undersidetegningen, som han også redegør for, passer godt. Dertil et ret spinkelt næb, lys skægstribe og blåligt hoved - og jo - scapularerne ser kontrasterende rustbrune ud.
Tak til alle for kommentarer. Det har været en sej fødsel men sandelig også et overraskende og glædeligt resultat.
I øvrigt et par heftige uger i ørkenen, hvor vi sandsynligvis også dokumenterede den første lineatus sort glente for Egypten. Se og læs mere her: http://haaningsblog.blogspot.dk/2013/04/feltarbejde-i-egypten.html