Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Sortterne - (Chlidonias niger) - Black Tern
Fugleart (IOC): Sortterne (Chlidonias niger) Black Tern ssp. surinamensis - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 1cy
Lokalitet: Hvide Sande, Danmark
Dato: 9. oktober 2006
Billede info: Den 9-10. oktober 2006 fandt "Lyngvigbanden" denne Sortterne i Ringkøbing Fjord i Hvide Sande. Allerede fra en start stod det klart at fuglen afveg fra en typisk 1k Sortterne ssp. niger pga. mørke skygger på flankerne,
forholdsvis ensartet overside og måske lidt bredere diffuse kommategning på halssiden. Disse karakterer fik os derfor til at tænke på om det måske kunne være den amerikanske race surinamensis. I felten kunne det være temmelig svært at se, at overgumpen var svagt lysere end ryg og hale. Rygfjerene
havde lyse fjerrande, der kun på tæt hold sås som forholdsvis tydelige tværbånd. Undervingen virkede i felten hvidlig og hovedtegning velmarkeret, som det normalt ses hos den europæiske race ssp. niger.

Siden observationen har vi arbejdet på at komme en racebestemmelse nærmere, men er endt hvor vi startede... En Sortterne, der tilsyneladende viser "diagnostiske" karakterer for både den europæiske race (især hovedtegning) og den amerikanske race (især skyggede flanker). Kommentarer er velkomne!

bedste hilsner
alex

Fotos: Alex Sand Frich og Ulf Eschou Møller
Billede opsætning: Nikon Coolpix 4500
Fotograf: Ulf Eschou Møller, Danmark
Del af temaet: Førstegangsfund for Danmark
Uploadet den: 17. november 2006
Hits: Billedet har været vist 9260 gange.
DK List Ranking: Set af 906 ud af totalt 1510 personer!
Mere detaljeret information om dette fund findes her: [fund information].
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].



Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver lørdag 18. november 2006 kl. 01.26
Under billedinfo læser man jo det meste, men jeg vil nu ikke undlade at kommentere den spændende Sortterne lidt, i forhold til surinamensis, der er et stærkt potentielt split.
Oversiden ser meget mørk ud, og passer nok bedst på surinamensis. De surinamensis, der er dokumenteret for Europa (en håndfuld fra Island og Storbritannien) har dog haft ungfugle/vinterhoved mere som Hvidvinget Terne, med reduceret mørkt i issen, der kan virke "hvidpudret" hvor den hos niger er massivt mørk. Desuden har alle europæiske surinamensis haft haft mere massivt grå flanker. Den for Sortterne usædvanligt brede brystplet gør dog også denne fugl mistænkelig. Og datoen er jo meget sen for en Sortterne af europæisk oprindelse (det er dog troeligt at Vestjylland efter søndenvinde vil være et godt bud for et sted, Sortterne optræder sent - der er jo ikke så langt til Holland, hvor 10.000´er af Sortterner samles om efteråret).


Ulf Eschou Møller skriver lørdag 18. november 2006 kl. 08.49
og Ulf skulle der retteligt have stået. Der gik et eller andet galt da jeg udfyldte formen til billedupload, så måtte lave en om´er.

Såfremt man har lyst til lidt supplerende læsning, kan jeg henvise til følgende side:

http://www.louiseogulf.dk/sortterne.htm

Her har jeg skildret egne iagttagelser i et notat, for at opsummere hvad vi så. Det er værd at bemærke, at situationsbeskrivelsen ikke er fyldestgørende, og at resten af Lyngvigbanden nok kan supplere væsentligt til beskrivelsen.

De bedste hilsener

Ulf Eschou Møller


Knud N. Flensted skriver lørdag 18. november 2006 kl. 10.22
Jeg har ikke noget specielt at tilføje, bortset fra at jeg er ganske sikker på at det er en Amerikansk Sortterne, dvs. underarten Chlidonias niger surinamensis.

