Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:



Fejl i visning af billede!



Billede information:
Fugleart: Hedehøg - (Circus pygargus) - Montagu's Harrier
Fugleart (IOC): Hedehøg (Circus pygargus) Montagu's Harrier - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 1K
Lokalitet: Falsterbo, Skåne, Sverige
Dato: 27. august 2006
Billede info: En fugl til diskussion:

Trak ud 0711 27.8 fra Nabben, Falsterbo. Fuglen havde hedehøgeagtigt jizz: meget lille hoved og meget tynd krop, men hovedtegningerne er tættere på Steppehøg med mørk halsrand der fremhæver lys halsring. Dog ikke helt komplet og lige i øjet. Hvide felter om øjnene hedehøgeagtigt brede. Desuden havde de yderste håndsvingfjer en underlig diffus tegning 8og bred sort spids), der mere er i linie med Hedehøgs; steppehøg bør være jævnere båndet med smalle mørke spidser.
Kommentarer modtages meget gerne
Billede opsætning: Canon EOS20D, 300 mm. tele og 1.4 x converter
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 27. august 2006
Hits: Billedet har været vist 4841 gange.
DK List Ranking: Set af 862 ud af totalt 1510 personer!



Kommentarer:

Lars Michael Stenholt Nielsen skriver søndag 27. august 2006 kl. 21.01
Jeg er ikke kærhøge ekspert, men det er da en spændende fugl, der har karakterer der minder om både steppe og hedehøg. Ansigtet ligner hede med de hvide felter, men så er der jo den tydelige halsring, som dog ikke er komplet. I Finland har er været blandingspar af steppe og hedehøg de sidste år, det kunne være sjovt at sammenligne med et billede af sådan en også selv om det måske bare er en atypisk udgave af en af arterne.

Mvh Lars Michael


Klaus Malling Olsen skriver søndag 27. august 2006 kl. 21.36
Også i 1990´erne var der blandpar i Finland. Normalt er jeg modstander af at udnævne svært bestemmelige individer til hybrider, da forklaringen ofte ligger i en kombination af flere karakterer, der ikke er "klassiske". I dette tilfælde kunne spekulationerne være relevante.

Fuglen blev opdaget, da den kom trækkende ret lavt langs den sydlige klitrække på Nabben, og sidenhen forsvandt mod sydvest over Måkläppen for at trække ud mod Danmark. Dagen før havde vi haft en noget mere typisk 1K Steppehøg, af dømme ud fra størrelse og jizz en han med dennes store hoved, ret tykke krop og temmeligt korte vinger. Denne fugl virkede større samt slankere, især med "forstyrrende" lille hoved og meget slank krop med fremskudt bryst - begge karakterer, jeg normalt forbinder med Hedehøg.
Hovedtegningerne kan ses på flere fotos. De hvide tegninger omkring øjet var tydelige, som Hedehøgs motorbriller, og det mørke felt på nederste del af øredækfjerene ret smalt - det gik ikke til næbbets basis, som det bør gøre på Steppehøg, og var mere i linie med Hedehøg.
Den lyse halskrave var tilsyneladende så bred som hos Steppehøg, men bemærk, at den synes at slutte nederst på halssiden og ikke går rundt om struben. Det mørke felt bag halskraven var lige smalt nok i forhold til hos en typisk Steppehøg. Såvel halskrave som mørkt felt er akkurat større og tydeligere end man ser det hos selv de mest markant tegnede Hedehøge, men alligevel ikke så kontrasterende, som man normalt ser det hos Steppehøg.
Et andet foto viser undersiden af hånden bedre. Her er det først og fremmest de yderste håndsvingfjers uregelmæssige tegning og ret tydelige sorte spids der ikke er typisk for Steppehøg, men mere som man ville forvente sig udseendet hos 1K Hedehøg.
Jeg må indrømme at dette er en af de mest problematiske Heppehøge, jeg nogensinde har set. I vinters sås hundreder af begge ved natkvarter med tilhørende indflyvning ala på træk ved gujarat i Indien - og her var der ingen Steppehøge med så lille hoved og så slank krop som hos denne fugl.

Fuglen blev også fotograferet af svenske Michael Arinder, hvis fotos skulle være på vej til C300´s arkiv. Her er det en bagdel, at det ikke er muligt direkte at kommentere billederne, hvorfor Netfugl foretrækkes i dette tilfælde.


Klaus Malling Olsen skriver søndag 27. august 2006 kl. 21.49
Tydeligvis er det muligt at kommentere fotos på via Svalan, hvor bedre fotos af fuglen findes. At det er mulgit at kommentere ses af, at der her allerede er fremkommet flere interessante kommentarer.


