Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Hvidvinget Korsnæb - (Loxia leucoptera) - Two-barred Crossbill
Fugleart (IOC): Hvidvinget Korsnæb (Loxia leucoptera) Two-barred Crossbill - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Hvidvinget/Lille korsnæb med meget markerede vingebånd, han 2K+
Lokalitet: Blåvand, Danmark
Dato: 19. juli 2010
Billede info: Denne adulte hvidvingede/lille korsnæb han fouragerede med et par artsfæller i Blåvand stationshave. Trods vingebånd og tertialpletter bestemtes den til lille (vi hørte også kun kald fra lille). Desværre har jeg ikke andre eller bedre fotos.
Kommentarer modtages gerne.
Billede opsætning: Canon 50D + 300/4 + 1.4x
Fotograf: Mikkel Høegh Post, Danmark
Del af temaet: Tvivl om bestemmelsen?
Uploadet den: 25. juli 2010
Hits: Billedet har været vist 7545 gange.
DK List Ranking: Set af 650 ud af totalt 1510 personer!



Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver søndag 25. juli 2010 kl. 22.16
Denne ligner faktisk en Hvidvinget: vingebåndene, der er slidte, virker reelt hvide og det bageste bredest opadtil - dette har jeg aldrig set hos Lille. Tertiærerne har hvide pletter i spidsen, hvor Lille bør have jævnt brede lyse rande. Næbformen - det ser ud som om fuglen er fløjet ind i en dør, hvorved overnæbbet "hænger" - samt den meget intenst røde farve passer også fint på Hvidvinget.


Sebastian Klein skriver søndag 25. juli 2010 kl. 22.22
Det må altså være en Hvidvinget Korsnæb. Så kæmpestore hvide vingebånd og pletter på tertialer burde altså ikke kunne ses på Lille Korsnæb...


Mikkel Høegh Post skriver mandag 26. juli 2010 kl. 09.18
Der var delte meninger om bestemmelsen lille/hvidvinget kors (50/50?) blandt de tilstedeværende denne dag (jeg nævner ingen navne; vi er nok en del der har fucket up!). Det skal bemærkes at de fleste kun så dette foto i lille udgave på kameraets skærm. Tror kun at finderen og jeg så den i felten.


Andreas Bruun Kristensen skriver mandag 26. juli 2010 kl. 21.04
En svær fugl, som jeg så meget dårligt i felten. Min kommentar er derfor udelukkende baseret på dette foto.

Efter min mening er det et Lille Korsnæb.

Fuglen er en 2K+ han pga. meget rødt i dragten. Fuglen adskiller sig fra en Hvidvinget ved at vingebåndet (for en rød han) er for smalt.

Desuden mener jeg, at den røde farve passer fint med Lille Korsnæb, samt at næbbet er ret kraftigt. En Hvidvinget han har (normalt) en smule lysere rød farve og tyndere næb.

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=136858
Her er et link til fotos af korsnæb fra Japan. Jeg synes, at mindst en af disse fugle ligner Blåvand-fuglen en del, og jeg tror også, at de japanske fugle er Små Korsnæb.



Klaus Malling Olsen skriver mandag 26. juli 2010 kl. 21.21
Er ikke enig med ABK i at vingebåndet er for smalt til 2k+ han. Se f.eks. Hvidvinget med nedslidte vingebånd fra Tisvilde Hegn fra august 2002 (tror jeg det var).

Any suggestions of this white-barred Crossbill? To my eyes the white tertial spots (nor edges) and even for a worn bird conspicious white wing-bars (the lower being broadest at upper edge)fits leucoptera. The call, however, was noted by the observers as Common Crossbill-like.


Peter Sunesen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 00.41
De store og hvide spidser på tertiærerne, samt det DOBBELTE hvide vingebånd udelukker andet end Hvidvinget. Som Klaus skriver er vingerne endnu uden tegn på fældning, hvorfor de på nuværende tidspunkt må anses for at være så slidte som de kan blive. Eneste anden mulighed er vel.....gys...en hybrid!

I too cannot make anything but Two-barred Crossbill of this pic. An extremely worn adult(?) male. Only other suggestion seems to be the unlikely possibilty of a hybrid.