Hilsen
Knud Flensted


Alex Sand Frich skriver lørdag 18. november 2006 kl. 18.36
Tak for kommentarer. Klaus, du skriver at alle europæiske fund af surinamensis har haft mere massivt grå flanker end fuglen fra Hvide Sande. Jeg kender kun detaljerne om det første britiske fund fra Weston-super-Mare i Avon i oktober 1999, der er beskrevet i British Birds vol. 99, 2006. Bedømt ud fra foto i artiklen dér, er det min vurdering, at den britiske fugl ikke har mere massivt grå flanker, men måske en lidt anderledes udformning. Dine bemærkninger i øvrigt er jeg helt enig i og hovedtegning som ssp. niger er for mig at se ikke til at komme uden om…:-)

Da oplysningen om ”skyggede flanker” i billedteksten ovenfor måske har efterladt det indtryk, at flankemarkeringerne var forholdsvis svage vil jeg tilføje, at det på ingen måde var tilfældet. De grå flanketegninger faldt i øjnene straks vi så fuglen og var på intet tidspunkt svære at se. Tegningernes udformning, som vi også oplevede det i felten, fremgår meget præcist af billedet øverst til højre, hvor der ses to mørke plamager ved henholdsvis for- og bagkant af vingen adskilt af et tydeligt lysere parti.

Bedste hilsner
Alex


Klaus Malling Olsen skriver lørdag 18. november 2006 kl. 19.30
Hej Alex og Ulf!

Flankernes gå tegning fremgår tydeligt på et par af billederne, og viser værdien af store billedserier, hvis man skal bedømme enkeltkarakterer. På flere fotos ser flankerne ret surinamensis-agtige ud. Der er en vis variation i flanketegningen hos surinamensis; juv. niger har hvide flanker.
Hovedtegningerne ser ikke så dumme ud efter yderligere fotocheck (jeg sendte min første meddelelse inat - idag har jeg checket yderligere fotos, bl.a. en serie taget i Massachusetts i september 1997). Der er nemlig ret stor variation, fra "Hvidvinget Terneagtig2 til mere Sortterneagtig med mørkere isse, som på den danske fugl. De fleste har fortsat lidt mere hvidt omkring øjnene, men tegningen ser ikke helt forkert ud. Den meget mørke overside med et tydeligt blygråt anstrøg - bl.a. den meget mørke overgump - passer fint for surinamensis, hvor Sortterne juv. typisk har et brunstik samt lysere grå overgump.
Godt i fik dokumenteret denne spændende fugl! Billederne er dog af en kvalitet, så det er lidt svært at aldersbestemme fuglen. Forhåbentligt har i flere noter til klargøring af dette. Ikke mindst, da adult Sortterne i fældning kan have rester af mørkt på flankerne. Her er det vigtigt at konstatere, om fuglen fælder aktivt i hånden. Det gør adulte, og man bør da kunne se kontrast mellem nye og gamle håndsvingfjer. Da billederne viser fuglen på ret lang afstand kan jeg ikke afgøre evt. forskel i hånden.


Alex Sand Frich skriver lørdag 18. november 2006 kl. 22.46
Hej Klaus,
tak for din indsats. Interessant oplysning om, at hovedtegningen hos surinamensis måske ikke er helt så ”konservativ” som jeg hidtil har troet. Aldersbestemmelse af fuglen til 1k hviler på, at rygfjerene havde lyse fjerrande, der helt tæt på gav indtryk af forholdsvis tydelige lyse tværbånd. Denne karakter blev, så vidt jeg husker, set af os alle under observationen på førstedagen, og aldersbestemmelse blev (nok) derfor ikke diskuteret yderligere.

Da vi på førstedagen kun fik foto af fuglens underside tog jeg sammen med Ulf og Peter til Hvide Sande den næste dag med det formål at forsøge at få nogle billeder af fuglens overside, så vi havde lidt dokumentation. Det lykkes i et vist omfang om end på større afstand end dagen før, og desværre uden at man kan se ryggens tegninger. Det er altså pokkers svært (læs umulig for mig) at tage foto med coolpix gennem teleskop, når fuglen kommer flyvende tæt forbi. To gange kom den tæt forbi og begge gange fik jeg bekræftet at rygfjerene havde lyse fjerrande.

