Endnu én af mange (f.eks. hele 3 på Linosa dén dag)fund af arten - og andre sibirere - fra rundt om i Europa. Teorierne omkring "omvendt træk" bør tages op til diskussion.
Jeg synes det er surt, at indlæg som dette bliver over set. Det skyldes ikke mindst de mange gode billeder,dog er det selvfølgelig skønt med alle disse gode billeder. Jeg synes dog ligesom Klaus at vi bør tage det interessant emme op til diskussion.
Det, som jeg tror, at Klaus mener... men han må jo korrekse mig.... er, at bryn og andre sibirere på Sicilien jo ikke nødvendigvis ser døden i øjnene, med mindre de drøner videre vesterud. De er jo lige ved at være i gransanger-vinterland...
Og hvis de overlever og vender tilbage til den oprindelige bestand... ja, så er det jo bare et nyt vinterkvarter. Storpibere gør det vel allerede?
Jeg vil stadig mene, at det er omvendt træk, men selektionen for nye strategier sker generelt meget hurtigt.
Har netop startet en tråd, hvor dette meget interessante emne kan diskuteres i al fredsommelighed.
Storpiber nævnes af Morten. Denne art var blandt de første sibirere, der blev fundet regelmæssigt i Europa - og det er blandt de letteste at finde. Der ser ud til at være forekomst af småflokke i f.eks. Nordvestafrika, ligesom arten i Israel ses regelmæssigt om foråret.
Søren Brinch skriver fredag 30. november 2007 kl. 08.48
Hvis de Storpibere, Hvidbrynede Løvsangere etc. der i stadigt større antal trækker over Vesteuropa har en større overlevelsesrate, vil disse fugle i deres gener viderebringe dette målområde til kommende generationer. Fugle opererer ikke med overlevelsesstrategier; det er noget vi tillægger dem. Men set udefra bliver det en strategi fordi det medfører en overlevelse for arten som helhed.
Større ornitologisk fokus på de små lækre "sibere" er naturligvis en del af forklaringen; men det er sandsynligvis ikke enten nummerisk flere eller større aktivitet på arterne der skaber stadig flere rapprterede fugle. Det er vel en kombination af begge forhold.
Så kan vi kalde det omvendt,-forlænget-eller spejltræk; men det handler om at gener viderebringer det det skaber succes - er lig overlevelse; mens det der skaber død ikke viderbringes i artens aktive genmateriale. Genetisk selektion er hamrende spændende fordi det konstant giver nye adfærdsformer vi som mennesker kan iagttage og nyde.
Spændende emne - endelig kød på debatten her i mediet
Ja, Søren, du har selvfølgelig ret i, at hvis den nye adfærd virkelig skal vinde indpas, så skal der være en forøget overlevelse forbundet hermed. Det er der ved gud ikke endnu.
Men selektionen går hammerstærkt, når der først er fordele forbundet med den nye "strategi" ;-), bare se på munken, hvor en stor del af de centraleuropæiske munke i løbet af få generationer ændrede trækretning fra SV til NV.
Der er ingen tvivl om, at klimaændringer og andre storskala-fænomener i de kommende år nok skal vende op & ned på de vante mønstre.
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.