Jens Jørgen Andersen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 08.51
Jeg var en af dem der så fuglen i felten, dog kortvarigt og studsede over fuglen som sad sammen med andre små korsnæb. Jeg syntes at næbformen og fuglens størrelse ikke kunne passe på hvidvinget også efter at have set Mikkels billede på kameraet.Efter at have set billedet på netfugl må jeg nok krybe til korset og indrømme at det er en hvidvinget korsnæb omend det er sært tidspunkt på året.


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 08.57
Man skal næppe tillægge størrelsen den helt store betydning, men mere de karakterer for hvidviget, der fint er dokumenteret her. Tidspunktet er underligt, men det er ikke ukendt, at invasioner af arten kan begynde i sensommeren, hvilket er set f.ks. i 2002, hvor de første dukkede op i august.


Henning Vikkelsø Rasmussen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 10.26
Jeg ville bestemme den til en Hvidvinget - netop ud fra de artsspecifikke kendetegn som Sebastian skriver.
Tidspunktet er dog meget tidligt (3 uger for tidligt?), men det kan vel godt lade sig gøre.
Den er vel bare en kandidat til en blå pil:-)


Henrik Knudsen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 10.41
Hej.

Jeg må tilslutte mig ABK, jeg tror også denne fugl er en Lille Korsnæb. Personligt har jeg aldrig set en Lille som minder så meget om en Hvidvinget. Men især kan jeg ikke lide den røde farve samt næbbet.

Jeg kan huske der på et eller andet tidspunkt har været et foto fra Finland af sådan en type i et gammelt Birding World. Håber jeg ved lejlighed kan finde dette foto, så skal jeg nok give en henvisning.

Henrik Knudsen


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 11.47
Flere forsvarere for Lille Korsnæb nævner "den røde farve" som en negativ faktor for Hvidvinget korsnæb. Det kunne være spændende at høre, hvad der menes?

Udfra materiale af skindlagte fugle, fotos og feltobservationer siden sidst i 1970´erne kan jeg bekræfte, at denne postkasserøde grundfarve findes hos såvel Lille som Hvidvinget Korsnæb. Der er en tendens til en klarere rød, hindbæragtig farve hos mange Hvidvinget, som jeg ikke har set hos Lille, men det er næppe aktuelt her.


Christian Leth skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 12.08
Fuglen fra Finland som Henrik nævner er omtalt i Birding World, 2001-4, side 172-173. Fuglen der er hunfarvet har tydelige, gullige (ikke hvide) vingebånd og tærtiærspidser. Fuglen sås af mange og blev bestemt på proportioner og kald, der var identisk med Lille Korsnæb.
Redaktøren af BW bemærker dog i en kommentar, at fuglen har et spinkelt næb og en vingeformel der matcher Hvidvinget Korsnæb, hvorfor det er fristende at foreslå at der er tale om en hybrid.


Mikkel Høegh Post skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 13.27
Foto af lille? korsnæb han med vingebånd og en lignende debat om bestemmelse mellem de to arter kan ses her -- jeg har dog ikke selv orket at læse alle indlæg!

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=136858


Ole Zoltan Göller skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 14.56
Jeg så netop ikke fuglen, da opgaven lød på Lundsanger, men mens jeg luskede ind mod posthaven bag stationen, hørte jeg 3-4 trompetkald sammen med Lille Korsnæb-kald. Dette 15-2o min efter fuglen blev set i stationshaven.
OZG


Andreas Bruun Kristensen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 15.56
Hej Klaus og andre

En rød Hvidvinget Korsnæb har normalt en lysere (hindbærrød, som du selv nævner) farve i forhold til den mere "murstensrøde" Lille Korsnæb.

Prøv lige at se, hvad jeg har fundet her:
http://www.fairislebirdobs.co.uk/Sightings/2009/Deryk_Shaw/DSCN2648edit.jpg

Et korsnæb fotograferet på Fair Isle 11. juli 2009, som stationschefen har bestemt til et Lille Korsnæb med vingebånd.

Tjek også denne fugl:
http://www.birdforum.net/attachment.php?attachmentid=186898&d=1237170735

... som også har tydelige vingebånd og hvidt på tertialer.

I den gamle Rare Birds fra start 90'erne (Lewington, Alström) er der en stregtegning af en adult Lille Korsnæb med tydelige vingebånd på s. 384. Det er jo kun en tegning, men ligner ligeledes Blåvand-fuglen.


