Petrel?
Foto af fuglen, som jeg har zoomet ind for at undgå tab af kvalitet. Jeg har desuden lysnet billedet en smule og skarpet fuglen minimalt.
--------------------------------------------
Hermed min oplevelse af fuglen, hvilket er forsinket pga. en større familiefest samme dag.
Efter et check af vandhullet på Grønningen, der jo som bekendt har huset Spidshalet Ryle og to Prærieløbere på de seneste, besluttede jeg at morgenobse lidt på en klit ved stranden samme sted. Der var masser af pibere i luften, masser af ænder på havet, og jeg havde egentligt ikke meget tid, pga. den omtalte, forestående familiefest.
Beskrivelse:
Efter en halv times obs, dukker der en lavtgående fugl op fra syd. Den kommer på stive, let knækkede, spidse vinger, med baskende serier efterfulgt af glid, og signalerer straks at der er tale om noget interessant. Den kommer ret hurtigt og lavt i de små bølger med ret aktiv flugt, der giver associationer til den måde Storkjove ofte opleves, dog afbrudt af længere glid. Fuglen er kun højere oppe i få øjeblikke under hele observationen.
Fuglen ser kompakt ud, med ret tæt krop, og selvom den ikke giver indtryk af Mallemuk, er jeg inde over mørk fase af denne. Men det passer jo heller ikke, og sjældent har jeg oplevet, at være helt blank på førstehåndsindtrykket – grå havfugl!
Det jeg lægger mærke til er, at fuglen er tydeligt lang- og slankhalet sammenlignet med f.eks. Mallemuks brede korte hale. Den har tydelig kontrast på vingeundersiden, hvor undervingedækkerne er tydeligt sortagtige i kontrast til hvidlige armsvingfjer. Jeg bemærker desuden et lyst felt forrest i armhulen. Vingebagkant og vingespids er mørke gråsorte. Fuglen viser et lyst ansigt i området omkring foran øjet og ned på struben i kontrast til mørkere isse, hals, halssider og kort, sort næb. Resten af kroppen, der tager sig umiddelbart grålig ud.
Vingeoversiden er ret ensartet skifergrå, med en anelse mørkere på forvingen. Vingerne en anelse mørkere end ryggen. Oversidefarven toner ud i en ret ensartet grålig, spids hale. Jeg bemærker ikke om spidsen er mørkere end resten af halen, men der er ingen tydelig hvid overgump.
Jeg følger fuglen yderligere, men beslutter at skyde en serie fotos af, på en estimeret afstand af 5-700 meter. Jeg har ingen fornemmelse af succesen ved dette, og finder atter fuglen i teleskop. Den fortsætter i samme stil mod nordvest, i en retning der peger en anelse mere væk fra kysten. Det lykkes mig ikke at hive flere konkrete detaljer ud af fuglen, med undtagelse af flugten bagfra, hvor det sås at vingerne var let kuplede.
Jeg ringer straks til Rune Søe Neergaard, som jeg ved er på Hukket. Dude-agtigt melder jeg om ubestemt havfugl, som han skal checke, men kan egentlig ikke give manden noget solidt at gå efter, da jeg ikke kan placere fuglen. Jeg er ganske enkelt blank, og overvejer i umiddelbar forlængelse heraf om det er mine havobskundskaber, som var blevet lidt rustne. Rune fik med det samme organiseret noget obs efter fuglen, men i løbet af den næste halve time, er der desværre ingen gevinst. Jeg ringer herefter lidt rundforvirret til folk og beklagede min nød, uden egentligt at kunne præcisere, hvad jeg havde set. Petrel er for vild en tanke.
Herefter drager jeg slukøret hjem. Jeg magter end ikke at twitche den maurus –bynk HKN lige har fundet ved stationen. Da jeg når hjem, tømmer jeg lige kameraet inden jeg gør mig festklar. Jeg har ikke fået checket mine billeder på det mikroskopiske display på min gamle Canon D20. Det viser sig nu, at jeg har fået et relativt godt skud af en fugl, som ser meget petrel-agtig ud, men som alligevel ikke ligner de Pterodroma-arter jeg kender fra WP. Min fornemmelse har altså ikke været helt gal, hvor skræmmende perspektiverne end måtte være.
Jeg får hurtigt ringet til bl.a. Rune og Rasmus Strack igen, og får øjeblikkeligt sendt billedet til dem. Jeg melder fuglen ud på Dofcall som mulig petrel, og bruger nu noget tid på at checke fuglen i diverse bøger, hvilket resulterer i yderligere forvirring. Dernæst må jeg lade det ligge til dagen efter, med undtagelse at en del telefonopkald.
