Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Titel / info: Spurveuglen - et tilløbsstykke!
Lokalitet: Rådvad, Sjælland, Danmark
Dato: 12. november 2011
Billede info: Selvfølgelig måtte det eksplodere på en lørdag med godt vejr! Det blev en længere ventetid for dem, der var på plads om morgenen, for uglen viste sig først ved 11-tiden, men så var glæden også stor :-)
Fotograf: Carsten Siems, Danmark
Uploadet den: 13. november 2011
Hits: Billedet har været vist 4390 gange.



Kommentarer:

Ole Kristjansen skriver søndag 13. november 2011 kl. 21.55
Find din egen spurveugle! dette er er opråb til alle fuglekikkere og specielt de jyske, du skal være på et godt vintersmåfuglested når hanene galer, det er nu kl 6.45-7.00 i den nordlige østjylland og ca. 10 min før på Sjæland, og hør efter noget der lyder som en lille ugle. Dette indlæg burde mæske have været under tråden "spurveuglekald" men det haster og billeder med personer bliver set af mange, stil vækkeuret

mvh
Ole Kristjansen


Allan Haagensen skriver søndag 13. november 2011 kl. 22.14
Har forsøgt at finde min egen Spurveugle uden held i Hareskovene. Jeg var i gang allerede før MKH fandt ugler i Rude Skov. Så derfor tager jeg til Mathildebroen i morgen, og ser en "kedelig" turistugle.

mvh. Allan


Ole Kristjansen skriver søndag 13. november 2011 kl. 22.40
Ja det gjorde jeg også slev, og har som den eneste twitcher hørt PAFR's spurveugle i Hals Mose, og den sagde kun noget fra 6.45-7.00, og jeg var den eneste der var det på det tidspunkt, så ta ud og lyt til en kendt imorgen og find en selv i overmorgen, hvad skal man ellers lave på det tidspunkt og hvis bare 1 ud af 20 i de næste 30 dage har succes er det da fint så har vi vel fundet et par hundrede ugler


mvh

Ole


Frits Rost skriver mandag 14. november 2011 kl. 08.48
Og HUSK så at melde observationerne ud på DOFcall eller skriv dem i DOFbasen (også gerne 0-observationer), så alle os der ikke har talent til at finde vores egen ugle får chance for at se en "turist-ugle". Jeg tror der er mange jyder der rigtig gerne vi se en spurveugle, men ikke orker at køre til Sjælland på den tid af døgnet!!
Mvh. FRO


Sebastian Klein skriver mandag 14. november 2011 kl. 09.04
Ole har fat i den lange ende. Vi burde alle finde vores egen Spurveugle. Som det er lige nu er der sikkert flere hundrede Spurveugler alene på Sjælland. Og som Ole skriver er uglerne er ofte vokale en times tid før solopgang (I Nordsjælland for tiden mellem 0630 og 0730!). Det forholdsvis korte tidsrum er dog et ret lille vindue at finde dem i, så man kan med fordel eftersøge dem på anden vis.
Da Spurveugler er territoriale i vinterkvarteret reagerer de ofte kraftigt på afspilning af kald og sang af Spurveugle.
Da jeg selv fandt en Spurveugle i Kongelunden skete det i forbindelse med, at jeg afspillede Spurveuglesang fra en Ghettoblaster. Pludselig gik mejserne amok og øjeblikket efter kom en Spurveugle flyvende og satte sig i toppen af et træ.
Mindst 7 af invasionens knapt 30 Spurveugler er fundet ved afspilning af Spurveuglefløjt midt på dagen. Det synes dermed at være et effektivt alternativ til den årle morgenlytning.