Peter Sunesen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 16.18
Hej Andreas,

KMO skriver ikke at H.K. 'normalt' er mere hindbærrød, men at visse fugle er det.
Jeg syntes at fuglene på dit første link (det andet glippede for mig), er meget langt fra denne fugl.
Vi taler dog om et HVIDT bånd ikke bare på de store dækfjer, men også på de mellemste! Og hvor finder du et foto der matcher dette? (udover ved søgning på H.K.)
Fint at Ole ligefrem har hørt artens kald. For mig stadig ingen tvivl:-)

Mvh.
Peter


Andreas Bruun Kristensen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 16.31
Hej Peter

Prøv det andet link en gang til.

Ellers besøg denne side:
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=136858

.. hvor fra der linkes til nævnte foto


Silas Kristian Krag Olofson skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 16.46
Uden at det bidrager så meget til bestemmelsen af den aktuelle fugl, så kan et hunfarvet korsnæb med vingebånd og lyse tertialkanter ses her






Peter Sunesen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 17.07
Tak til Andreas....disse billeder viser en frisk dragt med ungfugledækfjer, er sagen jo anderledes end for nærværende foto der jo viser en gammel fugl med stærkt slidte vingebånd.
Den japanske fugl bliver ikke engang sikkert bestemt af debattørerne, selvom dennes vingebånd er væsentlig smallere.
Silas: på dette Lille korsnæb ses tydeligt at tertiærene er lyskantede, snarere end, som hos H.K., kun at have selve spidsen lys.


Rasmus Strack skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 17.34
Fuglen er som jeg ser det et Lille korsnæb. Jeg syntes ikke at vingebåndene er helt rent hvide men ser snavset hvide ud på fuglen her.
Ligeledes er jeg enig i de betragtninger ABK fremkommer med.

Der ud over syntes jeg at overgumpen ser ud til at være rød, på hvidvinget han er overgumpsfjerene sorte med rød spids.



Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 17.38
De nævnte fugle med vingebånd er interessante, men adskiller sig fortsat fra blåvandsfuglen, da vingebåndene virker jvænt brede og lidt matte, ikke den skinnende hvide - som halet på med korrekturlak, som selv en slidt fugl som blåvandsfuglen har. At tertiærerne på disse fugle også er lyse er normalt hos lille korsnæb med vingebånd, men i så fald er hele randen mere ensartet lys (med tendens til en anelse bredere i spidserne på enkelte fotos), hvor blåvandsfuglen ser ud til at have brede og renhvide spidser, der må have været meget tydeligt bredere end ventuelle hvide tertiærrande, der her må anses for afslidt. Som Peter jo også påpeger: i lighed med vingebåndenes spidser, da enhver med forstand på feltbestemme må kunne se, at de hvide vingebånd virker slidte. Hvilket er at vente sig hos 2k+ på denne tid af året. ABK refererer til en vignet i Rare Birds, men synes at overse, at man her har tegnet tertiærer med ret ensartet hvide rande - ikke brede hvide spidser, på noget der er tegnet som "extrem adult". På trods af at jeg har set hundreder af vingebåndede Små korsnæb, såvel i hånden (arbejdede på Falsterbo Fågelstation under den store invastion i 1990, der også førte adskilleige Hvidvingede med sig) som i felten har jeg dog aldrig set en fugl, der ligner den viste.
Jeg kan anbefale et besøg på Zoologisk museums skindsamling, hvor der ligger hanner af Hvidvinget Korsnæb, der i grundfarve ligner Blåvandsfuglen.
Og jeg er sikker på at PS også mindes de mindre invasioner i 1970´erne samt i 1990, hvor man fik god erfaring med Hvidvinget Korsnæb.

Fint iøvrigt med gode diskussioner om feltbestemmelse her på Netfugl.


Roine Strandberg skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 17.52
Inga rörelser ännu så länge i Sverige enligt Artportalen "Svalan", men det är inte alls ovanligt med rörelser redan i juli ned till Stockholmstrakten. Trots det kan väl en enstaka bändelkors dyka upp i Danmark när som helst efter häckningssäsongen? Med så pass vita vingband och tertialtoppar blir det väl svårt att hävda att det skulle vara en mindre kors? Som KMO säger så ser ju större täckarna slitna ut och då bör den väl ha haft mer vitt i topparna än så här? Grundfärg och näbbstorlek överlappar helt, även om det finns mindre kors med grövre näbb än vad fågeln på bilden har. Jag tycker näbben ser näpen ut och faller inom bändelvariationen. I mina ögon är den fotograferade fågeln en bändel. Att ingen bändel hördes vid observationstillfället är ju inget konstigt, då iallafall jag upplever arten som relativt tystlåten vid födosök. För vingteckning så jämför gärna med denna som ÄR en bändel i början av september:
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?obsid=10114504