Billedet er det eneste af de skud jeg fik, som viser noget brugbart og som ikke er rystet. Jeg har en del erfaring med havfugle rundt omkring fra verden, og har læst en del om dem, uden at noget ved denne fugl lige rammer plet. Jeg er dog klar over, at der ved mange arter findes adskillige farveformer og racer, hvilket jeg ikke har overblik over. Særligt finder jeg det svært at matche den grålige underside, hvilket vil kræve yderligere undersøgelse. Selvom lyset ikke var det bedste, kan det næppe ændre indtrykket fra hvid til tydelig grålig.
Der kan næppe herske tvivl om at fuglen ud fra det pågældende materiale aldrig vil kunne bestemmes med sikkerhed til noget art. Dertil er dokumentationsmaterialet ganske enkelt for spinkelt. Ikke desto mindre er det interessant, om det måske kan lykkes at få snævret mulighederne ind til en håndfuld arter. Uanset hvad, er der klart tale om en sjælden fugl.
Det som i min, på dette område begrænsede litteratur, kommer tættest på er Bermudapetrel/Cahow, der rammer plet med flere ting. Dvs. vingeunderside og overside, men som stadig ikke matcher den grålige underside.
Det vil være interessant om flere verdensfarere eller eksperter på anden vis, kunne bidrage yderligere.
Selvom man skal være forsigtig med at bruge vejret i sin argumentation, har der ikke desto mindre været særdeles blæsende i perioden op til, idet septembervejret i Nordatlanten har været præget af tunge lavtryk, med voldsomme havfugletal og mange Amerikansk gæster i Europas følge. Vejret i går var således den første dag med roligt vejr i en længere periode.
I perspektiv med endene på forrige bilde ser det ut til å være en stor fugl. Den gir meg ikke inntrykk av en pterodroma. Undervingemønster kan godt stemme med ung Sule:
Mit bud er Trinidade Petrel, Pterodroma arminjoniana.
Albatrosses, Petrels & Shearwaters of the World af Derek Onley and Poul Scofield viser som det eneste værk, hvor meget denne art varierer og ikke mindst noget nær en illustration af Oles fugl, selv om trykket er lidt svagt i farverne. Samtlige andre værker, inklusive min gamle bibel Seabirds, an identification guide af Peter Harrison, viser kun dele af det samlede billede, dog beskriver Peter Harrison i tekst kompleksiteten af de mange varianter.
Jeg er klar over, at det nok forekommer lidt søgt, men faktisk var arten en af de første, som strejfede mine tanker, frembragte minder så at sige, da jeg så Oles billede, pga. af cigar-kropsformen hen ad Kilhalet Skråpe Puffinus pacificus, med den lange hale og ikke mindst det jeg kalder "slaskevinger". Farven, som Ole efterfølgende har beskrevet som ” tager sig umiddelbart grålig ud” gjorde udslaget. Indtil da, anså jeg arten for at være en af de 2 karibiske, mest sandsynligt Black-capped Petrel, da det trods alt er langt den talrigeste. De meget kraftige mørke markeringer på undervingen forvirrede mig, sammenholdt med den tilsyneladende ”ikke hvide” krop på billedet, men efter nærmere fordybning i litteraturen, syntes jeg, at brikkerne faldt på plads.
Herald Petrel, Pterodroma heraldica fra Stillehavet, udskilt fra Trinidade Petrel i nyere tid, har jeg stiftet en del bekendtskab med i farvandene omkring Tonga og Samoa, Trinidade Petrel har jeg set i det Indiske Ocean. Jeg har selvfølgelig ikke set samtlige dragter, men at de varierer voldsomt har jeg konstateret. Det er desuden en del år siden, men visse ting her i livet glemmes ikke så hurtigt.
Arter som Black-winged Petrel og Soft-plumaged Petrel er ganske enkelt for små til, at være aktuelle i denne sammenhæng. Sidstnævnte to arter, samt de fleste andre petreller i verdenshavene, dog ikke de 2 karibiske, samt samtlige puffinus arter har jeg haft fornøjelsen af under forskellige sejlture med ekspeditionsskibe, containerskib, krigsskib og fiskefartøjer. Dette blot til orientering.
Jeg vil ikke påstå, at jeg er 100 % sikker, men det er ikke langt fra.
Spændende bliver det, at høre andres mening…
I al ydmyghed, og med stor respekt for dig, Ole
(og ikke for ar at sælge Petrels…)
Aage
Atter tak for foto af 'Den grå Cigar' og for en skarp
artsassociation, AAGE.
Mine (halvgamle) bøger viser ikke Trinidads dragter,
men understreger, at de varierer.