Den eneste gang spørgsmålet om aldersbestemmelse af fuglen har været rejst skete to dage før billederne blev lagt på netfugl. Da talte jeg i telefonen med Ulf og sagde noget i retning af: ”nu er det vel ikke en adult, der ikke er helt færdigfældet?”. Hertil svarende Ulf, at den tanke slet ikke havde strejfet ham pga. af tegningerne på ryggen.

Jeg må desværre sige, at vi slet ikke har tænkt på (eller snakket om) fældningsgrænse i hånden. Vi så det (derfor?) ikke, men vi kiggede altså heller ikke efter det! Jeg kan derfor kun henvise til Ulf´s hjemmeside (se link ovenfor), hvor de bedste billeder af fuglen kan ses i fuld størrelse. Så vidt jeg kan bedømme ud fra disse næsten skarpe foto ser det dog ikke ud til at der er en fældningsgrænse.

Bedste hilsner
Alex


Klaus Malling Olsen skriver lørdag 18. november 2006 kl. 22.57
Hej med jer!

Der er ingen fældningsgrænse i hånden, og fugle må derfor være en juvenil - der er jo også set lyse fjerrande på rygfjerene, så fuglen er altså en 1K.
Eftersom i jo har beskrevet og fotograferet fuglen er der noget at gå igang med! Den er efterhånden ved at være en rigtig god kandidat til Danmarks første surinamensis!
Herligt med diskussioner og udveksling af erfaringer - det bliver vi allesammen klogere af.


Ulf Eschou Møller skriver lørdag 18. november 2006 kl. 23.50
Hej Klaus

Da vi stod i Hvide Sande midt i oktober, vidste jeg stort set intet om surinamensis, så jo det har været en ganske lærerig proces, og forhåbentlig en som flere kan have gavn af.

Jeg kan fuldt ud tilslutte mig beskrivelsen som anført af Alex ovenfor. Det er hamrende svært at tage flugtfotos med Coolpixen, så ternen skulle være på noget afstand før det lykkedes for mig at få noget i kassen. Derfor koncentrerede jeg mig da også om at kigge på fuglen når den var tættest på, og her så jeg helt sikkert fine lyse rande på rygfjerene, hvilket fik mig til at aldersbestemme den til 1k. Jeg mener også at vi lige nævnte det for hinanden, og så ikke gjorde ret meget mere ved det...

Med hensyn til hovedtegningen, er det da meget interessant at denne tilsyneladende varierer hos surinamensis. Er der eventuelt et bud på hvor stor en andel af surinamensis der har hovedtegning som ssp niger?

Med venlig hilsen

Ulf


Klaus Malling Olsen skriver søndag 19. november 2006 kl. 17.06
Chack af flere fotos viser, at niger-agtig hovedtegning ikke er så sjælden hos surunamensis . hvor stor andel i % der er tale om ved jeg dog ikke, men regn med at surinamensis´ hovedtegning varierer fra niger-identisk til meget lig Hvidvinget Terne (dog næppe så hvidhoved med "kalot og hovedtelefoner", som en del Hvidvingede har).


Knud N. Flensted skriver søndag 19. november 2006 kl. 18.08
Axel M. Hemmingsen omtaler i Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift (1955) vol. 49: side 55 en ung hun Sortterne indsamlet på M/S Umanak ca. 300 km syd for Island den 28. september 1954.
Jeg har set skindet af denne fugl på Zoologisk Museum, Københavns Universitet, og det er uden tvivl en Amerikansk Sortterne (Chlidonias niger surinamensis).
Hermed er det, så vidt jeg ved, det første dokumenterede fund af Amerikansk Sortterne i Vestpalearktis, og da fundet efter al sandsynlighed er inden for Islands EEZ-territorium (Eksklusive Økonomiske Zone) på 200 nautic miles er det også Islands første fund.

Hilsen

Knud Flensted


Alex Sand Frich skriver mandag 20. november 2006 kl. 10.04
Hej Knud,
Jeg tror virkelig du har ”genopdaget” det første VP-fund af surinamensis, der ikke ser ud til at være ”almindelig” kendt. Af British Ornithologists' Union Records Committee (BOURC) 28th Report (October 2001)… http://www.surfbirds.com/mb/news/bourc-annual-report.html …fremgår følgende:

"Black Tern Chlidonias niger
Add subspecies surinamensis (Gmelin) to Category A. Weston-super-Mare, Avon, 3-11 October 1999. Sight record and photographed (Birding World 12: 416-418).
This race breeds widely across North America and winters in Central America and northern South America. One was recorded in Ireland from 3-7 September 1999, and there are three specimens from Iceland, in 1956, 1957 and 1970".

