"JUVENIL fælder nogle kropsfjer i 1. vinter, undertiden det meste af kroppen og sving- oghalefjer i en alder af ca. 1 år. Før borttrækket fældes normalt op til 3 mellemste håndsvingfjer, midterste halefjer og enkelte armsvingfjer. Fældning fuldendes i vinterkvarteret."
Så udskiftning af de midterste halefjer er altså lige efter bogen for 1K....
Bh
9s
Lars Jensen skriver mandag 22. september 2008 kl. 22.28
Hej Nis
Jeg fik vist kun læst under immature og de midsterste halefjer. Det må være en 1k.
Men - nu har jeg kigget en masse billeder igennem af 1k - fugle om efteråret og jeg kan faktisk ikke finde nogle med så markant anderledes midterste halefjer som denne.
Den er måske bare længere fremme i fældningen end de andre?
Dragten er udpræget juvenil = 1K. De mellemste halefjer forvirrerdog, men kan være senere udvokset af en eller anden underlig grund, og derfor se anderledes ud end man normalt ser.
Peter Sunesen skriver tirsdag 23. september 2008 kl. 00.23
Hej Nis
Nej fældning af de midterste halefjer er ikke lige efter bogen for 1k.
Problemet er det kluntede sprog i citatet fra "Rovfugle i Felten"
Klaus MENER givetvis borttrækket fra Europa i fuglens anden sommer (2k).
Jeg mener, ligesom Klaus, at den viste fugl er 100 procent juvenil ,og det at halefjerene viser samme grundfarve som resten af oversiden,blot lidt mørkere, og tilmed har lyse kantpletter, helt bortvejrer muligheden af et abnormt fældningsmønster.
Jeg er ikke sikker på, at Klaus ikke mener det han skriver. For er det ikke netop sådan, at 2K fugle om foråret, altså fugle som er under et år gamle, har eller kan have friske midterste halefjer? Disse fjer er 2. fjergeneration og dette fjerskifte er foregået på et tidspunkt i løbet af den unge fugls første efterår eller vinter. Hvad siger Klaus?
Lars Jensen skriver tirsdag 23. september 2008 kl. 10.42
Hej
Jeg har oploadet et billede af undersiden, der viser at de midterste halefjer er helt mørke unden striber!
Lars Jensen skriver tirsdag 23. september 2008 kl. 10.43
Lærkefalk er i 1. efterår i juvenil dragt. Den er helt frisk og ensartet. I vinterkvarteret kan fuglen senere udskifte dele af dragten, bl.a.de mellemste halefjer.
Det er hensigten med fældningsteksten i Rovfugle i Felten, at man følger fuglens udvikling gennem sætningerne. Når der i bogen står "før borttrækket fældes...." betyder det således i en alder af godt 1 år, da fældningen indtil da findes i de foregående sætninger.
Den diskuterede fugl har afvigende mellemste halefjer, men på trods af, at de afviger fr de øvrige halefjer, ser de ud til at være af samme generation som oversidens fjer, der jo er udpræget juvenil.
Peter Sunesen skriver tirsdag 23. september 2008 kl. 13.19
Hej Carl Christian
Fint at Klaus nu har bekræftet min formodning. Klaus formulerede sig blot således at det blev misforstået af Nis og måske andre.
Helt enig i at alle fjer er juvenile og jeg må medgive Lars at fjeren er helt ensfarvet ,som den skal være på ung såvel som adult. Jeg fik den til at have lyse kantpletter - simpelt vrøvl, beklager.
Tak iøvtigt for det fine foto som satte fokus på de små falkes fældningsmønster!
ps: det er værd at bemærke at udskiftning af halefjer i fuglens første vinter er sjælden, og at vingefjerene aldrig fældes før tidligst i fuglens anden sommer .
Hilsen Peter
Helge Sørensen skriver tirsdag 23. september 2008 kl. 13.37
Hej Lars og andre,
Jeg har studeret halerne på en del af de fotos jeg har taget af Lærkefalkene på Vestamager i sidste uge, og min konklusion er:
1k Lærkefalk har altid 2 ensfarvede midterste halefjer. De to fjer er kun en anelse længere end de øvrige halefjer.
På billedet ses en 1k fugl med meget kraftig slitage på halefjerene. Slitagen er ydermere uens således at der er slidt et par centimeter af hver halefjer, på nær de to midterste hvor sliddet er markant mindre. Dette giver en effekt som om de to midterste halefjer er markant længere på denne fugl.
Jeg har set og fotograferet samme fugl i perioden 15-17.september.
I vedlagte link: "klik her"
kan ses lidt forskellige 1k lærkefalke-haler til sammenligning.
Mvh. Helge
Peter Sunesen skriver tirsdag 23. september 2008 kl. 16.15
Tusind tak Helge for de FREMRAGENDE fotos, der tydeligt viser den omdiskuterede fugls halefjersslid!
Interessant at denne fugls flugtsilhouet - især set på afstand -ændres en del på grund af den kortere hale....
Sjovt at se undersiden, hvor det blev tydeligt, at de centrale halefjer var slidte og af samme generation som de øvrige halefjer.
Og til Helge: Impornerende billedserie!
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.