Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0





Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Danske fuglenavne -> Om det danske navn, Ederfugl. Begyndelsen til en studie.

Forfatter Indlæg
Henry Nielsen
postet: 22. november 2013 kl. 21:07  emne: Om det danske navn, Ederfugl. Begyndelsen til en studie. 
Der er ikke ret mange danske fuglearter, som har ordet fugl som en del af deres artsnavn.

Bynkefugl, Ederfugl, Hærfugl, Isfugl, Brokfugl, Kanariefugl, Pomeransfugl, Tossefugl og Urfugl. Samt Fuglekonge. Måske dog en hel del flere, når man medtager de udenlandske arter: Påfugl, Stormfugl, Hvalfugl, Tropikfugl, Fregatfugl, Slangehalsfugl, Sekretærfugl, Trompetérfugl, Gejrfugl, Musefugl, Larmfugl, Fedtfugl, Næsehornsfugl, Skægfugl, Dovenfugl, Nonnefugl, Klokkefugl, Kapucinerfugl, Parasolfugl, Myrefugl, Ovnfugl, Tornfugl, Kratfugl, Kattefugl, Løvhyttefugl, Bjældefugl, Præstefugl, Munkefugl, Paradisfugl, Panterfugl, Lodsfugl, Silkefugl, Slagterfugl, Fløjtefugl, Gråfugl, Figenfugl, Apostelfugl, Riffelfugl, Skrædderfugl, Sukkefugl, Brillefugl, Blåfugl, Klarinetfugl, Bladfugl, Mistelfugl, Solfugl, Væverfugl, Risfugl, Seglfugl og Sukkerfugl. Mens der ikke er nogen ved navn Honningfugl.

Man får det indtryk, at disse artsnavne næsten alle sammen kunne være kunstnavne fra en sen tid.

Mens de gammeldanske fuglearter hedder noget på gammeldansk. Mon dette overhovedet er rigtigt?

I så fald falder navnet Ederfugl igennem. Sammen med ganske få andre (Urfugl og Brokfugl). Den hed måske noget helt andet på gammeldansk?

fortsættes
Tip moderator
Henry Nielsen
postet: 22. november 2013 kl. 21:26  emne: Re: Om det danske navn, Ederfugl. Begyndelsen til en studie. 
På en dejlig varm dag her i forsommeren - jog jeg en Ederfugl af reden. #¤#&%¤ og §§§!

Det har jeg ikke prøvet før. Jeg fandt jo ud af, at der var et landfast fuglereservat (skiltet stod ovre ved den anden indgang) og udsatte resten af besøget til efter 15. juli.

Det interessanteste for mig var, at idet den redeflygtende ettergasse (hun) sprang baskende afsted, så spruttede den en glinsende og slimet olieklat ud på redens æg og dun. Af størrelse med en hønsemokke. Straks steg der en stærk stank op fra reden. Af hav, guano og råddenskab.

Bagefter kom jeg til at tænke på, at klatten måske ikke var ganske normal ederfuglelort. Men måske var det en speciel kirtelafsondring? Desværre undersøgte jeg ikke sagen, men forlod området.

Hvem ved noget om, om en Ederfugl kan afgive kirtelgejl?

Hvis sådan en kirtel virkelig findes. Og arten Ederfugl ofte sprutter stinkolie på rededunene. Så forstår jeg, hvorfor dundyneproducenterne ville kunne finde på, at kalde arten for edderfugl.

Og i givet fald så burde man stave artsnavnet Edderfugl med dobbelt-D! Ligesom i Edderkop.

Hvem ved noget om dette?

hilsen fra HENRY

D
Tip moderator
Michael Westerbjerg Andersen
postet: 23. november 2013 kl. 5:20  emne: Re: Om det danske navn, Ederfugl. Begyndelsen til en studie. 
Kære HENRY,

Jeg er sikker på at du kender navnegruppens arbejde med at navngive alverdens fuglearter på dansk. Der er frit slag i bolledejen og jeg er sikker på du kan finde spændende og mere gammeldanske alternativer til de 8000+ udenlandske arter. Ihukom gerne hvad formålet er med at navngive fremfor at hænge din hat på alle dine overvejelser om dit og dat, for logikken er ikke altid at øjne.

Med venlig hilsen

Michael

Tip moderator
Henry Nielsen
postet: 23. november 2013 kl. 12:23  emne: Re: Om det danske navn, Ederfugl. Begyndelsen til en studie. 
Tak for hilsenen, Michael

Jeg kender kun lidt til navnegruppens arbejde. Ville f.eks. gerne vide, om der udkom en ny dansk artsnavneliste til alverdens fugle i år? Den net-pdf som jeg kikkede igennem var nemlig flere år gammel.

