Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Kaspisk Måge - (Larus cachinnans) - Caspian Gull
Fugleart (IOC): Kaspisk Måge (Larus cachinnans) Caspian Gull - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Blåvands huk, Danmark
Dato: 24. oktober 2008
Billede info: Læg mærke til det mørke øje og så det utrolig lyse hoved, der gjorde den nem at udpege, da jeg gik ned til de mange måger på stranden.
Fotograf: Mikkel Holck, Danmark
Del af temaet: Tvivl om bestemmelsen?
Uploadet den: 13. december 2008
Hits: Billedet har været vist 4025 gange.
DK List Ranking: Set af 566 ud af totalt 1510 personer!



Kommentarer:

Kent Olsen skriver mandag 15. december 2008 kl. 09.21
Til trods for relativt lyst hoved, mener jeg ikke fuglen er en Kaspisk Måge. Efter min vurdering er der for mange fine striber i hovedet, øjet relativt stort og placeret for langt tilbage i hovedet som hos Sølvmåge og de hvide apicale pletter på svingfjer synes relativt store. Et ikke ubetydeligt antal Sølvmåger kan godt vise relativt mørkt øje, så det i sig selv er ikke så afgørende.

Desuden finder jeg ikke kropsholdningen indikativ for Kaspisk Måge selv om den ses lidt fra siden og det derfor kan være svært at vurdere. Den ser bare ikke rigtig ud i mine øjne, men andre billeder kan måske ændre min opfattelse om end det næppe er sandsynligt ;-)

Men til sammenligning kan henvises til nye billeder af Kaspisk Måge fra denne weekend på Rømø

Med venlig hilsen

Kent Olsen


Klaus Malling Olsen skriver mandag 15. december 2008 kl. 10.40
For de, der ikke er inde i den mere hard-core terminologi, der anvendes blandt "gull-heads" så er "hvide apicale pletter på svingfjer" de hvide spidser på håndsvingjerene.

Nogle voksne sølvmåger har mørkere øjne end flertallet, ligesom man vinteren igennem ser sølvmåger med stort set hvidt hoved. Kombinationen af de to karakterer antyder Kaspisk eller middelhavsmåge, men er altså ikke 100%. Her er formen vigtig. Typiske Kaspiske Måger har mindre hoved med slankere næb, øjet anbragt længere fremme i fjæset og en mere ranglet kropsholdning med brystet skudt helt op mod struben og gedigen hængerøv. Typisk er linien fra nakken til vingespidsen helt lige. De lange og tyndere ben kan være påfaldende. Alle disse karakterer gør de fleste Kaspisk Måge ganske letter at bestemme. Men til en sikker bestemmelse kræves måde at dragten - og ikke mindst formen - stemmer.
Det man dog ikke udelukkes, at denne fugl er en lille og kortnæbbet hun Kaspisk Måge.


Kent Olsen skriver mandag 15. december 2008 kl. 12.02
Det er rigtig fint med en mere fyldestgørende kommentar fra Klaus, tak for det.

Men tilbage til mågen, fuglen med lyst hoved kan med fordel sammenlignes med fuglen i vinterdragt bagved til højre. I vinterdragt ses en bred mørk skygge af tegninger bøjende op bag øjet mod nakken som briller hos Dame Edna, og karakteren grænser bagved op til en lidt lysere halskrave som det der ses hos en brun Steppehøg.

Karaktererne ses også hos den lyshovede Sølvmåge om end meget svagere. Den lyshovede ghoster med resterne af vinterdragtsstregerne i hovedet en Sølvmåge i vinterdragt uden den for Kaspisk Måge i vinterdragt karakteristiske nakkeboa (altså pletter på baghalsen og i nakken, der sammen danner en mørkplettet bjælke). Nakkeboa ses eksempelvis her, her og her.

En Kaspisk Måge på vej ud af vinterdragt fælder nakkeboa som det sidste, og det er derfor i min verden utænkeligt, at en Kaspisk Måge med rester af fine striber fordelt på issen og det øvrige ansigt i tilsvarende grad som den aktuelle lyshovede fugl ikke stadig har nakkeboa, specielt når vi tager alderen i betragtning, hvor fuglen er begyndt at få gult næb og derfor er subadult (3k+, formentlig 4k+).

I mine øjne ligner det en Sølvmåge, og jeg vil være ked af at der bliver åbnet op for at Kaspisk Måge kan have en hovedtegning som den aktuelle. Bestemmelse af en sådan atypisk fugl bør underbygges med billeder af den åbne vinge. Kigger aktuelt mange måger som så mange andre, og mener at have set flere Sølvmåger med tilsvarende udseende, hvilket jeg håber andre også kan bekræfte.