Bedste hilsner
Alex


Palle Ambech Frænde Rasmussen skriver torsdag 23. november 2006 kl. 11.28
Som flere andre er jeg overrasket over at hovedtegningen hos Amerikansk Sortterne, kan varierer så meget som Klaus Malling Olsen fremlægger det. Denne variation er f.eks. overhovedet ikke omtalt i forbindelse med publiceringen i september 2006 af det første britiske fund, hvor der også er kommentarer fra det britiske SU. Den omtalte variation representere således helt ny viden (er heller ikke nævnt i "Terns of Europe and North America" fra 1995). Jeg tror derfor ikke, at jeg er den eneste som gerne vil se de fotos Klaus Malling Olsen omtaler, og det ville være oplagt at ligge dem i Netfugls Galleri.


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 23. november 2006 kl. 15.08
"Terns" kom i 1995 - de refererede fotos er fra sept. 1997. Det er dias, hvorfor det kræver adgang til diasscanner før billederne kan lægges ud på Netfugl. i mellemtiden kan det anbefales PAFR og andre at fiske Birding World vol 12, nr.9 frem. Her findes en fundartikel af et fund af surinamensis fra Irland i sept. 1999. To fotos af juvenile surinamensis, side 379, viser perfekt denne indiduelle variation.


Palle Ambech Frænde Rasmussen skriver fredag 24. november 2006 kl. 09.08
Jeg er opmærksom på, at de omtalte fotos er fra september 1997, og at "Terns" udkom i 1995. Min bemærkning om at variationen af hovedtegningen ikke er omtalt i "Terns" skyldes alene, at jeg ville gøre opmærksom på, at der formentlig kan være tale om helt ny viden i forhold til bestemmelse af efterårsfugle. Dernæst undrer det mig, at variationen hos Amerikansk Sortterne ikke er omtalt i forbindelse med publicering af det første britiske fund, især hvis variationen skulle være så almineligt forekommende som KMO omtaler.
Det er almindelig kendt hos terner, at f.eks. hovedtegning hos helt friske ungfugle kan være mere fremtrædende end senere på efteråret. Det samme kunne tænkes at forekomme hos Amerikansk Sortterne, men hvis variationen er fremtrædende hele efteråret, så bliver en sikker racebestemmelse betydeligt vanskeligere.


Kenneth Rude Nielsen skriver mandag 11. december 2006 kl. 17.01
Hej

Den 28. november sendte jeg efter aftale med Ulf E. Møller (UEM) en e-mail ud på IDfrontiers omhandlende sorternen på billedet ovenfor. Jeg efterspurgte kommentarer angående, hvilken underart, der er tale om. Nedenfor har jeg indsat en række kommentarer fra forskellige folk. Alle e-mails er sendt ud på IDfrontiers samt enkelte er private svar, hvorefter jeg har fået lov til at offentliggøre svaret på Netfugl.

Colin Bradshaw har sendt mig to billeder af en amerikansk sortterne som han opdagede i Irland for et par år siden. Jeg har fået lov til at lægge billederne online på Netfugl, men jeg afventer fortsat originalfilerne. Jeg håber inden længe at lægge billederne online. Colin Bradshaw skriver, at sortternen ligner den ssp. Surinamensis som han fandt i Irland. Det er især flankerne, hovedtegning og oversiden, der gør Lyngvigbandens sortterne til en ssp. Surinamensis skriver Colin Bradshaw.

Den 28 november skriver Nick Lethaby:

Although the photos aren't great, this looks pretty reasonably for an American Black Tern, although I can't recall the exact head pattern differences. The upperparts of American are much more uniformly dark. I have never seen one that could be remotely confused with a White-winged Black Tern juv for example, whereas some European birds can be a bit paler on the rump/tail and wings.

