Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart (IOC): Lyshovedet Kratfinke (Atlapetes pallidiceps) Pale-headed Brush Finch - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Yungilla, Azuay, Ecuador
Dato: 7. december 2010
Billede info: Det ser ikke ud af så meget, men er formentligt et af de få tilgængelige fotos i flugten af denne art, der kun findes på meget få lokaliteter i Azuay-provinsen i det sydlige Ecuador. Den blev en overgang regnet som uddød efter ikke at have været observeret i ca. 30 år, indtil bl.a. Niels Krabbe genfandt den på denne lokalitet. Ifølge den lokale ranger skønnes bestanden nu at være på ca. 280 individer, men arten er truet af, at biotopen - ret lav kratagtig bevokdnng med klynger af større løvtræer - er truet af indvinding til landbrugsjord.
Billede opsætning: Canon EOS50D med 400 mm. tele
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 8. januar 2011
Hits: Billedet har været vist 2008 gange.



Kommentarer:

Niels Kaare Krabbe skriver søndag 9. januar 2011 kl. 12.49
Fedt at du har fået et flugtbillede! Det ville gøre sig godt på Yunguillareservatsiden på Jocotocos hjemmeside. Kan det lade sig gøre?

Det var mit livs store opdagelse da et par kom hoppende gennem buskene ned ad skråningen lige foran mig morgenen 16 Nov 1998 efter at jeg specifikt var taget ud for at lede efter arten flere gange over en 8-årig periode og havde besluttet at hvis jeg heller ikke fandt den denne gang, ville jeg regne den for uddød.
Jeg har optalt bestanden årlig fra 1999 til 2009 og har set den vokse fra ca. 23 par i 1999 til ca. 113 par i 2009. Man kan læse herom i Journal für Ornithologie (published online 18 august 2010: DOI 10.1007/s10336-010-0567-z).
Artens tilbagegang skyldes uden tvivl langt overvejende redeparasitisme af Shiny Cowbird (Molothrus bonariensis), som overvejende lever af plantet majs og flåter fra introduceret kvæg, og tilbagegangen blev stoppet ved at opkøbe området (en usædvanlig dyr affære) og ansætte en skytte til at skyde cowbirds i yngletiden. En enkelt cowbirdhun antages at lægge 40 æg på en sæson, så det er kun lykkedes ved at have en usædvanlig dygtig skytte som kan genkende et cowbirdkald på 100 m afstand mens han snakker med mad i munden.

Arten ligner i sang og adfærd sin meget nære slægtning, White-winged Brush-Finch (Atlapetes leucopterus), og ungfuglen har dennes rødbrune isse i de første par uger, men de to har formodentlig været i kontakt fra tid til anden i nyere tid, og den adultes hovedtegning er så karakteristisk, at artsrang synes at være berettiget.

Hilsen

Niels


Klaus Malling Olsen skriver søndag 9. januar 2011 kl. 17.05
Hej Niels

Selvfølgelig kan det lade sig gøre at levere billedet til hjemmesiden, det ville være en ære, så du må gerne kontate mig pr. mail (eller Facebook) og meddele adresse.

I øvrigt var det noget af en oplevelse at rejse rundt i Equador og erfare, hvor stor indsats danskerne har gjort her, både de "etnisk" danske og dem med norske aner:)

bedste hilsener
Klaus



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.139 sek.
til toppen