Klaus Malling Olsen skriver mandag 15. december 2008 kl. 12.17
Hej Kent!

Den accepterer jeg naturligvis. Men for at være 1005 sikker ville jeg gerne have set et billede af den spredte vinge, hvor man med sikkerhed kan se tegningen på de mellemste håndsvingfjer (p5). Populært sagt har Kaspisk Måge "en sorttegnet håndsvingfjer mere" end Sølvmåge, og dette ses især på p5. Hos Kaspisk har denne udbredt sort på yderfanen, og smallere tegning på inderfanen; dette giver i felten et indtryk af en sort vinkel. Sølvmåge mangler ofte helt sort på p5, eller sort begrænset til smalt felt på yderfanen.
Da denne fugl har mørk tegning på næbbet - hvilket antyder yngre adult - kan man evt. finde mere udbredt sort end hos en fuldt adult.
Så med alle disseher fjer og småkendetegn i mindet er det bedst først og fremmest at koncentrere sig om jizz og helhedsindtryk.


Jan Ingvaedt Jörgensen skriver mandag 15. december 2008 kl. 16.42
Fortsatt intressant med svårbedömda kaspiska trutar som liknar sölvmåker, eller tvärtom.
Det är ju helt riktigt som Kent menar -att hos kaspisk ser man en nackboa och kombinationen streckat huvud utan nackboan kan tyckas vara fel för kaspisk.
Förövrigt tycker jag att man inte kan utesluta en hona kaspisk.
Helst vill man se vingtecningen!
Det finns månadsangivelse när den är tagen, men att döma av antalet utväxta håndsvingfjer, hsf8 helt utväxt, även hos sölvmågen till vänster, kan det tänkas vara i oktober någon gång.
Om man bedömer gråtonen på ovansidan (vilket man ju inte skall göra på bilder av detta slaget) tycker jag ändå att den aktuella truten ser ut att sakna blåton, men ser också mörk ut jämfört med sölvmågerne, (argenteus?)

JanJ


Jan Ingvaedt Jörgensen skriver mandag 15. december 2008 kl. 16.44
Glömde att länka denna måge som ser ut att ha en liknande huvudteckning som Mikkel,s måge:

http://waarneming.nl/foto/view/584145


mikkel holck skriver tirsdag 16. december 2008 kl. 19.47
Hej Kent, Klaus og Jan

Tak for jeres kommentarer, er dejligt at i gider sætte ord på hvorfor det godt kunne være en kaspisk og hvorfor det ikke kunne. Tror der er mange som jeg, der ikke har helt styr på de kaspiske måger endnu, så det skønt når man kan få lidt hjælp og samtidig lære noget af det. Denne såkaldte ”kaspiske måge” var en jeg og TEO fandt og jeg gik som sagt ned og tog lidt billeder af den og fik også et par flugt fotos som jeg håber, kan bruges til art-bestemmelsen. Sender dem ind til netfugl her nu

Mange hilsner Mikkel


René Rantzau skriver onsdag 17. december 2008 kl. 08.49
Der er et par gode kendetegn som sjældent bliver omtalt, nemlig stemme og adfærd....Stemmen er noget mere Hæs/Nasal og adfærden ofte meget mere agrasiv end sølvmåge, begge dele opleves tit ved fodring, men en agrasiv hæs måge behøves ikke være en Kaspisk, men sammen med de af Klaus beskrevet kendetegn kan det være yderlig hjælp til bestemmelsen

MVH. RR


René Rantzau skriver onsdag 17. december 2008 kl. 11.07
Jeg glemte lige at bemærke at hvis billedet er taget i oktober måned passer det godt med det tyndtstribede hoved for en kaspisk mens det på nuværende tidspunkt(December) må forventes at måsen har renere hvidt hoved end billedet viser... derfor dato for foto ville være en hjælp ????

Mvh.RR


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 17. december 2008 kl. 11.12
Stemme og adfærd er strålende! Jeg har set flere agressive kaspiske måger, der virkeligt var uopdragent "russer-sure" overfor omkringstående sølvmåger.
Stemmen - der har givet den det latinske navn cachinnans - lyder næsten som tobakshoste eller hån-latter, og er virkeligt afvigende fra sølvmågernes. Jeg fik fra Ungarn tilsendt en video med disse måger om vinteren, og den konstante vokale indsats fra mågerne gør en sinddyg efter få minutters lytten. Må være oplagt til lyd-tortur!


ragnar smith skriver onsdag 17. december 2008 kl. 13.08
prøv at sammenligne vingehånden på sølvmågen i baggrunden til venstre med denne formodet kaspiske måges vingehånd. Jeg mener at det er en delvist afvigende sølvmåge



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.051 sek.
til toppen