Men der er glimrende photos på Google. Se fx. 'images
for pterodroma arminjoniana' m/ den blandt petreller ualmindelige variant gråhvidt hoved og underside,
UDEN markant mørk BAGKANT på undervingen.
[Galleriet inkl. også et enkelt person portræt...]
Trinidad måler 35-39 cm, vingespand 88-102 cm,
og kaldes Trinidad, Trindade (Danske Navne, 2008) el. Herald Petrel.
Den yngler ud for Brasiien og i Stillehavet.
[Illustr. i SIBLEY under 'Herald P. Ikke i SVENSSON
og RAFFAELEs 'Birds of the West Indies'].
ALEXANDER nævner, at også et par andre arter kan
variere.
________________
ENGLISH
Interesting association by AAGE, that the photo
might show a lighter variation of Trindade Petrel.
Jeg har nu fået fingre i den af Aage omtalte bog, og det ser interessant ud. Trinidadepetrel varierer tilsyneladende meget og kan netop vise en grå dragt. Kontrasten på vingeundersiden er også lige i skabet. Det er ydermere en større petrel med relativt kraftig krop og vinger, hvilket er væsentlig. Det samme gælder for lyst i ansigt og på strube. Den er desuden relativt langhalet og ensartet grålig til gråbrun på oversiden.
Det er et interessant bud, og vel det som matcher bedst af de fremkomne.
Short description in english:
The bird emerged from the south on stiff, slightly broken, pointed wings. It was actively flapping its wings followed by long gliding. It kept low between the small waves only taking a bit more height a few times during the entire observation.
The bird looked compact, with fairly heavy body, and although it didn’t give the impression of Fulmar, it gave a faint resemblance to dark morph Fulmar in appearance of overall colour. The bird was clearly long and slender-tailed. The underwing pattern showed a clear contrast between blackish coverts and whitish flight feathers. The foremost part of the armpit was whitish and the trailing edge of the wing including wingtip was gray-black. The bird showed a bright face in the area in front of the eye and down the throat in contrast with crown, cheek, neck sides and short, black bill. The rest of the body appeared grayish.
The upper wing were rather plain slaty-grayish, with a slightly darker forewing. The wings appeared slightly darker than the back. The long slender tail were uniformly gray.
The bird continued to the north at a slightly off coast direction and from the rear the wings were slightly domed.
Erik Mølgaard skriver mandag 26. september 2011 kl. 17.54
Efter at have læst beskrivelsen tror jeg ikke der kan være tvivl om at det må være en Cahow (Bamuda Petrel), hvilket jo også passer meget godt hvod den sidste storm kom fra.
1) Jeg går ud fra at når du tænker på Mallemuk er det fordi fuglen er i samme størrelsesniveua. Så kan vi udelukke alle de små petreller inkl. Black-winged typerne, der er 2/3 størrelse af Mallemuk-
2) så er der ikke mange tilbage og de vingeundertegner har kun Cahow og Black-capped. Sidstnævte kan minde lidt om storskråpe pga tegningerne. Tydelig sort isse, hvis nakke og stor hvid overgump. Se http://www.pelagicodyssey.ca/page8/photos-11/
Dette ville du helt sikkert have lagt mærke til.
3) Så er der kun Cahow tilbage og at fuglen virkede grålig kan måske skyldes vejret? De fleste petreller har hvid underside.
Jeg syntes det ville være en god idé, at sende foto og beskrivelse til Hadoram. Jeg har hans mail, send en mail til mig på scanbird@scanbird.com og jeg kan give dig den.
Trinidade Petrel er "regular" på havfugleture ud for North Carolina i månederne maj til ultimo september, hvilket passer fint med, at orkanen har skubbet den længere nord på.
Efter min opfattelse er Black-capped- og Bermuda Petrel, hvad jeg kalder "powerfugle", altså tætte, muskuløse og bombastiske - til sammenligning i blandt skråper er Storskråpe, hvor Kuhls Skråpe er som Trinidade.
Selv om det i sig selv naturligvis ikke kan anvendes til noget komkret, er det ikke desto mindre en kendsgerning, at Bermuda er uhyre fåtallig (41 par i 1991) og Trinidade er "abundant" på de atlantiske ynglepladser.
Carsten Murmann skriver tirsdag 27. september 2011 kl. 09.21
Det bli'r vanskeligt at bedømme havfotos - i dette
tilfælde en 'GRÅ' fugl, hvis det er relevant at
forestille sig sig at den IKKE vár grå (fx Hvid krop,
med mørke partier på undervinge/hoved, dér hvor fotoet
viser gråt).
