Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Sildemåge - (Larus fuscus) - Lesser Black-backed Gull
Fugleart (IOC): Sildemåge (Larus fuscus) Lesser Black-backed Gull ssp. fuscus - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 2K
Lokalitet: Salthammer, Bornholm, Danmark
Dato: 15. august 2015
Billede info: Baltisk Sildemåge (ssp. fuscus) er i voldsom tilbagegang, og overhovedet at få set denne form, der kandiderer til artsstatus herhjemme kræver et besøg på Bornholm, hvor tingene nu yderligere kompliceres af indvandrende intermedius-Sildemåger.
Baltisk Sildemåge afviger på mange måder stærkt fra andre former af Sildemåge, og her taler jeg ikke om Sibirisk Måge (heuglini), der bør splittes fra de vestlige intermedius/graellsii.
Et påfaldende træk ved de unge fugle er, at årsungerne forlader ynglepladserne i juvenil dragt. Det gør de fleste vestlige sildemåger også, men til forskel for disse, fælder de intensivt i vinterkvarteret og anlægger en dragt, der for de flestes vedkommende ser ud som på fuglen til venstre. Den er 2K, men ligner 3K af andre former da fældningen på vinterkvarteret er langt mere omfattende. Den omfatter det meste af oversiden, tertiærerne samt sving- og halefjer, hvor andre lignende måger om vinteren fælder meget begrænset og først gennemfører en så omfattende fældning når de er tilbage på det sted, hvor sommeren tilbringes.
Idealet af en 2K fuscus - Baltisk sildemåge - ser ud som fuglen til venstre. Den har på afstand matbrun overside - tættere på set blegere partier af tiloverssiddende juvenile fjer med smalle lyse og nedslidte rande - hvidt hoved og underside samt nye matbrune svingfjer. Halen har et bredt sort endebånd, der står tydeligt ud mod oversiden. En færdigfældet Sildemåge i denne dragt kan med stor sikkerhed bestemmes til Baltisk Sildemåge (hvis den da ikke har noget lysere overside og kan være en heuglini). Bestemmelsen underbygges her af fuglen lille størrelse, nette indtryk med stormmågeagtigt hoved og slankt næb, slank krop og meget langt bagparti; ved erfaring jizzer man Baltisk på dens ualmindeligt slanke proportioner i forhold til de øvrige sildemåger, der har langt mere af Sølvmågens jizz over sig.
Fuglen til højre har samme jizz, men er langt mindre udviklet med dominans af juvenile fjerpartier, og i flugten kunne man se, at blot de indre 5 håndsvingfjer var skiftede, resten af svingfjerene juvenile og slidte. Den repræsenterer en let retarderet version af 2K Baltisk Sildemåge, der med hensyn til dragtudvikling meget mere ligner de vestlige Sildemågers. En sådan bør kun bestemmes til Baltisk, hvis man ser den ti direkte sammenligning og gerne i selskab med andre Baltiske Sildemåger - og bestemmelse udenfor Østersøen tilrådes ikke!
Besværligt? Tja - udfordrende kan det også kaldes. Her er i hvertfald lidt komprimeret omkring Baltisk Sildemåge i 2K dragt til almindelig information
Billede opsætning: Canon EOS5D Mark III med 400 mm. tele
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 28. august 2015
Hits: Billedet har været vist 1799 gange.
DK List Ranking: Set af 1103 ud af totalt 1510 personer!Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!

Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.099 sek.
til toppen