Morten Møller Hansen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 18.35
En søgning på Dofbasen 1990-2010 giver 15 juli-fund 17/7-31/7. De fleste enlige fugle. Jeg ser, at jeg ikke endnu har fået tastet et eget julifund fra 1997 ind (28/7-97 3 trk. Islands Brygge med Gråsisken-kald). Det efterår var der også bevægelser i arten.

Nogle af fundene drejer sig om fugle sammen med Lille Kors, og ét fund skiller sig ud 17/7-03 11 trkf. Skagen.


Roine Strandberg skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 18.44
Man ska nog även lägga in tidpunkten på året, då korsnäbbar är påfallande slitna så här års. Se t ex denna från Fair Isle 24 juli 2009: http://www.fairislebirdobs.co.uk/Sightings/2009/Jack_Ashton-Booth/July%2024th%2009%20481.jpg Mycket lik den omtalade i slitage men även med helt bortnötta tertialtoppar! Den tycker de är "a stunning male". Jag vet inte ifall den är så värst stunning... ;-) På den hemsidan finns även en som de kallar för mindre korsnäbb med vingband som är betydligt svårare att uttala sig om än den danska, men har en rosa anstrykning i vingbanden (den verkar dock ha mycket vitt i en av de slitna tertialerna, vilket är lurigt...). Jag tycker inte att man säkert kan bestämma en sådan utan mått och läten, då den är för sliten och man har ingen riktig uppfattning om hur breda vingbanden är och hur tertialtopparna egentligen ser ut. Rasmus, jag tycker att de övre stjärttäckare är svårbedömda utifrån bilden, vilket även gäller skuldrorna, dessutom är de säkerligen slitna likt resten av fågeln - det mesta är ju blekt och bruntonat i dräkten. Jämför gärna med Fair Isle-fågeln! Om nu det är en bändel...


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 19.17
RS nævner en forskel i overgumpsfjerene, men selve overgumpen er rød hos begge arter - derimod er overhaledækfjerene i siden mørke. "Fugle i Felten" samt Jonsson illlustrerer dem som mørke med hvide spidser hos Hvidvinget, mørke med svagere røde spidser hos Lille. Men disse fjer kan netop ikke ses på billedet her. På fotos af håndholdte fugle ser man, at disse lyse fjerkanter kan være stort set bortslidte, hvorfor kendetegnet nok er ret underordnet.
Jeg har checket yderligere fotos og feltnoter. I flokken ved Hornbæk i jan. 2003 bemærkedes variation hos hannerne fra postkasserøde ala Lille til hindbærrøde. Den samme variation ses på serier af fotos.
Angående bredden af vingebåndene, så check gerne JSH´s fotos på Netfugl af Hvidvinget Korsnæb fugle fra Tisvilde Hegn, der har næsten bortslidte vingebånd og tertiærpletter. De er fra ult. august, og er af hunner, men på skind og fotos ser man, at mange hanner har identiske vingebånd med hunner - nogle hanner er naturligvis mere ekstreme med meget brede hvide vingebånd, det forreste næsten som en oval, det bageste bredest op mod ryggen. Men der er da tale om friskere fugle. Netop sensommer-efterårs Hvidvingede har ofte nedslidte vingebånd.Dette nævnes også i Svenssons grønne ringmærkerguide, hvor yderligere vigtig information kan findes.



Rasmus Strack skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 22.09
Godt så, jeg æder mine ord med overgumpsfjerene og kalder dem overhaledækfjer, på Hvidvinget ser de sådan ud

http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageID=192032
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageid=192033
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageID=111716
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageid=59056
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageID=66382
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageID=66378
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageID=50552


Og en fugl fra næsten samme dato, bemærk endvidere hvor kraftige vingebåndene er

http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageID=86938

Jeg må medgive at det på alle fotos ses tydeligt at fjerene i siden af overhalen er mørke, men ret mig hvis jeg tager fejl, sådan ser de også ud centralt!