Hans Larsson skriver søndag 27. august 2006 kl. 22.22
Hej!
Jag har kommenterat kärrhöken i Svalan, bifogar den här:

Ängshökar med halskrage förekommer,
bl a vållade en dylik fågel en del huvudbry vid Vitemölla för ett antal år sen. En kort beskrivning av den fågeln finns i ett nummer av Anser från -99 (minns dock inte vilket just nu...). Liksom hos nabbenfågeln var dräkten i övrigt helt normal för ängshök.

Karaktärer för ängshök är främst:
1. Mycket ljust runt ögat. Jag har aldrig sett någon stäpphök med sådan teckning, varken live eller på bild.
2. Svagt och streckat nackdok. Samma gäller här, denna teckning är typisk för ängshök.
3. Vad jag kan se har den en tydlig mörk bakkant på handpennorna, dock svårt att se på de andra bilderna där hela vingen är genomlyst. Men framförallt har "de fingrade" handpennorna väldigt mycket mörkt, hos stäpphök bör dessa pennor endast ha själva spetsen mörktoppad, vilket förstärker intrycket av jämnljus hand.
4. Slank kropp och långa, jämnsmala vingar. Stäpphök ger oftast ett kraftfullare, inte så bräckligt intryck, med bredare arm och smalare hand. Jizz, dock såklart övermodigt att ge sig på utan egen obs :-), men i mina ögon "skriker" bilderna ängshök.

Mvh Hans


Klaus Malling Olsen skriver søndag 27. august 2006 kl. 22.28
Tak til Lars Michael og Hasse for kommentarer. Yess, jeg husker Vitemölla -99 som var det igår. Ängshökar/Hedehøge med steppehøgeagtige hovedtegninger er publiceret i Roadrunner 2002 og i Fugle i Felten år 2000 i forbindelse med bestemmelsesartikler om dette herlige kompleks, som kombinerer æstetik med fjerknepperi.



Hans Larsson skriver søndag 27. august 2006 kl. 22.41
Jag ska tillägga att det är främst ovan ögat ängshök har mer ljust, det ger ett öppnare ansikte. Hos stäpphök ger ju den smalare teckningen ett "argare" intryck.


Klaus Malling Olsen skriver søndag 27. august 2006 kl. 22.44
Følger her min første indskydelse - at fuglen var en Hedehøg, efter at nye og bedre fotos er publiceret på Svalan. Rygtesvis var jeg en tid temmelig ene om denne bestemmelse blandt kærhøgefreaksene på Nabben..... don´t mess with my harriers!
Det udelukker ikke, at fuglen havde en afvigende hovedtegning og var reelt svært bestemmelig. Men dét er jo ikke første gang hvad angår disse underskønne gratier.


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 31. august 2006 kl. 21.36
Den spændende Hedehøg er den jeg har set med de mest ekstreme hovedtegninger - bemærk dog at halsrinden ikke går hele vejen rundt.
For nogle år siden præsenterede jeg fotos af en fugl med næsten så tydelige "steppehøgetegninger" under et foredrag i Ribe Amt. Her bemærkede Ole thorup, at han aldrig havde set noget lignende, og heller ikke udenlands har jeg set fugle som matcher disse sydsvenskere - jeg kender til andre fotos fra Öland, der viser noget lignende.
Under er meget rolig rovfugleobs. i Falsterbo idag diskuteredes med andre rovfuglefreaks disse afvigende tegninger. Her fremkom en tmmeligt udflippet teori: at den nedadgående ölandske bestand - der iår skulle lugge på 22-25 par - skulle være ramt af indavl ("Ingolf-syndromet"). Selv tror jeg ikke på denne forklaring, men der er lidt morsomt at netop det sydsvenske område har budt på flere fugle med ret ekstreme hovedtegninger de senere år.


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 31. august 2006 kl. 21.46
Hej Klaus,

En spændende beretning, om disse særprægede Enghøge... Sådan umiddelbart billedet betragtet har den fin "jizz" af Steppehøg - sådan formmæssigt anskuet; især vingerne. Det er næsten lige før, at en teori om blandingspar er mere sandsynlig end teorien om en isoleret/begrænset lokal population af Ølandske Hedehøge med sådanne tegninger. Monstro der er set tilsvarende individer i andre dele af Europa?

VH/Michael


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 31. august 2006 kl. 21.52
Det vil vise sig. Jizzet er dog svært at se på dette foto - prøv i stedet det andet billede fra samme dag. i flten var fuglen jizzmæssigt en helt normal Hedehøg med en meget tynd krop, meget lille hoved og lange, jævnt smalle vinger. Hybridteorien tror jeg ikke rigtigt på mere, men den har da været oppe og vende i søndags.


Michael Westerbjerg Andersen skriver fredag 1. september 2006 kl. 13.51
Ja...naturligvis, kan jeg da se - på det andet b illede - at vingerne nu er ganske lig Hedehøg. Men det gør i sandhed ikke fuglen mindre interessant. En adult af gøjen kunne i sandhed være interessant at iagttage. Tak for tipset.
VH/Michael



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.064 sek.
til toppen