Nick Lethaby


...........

Martin Reid skriver den 28 november:

Dear Kenn/All,
Were I to see this Black Tern here in Texas I
would not give it a second look - and I look at
all the thousands of surinamensis that I see
migrating through Texas!
The black of the head/cap is more like niger, but
I see a few such birds every fall. The gray wash
to the flanks and the fairly uniform tone to the
tail/utcs/back looks okay.

Having said all this, I do think that a few niger
can have a faint gray wash on the flanks, so I'm
not sure how much certainty one can have on this
individual. If it had a paler, more White-winged
Tern-like head pattern - uncommon but regular in
surinamensis - I'd feel more comfortable about
calling it surinamensis. see a variety of pics
here:

http://www.martinreid.com/Main%20website/blte.html

Cheers,
Martin


.............

Norman D. Van Swelm skriver den 29. november

If your bird is a 1st winter than the answer is yes. Do you have a
description of the bird's crown and upperparts?
Norman


.............

Den 29. november skriver James P. Smith

Hello Kenneth,

Here's a selection of images of juvenile surinamensis taken on Cape Cod in mid-August 2005, admittedly taken quite a bit earlier in the autumn than your observation. The images show a range of flight and perched shots, including the flank pattern, and the White-winged Tern like head pattern described by Martin. Hope this helps out.

http://keenbirding.com/Fall05/BlkTernjvflight130805.html



http://keenbirding.com/Fall05/BlkTernjv130805.html



Best Wishes,

James P. Smith
Amherst, MA.


..........

Den 30 november skriver Nick Lethaby:

Being on the extreme W. coast I only see American Black Terns occasionally, but I distinctly recall seeing one that had a dark line going from the crown almost to the nape. I remember thinking that the head pattern might not be so useful, but of course this may have been an atypical individual.

Nick Lethaby


..............


Og Lee Evans skriver den 30. november

Hi Kenneth

I personally find the identification of putative North American Black Terns in NW Europe rather difficult, especially if they involve non-classic individuals. The Danish individual of 9th October 2006 is a very interesting individual indeed and although it shows the dark grey wash down the side of the flanks and an obvious dark breast 'spur', it does appear in some images to have whitish underwing-coverts and quite an extensive dark line extending from the crown down the nape. Nevertheless, the similarities between this bird and juveniles observed in Ireland (Sandymount Strand, Dublin, from 3rd-7th September 1999) and in Britain (Weston-super-Mare, Avon, from 3rd-11th October 1999) is uncanny. Studying the 9 images presented on the Netfugl website, my own personal view would be that the bird IS a juvenile North American Black Tern. It fulfils the following important criteria -:

1) It has extensive very dark breast-side patches merging with sullied grey foreflanks. The flanks are not solidly dark grey like typical surinamensis but are densely marked st the fore area.

2) Images 1 and 2 appear to show concolorous upperparts, with little contrast between the rump and upper tail. They appear to be uniformly dark.

3) Juvenile Surinamensis has a head pattern akin to White-winged Black Tern, with a paler crown, nape and forehead than Eurasian Black Tern. The head pattern of the Danish bird appears to be within the variation of NABT, although I accept that the dark extension down the nape is quite extensive..

4) The upperwing coverts appear very dark and are again concolorous with the mantle.

5) The underwing-coverts appear off-white rather than gleaming white.

As I said earlier, the separation of these two species may not be as easy as first understood. Last autumn, Keith Vinicombe and I recorded an extremely late adult Black Tern in Britain (in Somerset in late November) which was still largely in summer plumage - an apparent feature of surinamensis. It also had rather grey underwing-coverts, another NABT feature. However, the crown lacked the pale grey peppering diagnostic of NABT and was considered a niger after several days of detailed study.

Very best wishes

Lee G R Evans


...............

Hvorpå Julian Hough svarer den 30 november

Lee/Ken,

Can't add much to the nice summary below, other than surinamensis is variable in head pattern and I feel the Danish bird fits well with North American Tern.
I think that the head pattern is quite fine for surinamensis, as is the underwing.Often in August?september, juvs. have a pale-based bill which I'm not sure is shown/matched by juv. niger.