Gammeldanske navne til fuglearter var nu ikke noget, jeg havde tænkt mig at bruge til at bidrage med mulige rettelser i artsnavnelisten. Så få rettelser i listen, som overhovedet muligt.

Derimod ville jeg meget gerne bidrage til at gøre artsnavnene mere logiske, hvis muligt. Specielt tror jeg, der endnu mangler et officielt system til at kreere danske slægtsnavne?? Men jeg er kun lige begyndt på at sætte mig ind i artsnavnesystemet.

For at fortsætte lidt med trådens hovedemne. Ederfugl. Så har jeg hørt arten blive omtalt som "ettergasser" - på Langeland. Men ser først nu, at det navn muligvis kan forstås som kun gældende for hannerne af arten Ederfugl. Ligesom en gåsehan hedder en gase. (må man overhovedet sige gåsehan? Det lyder lidt som han-ko) Jeg vil prøve at spørge mig for lokalt i løbet af vinteren.

Tråden skulle gerne lede frem til, at jeg har en forudfattet idé om, hvad arten Ederfugl muligvis hed på gammeldansk, førend man gav den et navn indeholdende delordet fugl. Jeg leder stadig efter oplysninger om dette.


hilsen fra HENRY

Tip moderator
Michael Westerbjerg Andersen
postet: 23. november 2013 kl. 14:00  emne: Re: Om det danske navn, Ederfugl. Begyndelsen til en studie. 
Spændende! Der er fint brug for at tænke både horisontalt og verrikalt. Bedste hilsner Mic
Tip moderator
Henry Nielsen
postet: 24. november 2013 kl. 16:14  emne: Re: Om det danske navn, Ederfugl. Begyndelsen til en studie. 
Hej Michael

Gad vide, om et forsøg på historisk tilbageblik kan kaldes for at tænke vertikalt? Eller hvordan mener du?

Jeg lover at forsøge på at tænke lateralt. Altså at komme udenfor de gængse stier og ud på nogle sjældent brugte sideveje - ligesom en professionel kratlusker.

Trådens startliste over danske fuglenavne, som indeholder orddelen fugl, kommer her i revideret udgave. Fordi jeg nu har kikket i navnegruppens version af listen over alverdens fuglearter fra 2010.

Danske arter: Bynkefugl, Edderfugl, Hærfugl, Isfugl, Pomeransfugl og Urfugl. Samt Fuglekonge.

En hel del flere danske artsnavne med orddelen fugl, kan findes, når man medtager udenlandske fuglearter: Påfugl, Stormfugl, Hvalfugl, Tropikfugl, Tossefugl, Fregatfugl, Slangehalsfugl, Sekretærfugl, Trompetérfugl, Gejrfugl, Musefugl, Larmfugl, Fedtfugl, Næsehornsfugl, Skægfugl, Dovenfugl, Nonnefugl, Klokkefugl, Hornfugl, Kapucinerfugl, Parasolfugl, Myrefugl, Ovnfugl, Tornfugl, Kratfugl, Kattefugl, Løvhyttefugl, Bjældefugl, Præstefugl, Munkefugl, Paradisfugl, Panterfugl, Lodsfugl, Silkefugl, Slagterfugl, Fløjtefugl, Gråfugl, Figenfugl, Apostelfugl, Riffelfugl, Skrædderfugl, Brillefugl, Blåfugl, Klarinetfugl, Bladfugl, Mistelfugl, Solfugl, Kanariefugl, Risfugl og Sukkerfugl. Mens der ikke længere er nogen ved navn Honningfugl.

Så er der de fuglenavne, som ikke betegner arter. Visse gruppenavne med efterleddet fugl, - de findes nemlig på dansk, men ikke som (nogen del af) artsnavne: Tandfugl, Moafugl, Hønsefugl, Fasanfugl, Hyrdefugl, Andefugl, Tranefugl, Vandfugl, Vadefugl, Brokfugl, Rovfugl, Landfugl, Sneppefugl, Alkefugl, Spurvefugl, Gøgefugl, Natfugl, Skrigefugl, Duefugl, Spættefugl, Sangfugl, Kragefugl, Pottefugl, Væverfugl, Kramsfugl, Sommerfugl og Seglfugl. Blandt de uformelle gruppebetegnelser i den opdaterede udgave fra 2010 fandtes både faktisk Vandfugl og Landfugl anvendt om systematiske gruppéringer. Andre medtagne gruppenavne er mere tvivlsomme (Sommerfugl). Der kan sikkert findes mange flere uofficielle gruppenavne.

Men hovedformålet med denne tråd er problemet: Ederfugl/Edderfugl.

fortsættes
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.050 sek.
til toppen