Jeg kan tage fejl, men jeg syntes ikke at jeg kan se at fuglen er specielt slidt som KMO antyder.
Endvidere er jeg ikke sikker på at det foto der ligger af fuglen fotograferet af JSH er en Hvidvinget.

Jeg syntes at Blåvandfuglen afviger på mange punkter fra en Hvidvinget, så derfor ville jeg da gerne se fotos af sikre Hvidvinget korsnæb, hvis vingebånd ikke er snehvide (som denne!), hvis vingebånd er så smalde (som denne!) og hvis længste overgumpsfjer er rød (som denne).



Rasmus Strack skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 22.26
Og så fik jeg lige skrevet overgumpsfjer når der skulle stå overhaledækfjer, sorry.


Kent Olsen skriver tirsdag 27. juli 2010 kl. 23.59
Indledningsvis følte jeg mig skråsikker på at dette måtte være Hvidvinget Korsnæb pga. vingebånd. Men nu tror jeg mere på en bestemmelse til Lille Korsnæb

Det der fik mig til at skifte mening var grundfarven i skulderregionen. I mine øjne har røde hanner af Hvidvinget altid markante mørke fjercentre, hos rigtigt ”udfarvede” hanner er hver enkelt skulderfjer knald sort, mens de hos mindre kraftigt tegnede hanner i hvert fald synes at have sorte centre med lysere brungrønne kanter. Det skaber en tydelig og skarp overgang i farven mellem rygsiderne og skulderregionen, hvor Lille Korsnæb er mindre kontrasterende, da deres skulderfjer typisk fremstår mere brungrønne i deres helhed og uden egentlige sorte fjercentre. Den aktuelle fugl synes at passe perfekt på Lille Korsnæb mht. skulderfjer og mangel på kontrast mellem ryg og skulder.

Der er blevet snakket en del om variation i grundfarven hos Hvidvinget, hvorfor jeg lige vil henvise til et vinterfoto fra USA, hvor hannerne varierer betragteligt og hvor hannen længst til venstre har vingebånd lidt som fuglen fra Blåvand, men bemærk dog det sortagtige indtryk af hele skulderegionen


Peter Sunesen skriver onsdag 28. juli 2010 kl. 10.02
Rasmus,

Du skriver at Blåvandsfuglen 'ikke er specielt slidt', men da billedet jo ikke er særligt skarpt, tror jeg ikke det er muligt at se selve sliddet på de enkelte fjer.
Når jeg skriver at fuglen ER slidt, er det fordi alle fugle der har båret deres fjer i et års tid ER slidte. Noget man feks. kan se hos fugle med vingebånd. Disse bånd bliver naturligvis smallere når spidserne af de enkelte fjer afkortes pga. slid.
Jeg tror simpelthen ikke på at en adult han i juli kan have nået at anlægge hel ny dragt uden spor tegn på igangværende fældning.
Som Roine skrev var juli-fuglen fra Fair Isle også stærkt slidt, men den blev uagtet herfor beskrevet som 'stunning'
af de taknemmelige briter.
Mvh.
Peter


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 28. juli 2010 kl. 10.23
Kent nævner detaljer omkring skulderfjerene og linker til fotos fra USA. Imidlertid skal man være varsom med at sammenligne palearktiske fugle med de nordamerikanske form leucoptera, der tit regnes som egen art, adskilt fra formen bifasciata fra WP.
Leucoptera synes at have langt mørkere skuldre/kno end bifastiaca. Et foto i "Zeldzame Vogels in Nederland" bragte mig på sporet. Her vises en formentligt undsluppen leucoptera hun med forbasende sorte skuldre. Noget lignende genfindes på de linkede fotos. Et opslag i "Finches & Sparrows" bragte dog ikke meget for dagen. Her går man efter målforskelle. Derimod var der som sædvanligt en del at hente i HBW. Her beskrives:
"nominate leucoptera" from North America smaller than bifasciata (see Measurements), bill much less deep and wide at base; feather-centres on head and body more extensively black, more exposed on lore, border og ear-coverts, and flank, these appearing blacker; pale fringes of tail and flight-feathers narrower og almost absent; white on tips of greater coverts and tertials narrower, 2-10 mm on greater coverts, 1-4 mm. on tertials; red of head and body of male slightly deeper, more rosy-crimson."