As for late birds, I'm unaware of the fact that surinamensis are late moulters and keep summer plumage until late in the autumn (cf Arctic Tern). Many adults here in in late August/early September (migrants here in CT) have already begun to moult head and body feathers.

Attached are some scans from my notebooks of three juvs in September, if you find them of interest.

Best,


Julian Hough,
CT, USA


................


Ulf E. Møller og Alex Sand Frich sammenfatter en tekst på engelsk, som sendes ud på IDfrontiers om aftenen den 30. november. Jeg har valgt at poste den engelske beskrivelse ligeledes, da denne kan give information til fuglekiggere, der ikke kan læse dansk:

Description of a Black Tern (Chlidonias niger) with characters close to American Black Tern (Chlidonias niger surinamensis) observed at the West Coast of Jutland, Denmark, on 9-10th October 2006.

Except for the head pattern which seems to look like the nominate race ssp. niger, the other
characters seems to fit the American race ssp. surinamensis. If this Black Tern safely can be
identified as surinamensis it will be a first for Denmark. All comments are very welcome.

Jizz – general impression

A classic small Chlidonias Tern much smaller and darker than Sandwich Tern and Common Tern, which were also seen at the site. Differences compared to Black Tern ssp. niger was not found although without direct comparison.

Head & Bill

The bill was black and the head pattern, especially the crown, seemed to be like a classic nominate Black Tern ssp. niger, with brown/black “ear-phones”, crown, nape and white forehead. The brown/black crown started above the eye and was in contrast to the white forehead and a thin narrow white line extending to behind the eye, creating an eyebrow effect. The head pattern was in contrast to a huge white “necklace” though with a dark nape. The colour of the head pattern was uniform and no contrast between the crown and “ear-phones” was seen.

Upperparts

The upperparts seemed to be rather dark and uniform at medium to long range – without any obvious “saddle effect”. There was only a very slight contrast between the upper-tail coverts and the mantle as well as between the tail and upper-tail coverts. The slight contrast to the upper-tail coverts could only be detected at close range in the field, but is also obvious in some of the photos.

Mantle & Tail

The mantle and scapulars were grey-brown with neat pale fringes only observed at close range, and the bird was therefore aged as a 1 cy. Furthermore, Klaus Malling Olsen has commented, that the lack of moulting contrast in the primaries (which was not noticed in the field, but can be seen in one of the photos) supports that the bird is in fact a 1 cy. At close to medium range there was a very modest “saddle effect”. The tail was slightly darker than the upper-tail coverts which were grey and uniform.

Breast & under-tail coverts

The tern was white on throat, breast and under-tail coverts, with a huge brown/black “peg” right in front of the wing. On the flanks, the tern had very obvious grey markings extending from the “peg” to the rear end of the wing, but with a clearly whiter part in the middle. The grey flank markings were always very obvious at close and medium range.

Wings

The front edge of the wing was dark due to a black carpal bar that together with the darker mantle and scapulars created a T-like appearance. The general impression at medium range was uniform dark grey upperparts. The under-wing seemed white in the field. However in some photos the under-wing seem greyish rather than white and there is no clear contrast between the grey flank markings and the under-wing.

Comments

The author of “Terns in Europe and North America (1995)” Klaus Malling Olsen has, based on photos taken by him in Massachusetts in September 1997 commented on www.netfugl.dk, that surinamensis in fact can show a head pattern resembling ssp. niger.


Yours Sincerely

Ulf Møller and Alex Sand Frich



Jeg har fortsat nogle private e-mails liggende, hvorpå jeg afventer svar, om jeg må offentliggøre e-mailen på Netfugl. Ovenstående er alt sammen meget spændende og jeg vil opfordre folk til at komme med flere kommentarer til bestemmelsen af Sortternen på billedet. Hvis man har tid og overskud til det er i meget velkommen til at forfatte jeres kommentar på både dansk eller engelsk, idet jeg ved, at der er en del fuglekiggere udenfor Danmark der følger bestemmelsen af ternen.

