Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Titel / info: Gulbrynet Værling finderberetning
Lokalitet: Säbysjön, Stockholm, Uppland, Sverige
Dato: 9. januar 2009
Billede info: En glad og stolt Olle Bernard (tv) fortæller on location om sit utrolige fund af den Gulbrynede Værling lørdag den 3. januar 2009 til Klaus Malling Olsen (i midten) og Jørgen Bech (th). Fuglen ses stadig ved Jakobsberg, lige nord for Stockholm. Den har slået hidtidig rekord mht antal besøgende fuglekiggere til et hit i Sverige, i dag var der vel et par hundrede, men der kommer nok mange flere her i weekenden.
Fotograf: Erling Krabbe, Danmark
Uploadet den: 10. januar 2009
Hits: Billedet har været vist 4140 gange.Kommentarer:

Erling Krabbe skriver lørdag 10. januar 2009 kl. 18.00
Gulbrynet Værlings latinske artsnavn er chrysophrys.
Det er hundekoldt at stå i sne og frost og vente på at den kommer frem, så svenskerne har meget vittigt døbt den "kryds og frys"!


Søren Brinch skriver søndag 11. januar 2009 kl. 18.30
Netop hjemkommet fra en særdeles vellykket tur/retur Malmö-Jakobsberg sammen med Poul Ulrik, André og Lars, vil jeg lige tilføje lidt fakta på status på Gulbrynet Værlings tilstedeværelse....

Jeg fik en lang snak med Olle som er en rigtig hyggelig og meget jovial mand. Han fortalte, at fundet havde fået hans hænder til at ryste. Anledningen til fundet er en forvildet tamkat, som fanger hans opmærksomhed og i dens synsfelt sidder "Guldlok". Lars Svensson fik i går på lokaliteten en stor tak fra Olle, fordi han har ladet fuglen medtage i "Fugle i Felten". Som Olle sagde, uden billedet havde vi ikke fået den bestemt.

Klaus har i en anden tråd opfordret danske ornitologer til at tage op og se den, hvilket jeg gerne vil følge op på. Det er faktisk en meget smuk fugl, og turen føles med det rette selskab ikke særlig lang. Klaus´kørevejledning er rigtig god, og leder direkte hen til denne lille perle....

Hvor længe Guldlok bliver afhænger so altid af flere forhold - Kattens tilstesdeværelse og temperaturens udvikling. Bliver det varmere, mener Olle at den vil forsinde ud i landskabet....


Erling Krabbe skriver søndag 11. januar 2009 kl. 19.08
Kære Søren
Velkommen i Guldlok-klubben! Stort tillykke - det glæder mig at jeres lange biltur frem og tilbage blev kronet med held.


Klaus Malling Olsen skriver søndag 11. januar 2009 kl. 19.51
Fedt at søndagens danskerhold også fik denne lille åbenbaring med!

Den må allerede nu kandidere til årets sjældenhed i Sverige, og det varmer ekstra meget, at idelle personer, der år efter år står for en frivillig vinterfodring krones med sådan et held. Gulbrynet Værling er nemlig en af de mest eksklusive østasiatiske fugle. Den yngler fåtallligt i et ret begrænset område i Østsibirien, og overvintrer i mellemste og sydlige Kina. Selv har jeg tidligere set arten på yngleplads i Østsibirien, og en håndfuld på hver af de to Kinarejser om foråret.
Fuglen kræver mindst nogle timers indsats. Det var en oplevelse af kosmiske dimensioner, da den pludseligt sad helt åbent. Godt med gule musvitter og blåmejser skal gennemses, og så: en hvid mave og et skarpt gult øjenbryn mod sorte værlinghovedtegninger!


Søren Brinch skriver søndag 11. januar 2009 kl. 21.22
Tak Klaus og Erling - det er en fugl alle burde unde sig selv at se. Så smuk og så sjælden.....


Michael Westerbjerg Andersen skriver søndag 11. januar 2009 kl. 21.32
Arten iagttages også et langspyt længere vestpå ved eksempelvis Baikal søen. Fåtalligt, men ikke mere fåtallig end andre af de mere spetakulære sibes som optræder i Europa.

En stor vinterfoderplads som der tilsyneladende er tale om ved Stockholm (og en hård vinter eller kuldeperiode) kunne måske mane til eftertanke, om vi her i DK forsøgsvis skulle prøve noget vinterfodring i områder med f.eks storee antal vinterflokke af Gulspurve - så kunne der måske med lidt held, hives en Hvidkindet Værling eller enddog en Gulbrynet Værling ud af flokken?

VH/Michael


Søren Brinch skriver mandag 12. januar 2009 kl. 10.38
Helt enig i vinterfodringstanken Michael. Det snakkede vi meget om på vores lange tur hjem.

Mod forventede indvendinger vil jeg sige, at det ikke skaber ubalance i naturen. Hvis det kan støtte fuglenes fouragering og samtidig øge interessen for fugle, så er det en Win-Win situation.

Et DOF- og/eller statsfinancieret mega-foderbræt placret på et par strategisk vigtige steder som Kongelundsskoven, Blåvandsområdet og Hanstholm Fyrhave og andre steder kunne være en succes på mange fronter


Søren Brinch skriver torsdag 15. januar 2009 kl. 18.16
Vi er nogle stykker, der kører derop igen denne weekend - hvis du vil have kørelejlighed derop, så ring på +45 3137 6904 / +45 2010 8717.

Afgang lørdag morgen:
Malmø 03.30
Helsingborg 04.15

Hjemgang søndag middag
Stockholm 12.00
Helsingborg 18.00
Malmø 18.45

Vi har taget overnatning til kr. 600 i Stockholm på dobbeltværelse.

Den fugl har en dragende karakter, og jeg skal bare op og nyde den samt Slagugle i nærheden og andre delikatesser i nærheden
Mvh Søren


Søren Brinch skriver mandag 19. januar 2009 kl. 12.02
Til inspiration for andre vil jeg lige rekapitulere denne weekends oplevelser:

Thomas, Claus Brostrøm, Mette og undertegnede kørte fra Malmø lørdag morgen 03.30 og klokken 10.35 stod vi og så på Den Gulbrynede Værling. Olle Bernard kom hen og spurgte om jeg slet ikke kunne undvære fuglen, og jeg måtte bare sige som det er - Nej!

Vi fulgte planen som jeg smed ud på denne tråd torsdag, og vil til andre sige. Tag op og se fuglen; den er både smuk og meget seervenlig. Klaus har beskrevet dens sjældenhed, og det er ikke sikkert vi får den på disse bredde- og længdegrader igen. Turen er på ca. 650 km fra Malmö til Jakobsberg. Hoteller kan benyttes i Stockhom for en pris på ca. 600 DKR incl. morgenmad.

I ca. 3½ timer jagtede vi Slagugle i Uppsalas byparker og de kendte steder den er set den seneste uge. Men desværre uden held. Til gengæld havde vi Hvis Vipstjert, som ikke er en almindelig januar art i -8 grader.

Hvis fuglen er pp i primo marts vil vi sandsynligvis kombinere endnu et besøg med en ugle- og spættetur til Uppland og Dalarne.

Sverige har meget at byde på...Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.093 sek.
til toppen