Hvis man googler m.v. for at finde fotos bør man sikre sig, at lokaliteten er nøje angivet, i lighed med dato. Alt for ofte er detaljerne så vage, at billedet er værdiløst i forhold til et foto i en bog eller et tidsskrift, der har været forelagt en redaktion.


Rasmus Strack skriver onsdag 28. juli 2010 kl. 10.46
Hej Peter,

du skriver

"Rasmus,

Du skriver at Blåvandsfuglen 'ikke er specielt slidt', men da billedet jo ikke er særligt skarpt, tror jeg ikke det er muligt at se selve sliddet på de enkelte fjer."

Det er ikke rigtigt hvad du skriver, prøv at læse mine ord igen, jeg skrev

"Jeg kan tage fejl, men jeg syntes ikke at jeg kan se at fuglen er specielt slidt som KMO antyder."




Troels Eske Ortvad skriver onsdag 28. juli 2010 kl. 10.49
Nu skal man jo altid være meget forsigtig med, at udtale sig på baggrund af et enkelt foto, men i mine øjne ligner det mest en Lille Korsnæb med ekstreme vingebånd.
Bredden af vingebåndene ligger dog muligvis inden for variationen hos adult Hvidvinget Korsnæb, at dømme efter tegningen i Svenssons ringmærknings guide. Men de virker alligevel ret afvigende sammenlignet med hanner fra samme årstid i fx Svalens billedarkiv synes jeg. Men udover vingebåndene er der tilsyneladende ikke noget som adskiller den fra en Lille Korsnæb…
Jeg synes fuglen har vældig meget tilfælles med Fair Isles-fuglen. Hvis Fair Isles-fuglen ikke er en Hvidvinget Korsnæb, kunne man formode at Blåvands-fuglen heller ikke er det.
Hybrid kunne være en forklaring... Er der nogen der kender til hybridisering mellem Lille og Hvidvinget?


Kent Olsen skriver onsdag 28. juli 2010 kl. 12.31
Klaus,

Tak for vejledning i søgning på nettet ;-)

Jeg skulle have været mere præcis i det jeg skrev. Det jeg indledningsvis påpeger mht. fjerene i skulderregionen synes jeg langt hen ad vejen går igen på denne siden af Atlanten også. Det gør sig således gældende for bifastiaca såvel som nominate leucoptera. Jeg synes ikke jeg kan finde en veldokumenteret Skandinavisk hvidvinget med en skulder som fuglen fra Blåvand, der derimod passer perfekt på en Lille Korsnæb. Jeg tror fuglen er en Lille Korsnæb med hvad vi måske skal acceptere som maksimalt vingebånd eller som Troels nævner en mulig hybrid.

Grunden til jeg linkede til et billede fra USA var primært for at vise variation i undersiden, men kan godt se det blot bidrager til forvirringen


Lars Borremark skriver onsdag 28. juli 2010 kl. 12.55
Hvis jeg skulle dømme ud fra billedet alene, ville jeg sige hvidvinget korsnæb. Jeg har altid fået lært (både af KMO og RS mfl.) at det er vigtigt at lytte efter trompetkaldet, hvilket OZG jo påpeger at have hørt. Derfor tør jeg godt antage, at der her må være tale om et hk-næb.

En anden ting er at bedømme farver på en lcd-skærm (fladskærm): Her er det et must at få kalibreret skærmen korrekt, da de ellers ikke vil kunne give en retvisende farvegengivelse. Så hvis du går op i korrekt farvegengivelse, så se at få det gjort! (Denne problematik er forøvrigt kendt af de fleste fotoeksperter).

MVH - Lars


Ole Zoltan Göller skriver onsdag 28. juli 2010 kl. 13.37
Ja - hybrid kunne også retfærdiggøre stemmen!


Sune Jepsen skriver onsdag 28. juli 2010 kl. 13.39
Jeg har ikke meget at bidrage med. Men personligt syntes jeg ikke næbbet passer på VK


Mikkel Høegh Post skriver onsdag 28. juli 2010 kl. 17.10
I DOF-basen findes mulighed for at indtaste lille X hvidvinget korsnæb (dog ingen indtastede obs), så fænomenet må jo forekomme -- er der nogen der ved hvilke kilder det er bygget på?