Hilsen

Kenneth



Kenneth Rude Nielsen skriver mandag 11. december 2006 kl. 17.10
Hej

De to links nedefor til James P. Smiths billeder bør virke nu.

http://keenbirding.com/Fall05/BlkTernjvflight130805.html

og

http://keenbirding.com/Fall05/BlkTernjv130805.html


Hilsen

Kenneth



Kenneth Rude Nielsen skriver mandag 11. december 2006 kl. 20.31
Hej

Jeg har netop fået lov til at poste en kommentar mere.

Peter Adriaens skriver den 30 november.

Hello Kenneth,

This looks like a definite surinamensis to me. The breast peg is larger than in niger, and the dusky flanks just do not occur in juvenile niger. The dark rump and the greyish tinge to the underwing also support the identification.

There is a good article on surinamensis in a recent issue of British Birds; see http://www.britishbirds.co.uk/september2006.htm .


Kind regards,

Peter Adriaens
Belgium


Hilsen

Kenneth


Ulf Eschou Møller skriver fredag 15. december 2006 kl. 07.40
Hej

Foruden ovenstående har vi netop modtaget yderligere to kommentarer.

Killian Mullarney skriver den 13. december:

Dear Ulf and Alex,

Thank you for your query concerning the putative American Black Tern observed in Denmark last October. I did in fact follow the recent discussion of this bird on ID-frontiers, and I thought about sending you my views, but felt it unnecessary when I could see that the proposed identification was getting plenty of support.

Like most of the other correspondents, I think this has excellent credentials for being accepted as Denmark's first surinamensis. I cannot claim to have a great deal of experience of surinamensis in North America, but I am familiar with niger and I believe the plumage of the Danish bird is outside the range of variation exhibited by juvenile niger. There is no doubt that your bird is a juvenile and the uniformity of the upperparts, the brownish-grey wash on the side of breast and flank and the greyish underwing are all strongly indicative of surinamensis. It seems that a significant proportion of juvenile surinamensis have a head pattern that is very similar if not identical to niger, so the niger-like head pattern of the Danish bird should not be considered a negative factor.

If you have not already been in touch with him, I suggest you seek an opinion from Dutch Black Tern specialist Jan van der Winden who is probably more familiar with variation in niger than anybody else in Europe. Every year for many years now, Jan has been involved in trapping large numbers of Black Terns at the huge autumn roosts in the Netherlands. I know that he has been keeping his eyes open for surinamensis in the Netherlands, so if anyone can tell us exactly how similar niger can be to surinamensis, it is probably Jan.

I have lots of photos of the first-summer surinamensis in Ireland last summer, and I would be happy to send you a selection if you think they might help.

With best wishes,

Killian

.................

Jan van der Winden skriver den 14. december:

Dear Ulf,

There is not much left to add to the very good examinations of all the
experts concerning your Danish Black Tern. I have no field experience with
surinamensis but I am not aware I have seen or captured a Juvenile Black
Tern with such a grey underwing or flanks. Juvenile niger always has bright
white underwing coverts as far as I know them. Its clearly a juvenile with
relative fresh plumage. Although difficult to see I see no traces of 1w
plumage or strong primary wear. Early October most niger juveniles have
rather worn upperparts (with traces of brown fringes). However I think this
is individual varation, not interspecific variation, as I caught juveniles
with fresh plumage (niger) early October as well.

So I agree with your identification.

Regards,

Jan van der Winden

.............

Med venlig hilsen

Alex og Ulf




Knud N. Flensted skriver fredag 15. december 2006 kl. 10.13
Nu kan titel-/infofeltet vist godt ændres til "ssp. surinamensis, 1cy", i hvert fald indtil SU har truffet en beslutning.

Hilsen
Knud


Kenneth Rude Nielsen skriver fredag 15. december 2006 kl. 18.03
Hej

Jeg har på opfordring fra Knud Flensted døbt ternen ssp. surinamensis. Hvis der er nogen, som vil have et spørgsmålstegn bagefter ssp. Surinamensis må de argumentere for det.

Hilsen

Kenneth


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 22. oktober 2009 kl. 21.45
Jeg har netop fået indscannet det ovennævnte dia af surinamensis fra USA, og det er nu tilsendt Netfugl.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.053 sek.
til toppen