Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart (IOC): Sortbåndet Natugle (Strix huhula) Black-banded Owl - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: San Isidro Owl
Lokalitet: San Isidro, Napo, Ecuador
Dato: 14. december 2010
Billede info: Denne ugle er ikke forsynet med latinsk navn, idet den ikke er beskrevet for videnskaben endnu! Lokaliteten ligger på Andes-bjergenes østskråning en dagsrejse fra Quito. Fuglen er en "logo-art" for den stedlige "San Isidro Lodge".
Det er en ret stor ugle, der formentligt er i nær slagt med Black-banded Owl (Strix huhula) og Black-and-white Owl (S. nigrolineata). Førstnævnte art er dog kun kendt fra lavlandet øst for området, og sidstnævnte kun fra Andes´ vestskråning. Der er fundet tydelige stemmeforskelle fra de to arter (kan Niels Krabbe eller andre kyndige supplere med yderligere?), ligesom lokaliteten ligger ret langt fra de to arts udbredelsesområde; der skal dog være en bestand af en lignende form i det sydøstlige Peru.
Sammenlignes dette foto med illustrationerne i Ridgely & Greenfield: The Birds of Equador, ses det at undersidens tværbånding synes at ligge mellem de to arters.
Derimod er det særegne spørgsmålstegn i øjnene ikke artstypisk, men et udslag af, at billedet blev taget frihånds med en lukkertid på 1/6 sekund.
Billede opsætning: Canon EOS50D med 400 mm. tele
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 15. januar 2011
Hits: Billedet har været vist 1882 gange.Kommentarer:

Niels Kaare Krabbe skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 13.54
Jeg har arbejdet på at beskrive denne fugl, men har opgivet af flere grunde. Dels står huhula og nigrolineata hinanden meget nært, grænsende til at være samme art. Der findes 2-3 skind fra Colombia der regnes for at være overgangsformer/hybrider. Derudover er huhula meget variabel i bredden af de hvide bånd på undersiden. Selv om huhula i Ecuador kun er kendt fra det østlige lavland, så går den op i Andes i nordvestArgentina (lige som Gary Rosenberg tog et foto af en i Cusco, Peru). Det er nok mere tilstedeværelsen af Mottled Owl (Ciccaba virgata) der holder huhula fra bjergene and dens temperaturtolerance. Ved San Isidro er den så sluppet igennem og standset ved Rufous-banded Owl (Ciccaba albitarsis), som når sin nedre grænse her. Mottled Owl har sunget ved San Isidro en enkelt gang eller to, men mangler normalt her. Jeg har fotos af nogle Argentinske skind af huhula der ikke har meget smallere hvide bånd end San Isidro-fuglene.
I Andes i Ecuador er den stadig kun kendt fra San Isidros ene par. Mitch (som opdagede den) og jeg har kørt rundt i hele omegnen om natten på jagt efter flere, men har ikke kunnet finde nogen. To af ungerne fra parret har radiosendere på og blodprøver er taget, men det er ikke nemt at skaffe prøver af huhula, så projektet er strandet indtil videre.
Stemmen er lidt problematisk. San Isidro-fuglene er endnu aldrig hørt synge, men det kald man hele tiden hører den give er ikke helt som nogen andens. Dens mjavende kald er dybere end de andres, men der foreligger ikke særlig mange optagelser af de andre (måske flere nu - det er et par år siden jeg har kigget efter). Huhula og nigrolineata synger begge sjældent, og lokalt (eller måske i reglen) forkorter de den typiske komplette sang (ho-ho-ho-ho hó) til den sidste eller de to sidste toner, så en vis grad af dialekt skal man nok acceptere før man udråber en Ciccaba som sin egen art på basis af stemmeforskelle.Klaus Malling Olsen skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 14.36
1000 tak til Niels for disse meget interessante informationer.


Rasmus Strack skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 18.47
Vi så også uglen ved San Isidro, og vores lokale guide Marcello (sådan staves det nok ikke) mener at fuglen er en Black-banded Owl (Strix huhula).

Jeg skal ikke forsøge at gøre mig klog på bestemmelsen, men der ses en lille video af fuglen her, der måske kan hjælpe?

http://www.youtube.com/watch?v=mTlThL6jYEoNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.082 sek.
til toppen