OLEs detaljerede kikkert (nethinde) obs'er fra felten,
kan der vel heller ikke pilles ved.
Vedr. Vindretninger/'storm' drives de fleste oceanfugle
til Jylland af pust fra omkring vest.
________________
ENGLISH
OLE's detailed field observations, above, may stimulate
Your contribution to ID?
Kd. rgds ......... C.
Carsten Murmann skriver tirsdag 27. september 2011 kl. 12.28
Med betegnelserne Trindadepetrel (på dansk) og engelsk
Trinidad Petrel ku' man tro, at fuglen Pt. arminjoniana engang ynglede på Trinidad, ved Tobago i Caribien.
Men nej, der er tale om øen Trindade (også betegnet
South Trinidad) i Atlanten 1.200 km øst for Brasilien.
Den er af vulkansk opr., 10 kv.km, med kun 32 beboere (brasilianske marinere).
Også Stokes 1968* angiver, at arminjoniana '...is a bird
of many garbs' = mange dragter, og at
'...individual colour form, moreover, does not necessarily
interbreed with individual colourform'.
SIBLEY angiver at både Trindade og Bermuda/Cahow er
recorded ved USA's østkyst.
*) 'Birds of the Atlantic Ocean', Hamlyn, Middlesex.
VH ........ C.
Carsten Murmann skriver tirsdag 27. september 2011 kl. 16.49
SIBLEY viser ret cigar-formede illustrationer
af Trindade ('Herald P.') og anfører
'...more slender and longer-winged' (than o. Pt.)
'...more angled wings, longer tail, shorter head,
dark underwing coverts, and pale remiges' (vs. Sooty),
Carsten Murmann skriver tirsdag 27. september 2011 kl. 21.21
Tak for spørgsmålet, OLE.
Der menes David Allen Sibley: 'The Sibley Guide to Birds',
National Audubon Society, Alfred A. Knopf, N.Y. 2000.
Dvs den bedste håndbog om N. Amerikas fugle.*
Læs mere på Google, hvor 'Sibley guide birds' p.t. gi'r 2.090.000 results.
PS: Utroligt, at den med skarp text og >6.600 exakte illustr. er én mands værk - e. 10-12 års indsats.
Personligt har jeg vist endnu ikke fundet én fejl i
txt, navne, illustrationer.
*) Det bør ikke dølges, at vor landsmand BERTEL BRUUN
+ Robbins og Zim tidligere udgav den efter min mening
engang bedste field guide til 'Birds of North America'
på Golden Press, N.Y.
VH ........ C.
Oskar Nilsson skriver onsdag 28. september 2011 kl. 09.37
I knew I had seen a picture of a bird like this.. And today I found it. Of course it was on facebook and it's here: http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/37678_1532766767397_1481635358_1392462_7846914_n.jpg. This is a Collared Petrel, and I see now that David has suggested the same. The linked image is Hadoram's and shows the subspecies magnificens. Here's a paper where he and Vincent Bretagnolle describes this new subspecies (and at the same time of course describes the nominate form): http://ebookbrowse.com/pterodroma-brevipes-magnificens-shirihai-pdf-d109970117.
To me, the bird looks pretty much identical and Ole also, quite exactly, describes this species.
Oskar Nilsson skriver onsdag 28. september 2011 kl. 11.14
"This is a Collared Petrel" refers to Hadoram's picture by the way, could perhaps be interpreted in another way ;)
Att. Oskar and Erik
The bird was indeed grey in the underparts - I am absolutely sure of this, and I have plenty of experience judging colour in the field under various conditions. So unless a species exists i a grey morph, it can be excluded from the equation.
Regarding size, I am sure that Collared surely is too small to match the bird. The fact that it comes from the exact opposite side of the World does not make it any more likely, though everything must be considered.
Trinidade Petrel seems to be the best match so far, but i would very much like Hadoram to leave a comment, or other competent seawatchers, experienced with this and similar species.
Der er et par gode rede-fotos af G R Å -farvet*
arminjoniana på www.arkive.org/trindade-petrel.
Også iucnredlist arminjoniana på Google giver gode
oplysninger om brasilianske tiltag for at beskytte
og retablere TRINDADE - fx fjernelse af geder i 2005.
Trindade bestanden skønnes at være på 1.130 individer.
[ C: dog nok vanskeligt at fastslå pga fysisk utilgængelighed ].
Synes forsvundet (som ynglende) fra Martin Vaz Isl.
45 km Ø. f. Trindade.
*)Kære AAGE: Azorer-fuglen var Grå? Død/levende/foto?
___________________
ENGLISH
Above refs to photos of grey-coloured nesting individuals
and to Brazilian conservation efforts on Trindade.