Som en pudsig anekdote, fandt jeg ved lidt googling en amerikansk artikel (Benkman et al. 2009: The Condor 111(1):169–176) hvori har man har givet en lille lokal population af lille korsnæb i det sydlige Idaho artsstatus (South Hills crossbill Loxia sinesciuris)... Så måske er dette en ny art for verden, der findes et sted i norden :-) Undskyld, sidste sætning var ikke seriøst ment.


Sebastian Klein skriver torsdag 29. juli 2010 kl. 09.08
Jeg må indrømme, at jeg er i tvivl.
Var det ikke for vingebåndene og tertialpletterne ligner den jo en Lille Korsnæb...


Carsten Murmann skriver fredag 30. juli 2010 kl. 14.57
W/ an English summary :
________________________

Alle tre Korsnæb arter har visse forskelle
og visse LIGHEDER.
Det gælder også de skindlagte Ll. og Hv.v.
Korsnæb vist her på Netfugl!

Sandheden er IKKE nødvendigvis enkel og
undertiden det modsatte af Klarhed, som
andre har sagt.

Men :
MIKKELS foto viser Hvide Tertialpletter
- de kan ikke gradbøjes.
Derfor spørgsmålet :
_____________________

English summary :
*****************

Has a RED xBILL, L. curvirostra, w/ white
tertial spots (two or more) EVER been
documented?

If NOT, it is difficult NOT to congratulate
MIKKEL with a fine photo of a summer
LEUCO-PTERA, male, in Denmark,

and terminate speculations.

Kd. rgds .......... C.


Klaus Malling Olsen skriver søndag 15. august 2010 kl. 19.41

Jeg har netop modtaget dette svar fra Lars Svensson, som jeg takker varmt for at have reageret på forespørgsel. ago)


Hej Klaus.

Ledsen för sent svar.

Med bara ett fotografi att studera är det svårt att vara säker. I mina ögon ser fågeln mest ut som en bändelkorsnäbb. Sådana kan ha kraftigt slitet vitt på vingbanden i vissa dräkter före ruggning, och jag tycker mig se den för bändelkorsnäbben typiska formen på de vita topparna på en del större täckare. Den röda färgen återges som ganska mörkt röd stötande åt det blå hållet, vilket passar bättre för bändelkorsnäbb än mindre korsnäbb (även om den röda färgnyansen överlapper en del mellan arterna).

Mot bändelkorsnäbb kanske talar att de längsta övre stjärttäckarna ser otecknat rödbruna ut. Hos bändel är de ofta kraftigt svartfläckade och borde inte lysa så röda. Men man skymtar bara dessa fjäderpartier och det är svårt att vara riktigt säker.

Näbben ser OK ut för endera arten. Den är inte för grov för bändel, så mycket kan jag säga.

De som hävdar hybrid eller aberrant mindre korsnäbb kan stödja sig på att vingbanden är smalare än normalt och att det främre ser småfläckigt ut. Men kan de vara säkra? Knappast. Ingen kan på basis av bara detta fotografi vara säker. Så mycket är säkert.

Om du vill kan du citera detta på Netfugl.

Bästa hälsningar
Lars


Peter Sunesen skriver søndag 15. august 2010 kl. 21.42
Tak Klaus for at videregive dette svar fra L.S.

Selvom han er forsigtig, skinner det tydeligt igennem at han simpelthen mener at det er en Hvidvinget.

Selvom den måske ikke er klokkeklar, mener jeg ikke at det på nogen måde er bevist at en adult Lille korsnæb kan se sådan ud. Udelukkelsen af denne art giver IMO således kun eet svar.


Peter Sunesen skriver søndag 15. august 2010 kl. 21.45
....hvorfor billedet burde rubriceres Hvidvinget Korsnæb med tilføjelsen 'tvivl om bestemmelsen' Det ville være mere logisk end at lade den stå under Lille K.


Carsten Murmann skriver søndag 15. august 2010 kl. 23.24
Like several others, Lars SVENSSON states
that the bird LOOKS most/mainly like [ser
mest ut som] Two-barred C.,
and notes the white spots on tertiaries
(in K.M. OLSEN's comment 15th Aug.).

Combined with 3-4 leucoptera CALLs noted
by O.Z. GÖLLER (see comment 27th July), it
can hardly be justified to register MIKKEL's
Loxia as a Red C. /curvirostra, any longer.

Cf. comments by P. SUNESEN 15th Aug. and
myself 30th July,

Kd. rgds .......... C.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.039 sek.
til toppen