Anders Mørup-Petersen skriver mandag 14. november 2011 kl. 09.31
Vi undersøgte det meste af den nordlige halvdel af Ravnsholt Skov kl. 19.30 til 20.30 mandag (8/11) med afspilning af cykelpumpekald for hver 300 meter uden resultat - men tidspunktet var nok også dårligt valgt.
Ligeledes endte en eftersøgning over 5 km. i Store Dyrehave NØ med enkelte afspilninger søndag 13/11 uden resultat.
Jeg cykler desuden 3-4 gange om ugen mellem Store Dyrehave NØ > Stjernen > Store Dyrehave SV i tidsrummet 8 - 8.30 og igen 16.30 - 17. Har lyttet aktivt efter mejse-støj og afspillet kald for hver 200 meter uden resultat.
Men vi så uglen ved Raadvad :-)


Sebastian Klein skriver mandag 14. november 2011 kl. 12.06
Der burde stadig være mange lokaliteter at undersøge. Tisvilde Hegn er mig bekendt kun yderst sporadisk gennemtrawlet (omend med 3 Spurveugler som resultat - se Dofbasen). Der burde også være flere Spurveugler at finde i Gribskov. Fortunens Indelukke og Hornbæk Plantage har tidligere år huset Spurveugler, men er så vidt jeg ved ikke tjekket grundigt (overhovedet?) i år?
Vaserne, Tibirke Mose og Ellemosen burde vel også kunne bruges? Find evt. selv egnede lokaliteter. De burde jo også kunne findes andre steder end i Nordsjælland?

Mht afspilning af Spurveuglesang og kald er det nok svært at sige, hvad der er mest effektivt. Rådvad-fuglen og Kongelund-fuglen blev begge fundet på afspilning af både sang og kald. Den første fugl i Kongelunden blev fundet ved konstant afspilning af sang (og kald) på gåtur rundt i skoven. Dette vil med rette kunne betegnes som støjforurening og medførte da også undrende blikke fra forbipasserende kondiløbere og ridepiger - men det virkede...
Man bør måske nok være lidt forsigtig med afspilning ved faste spurveugle-lokaliteter, da det muligvis kan stresse uglerne. Ved eftersøgning af "nye" spurveugler burde den negative påvirkning af åbenlyse årsager være betragteligt lavere (altså indtil man finder en!).

God jagt!


Arne Olesen skriver mandag 14. november 2011 kl. 15.00
HITJAGT ELLER FELTORNITOLOGI ???

I ovenstående indlæg berettes om flittig brug af afspilning af Spurveuglens stemme. Om positive og mange negative resultater.
Tidl. SU-medlem Sebastian Klein tager lidt forbehold for denne metode men har dog selv anvendt ghettoblaster!
Udover hvad han selv siger om støjforurening i almindelighed vkil jeg bemærke følgende:

Ivrige hitjægere og visse fotografer holder sig nok ikke fra at bruge playback, når de er på en plads, hvor S. er set for nyligt - tværtimod! Hittet frem for alt! At det stresser en fugl hyppigt at blive udsat for, hvad den tror er indtrængende artsfæller, er indlysende.

Desuden vil udbredt brug af playback utvivlsomt øge usikkerheden om, hvor mange fugle der findes - jvfr. noter på DOFbasen om uglekald, som observatøren ikke var sikker på stammede fra en rigtig ugle eller fra en anden observatør, som afspillede kald et sted i nærheden! Visse andre observationer på DOFbasen kan osse godt læses sådan!

Hvor vigtigt er det at lave en systematisk afsøgning inklusive playback af sjællandske skove for at få et tal på Spurveugler? Er det ikke tilstrækkelkigt at konstatere, at en invasion er i gang, og udfordrende nok at tage ud i en skov og måske høre og finde en Spurveugle på den ene eller anden måde (uglekald eller ophidsede småfugle)? Der er jo ikke tale om feltornitoligsk undersøgelse af en truet bestand! Ikke kun Spurveuglerne men osse småfuglene, som har det svært nok her i vintermånderne, stresses af mange uglekald!

Tro ikke at jeg ikke er interesseret i uglerne. På Gribskovgruppens hjemmeside (Caretakerprojektet) følger vi løbende invasionen både i tekst og billeder! Her kan man i øvrigt osse se et foto af Nordsjællands første Perleugle i år, fundet og fotograferet 11. oktober i Hillerød af en almindelig interesseret mand. Først en måned senere hørte vi ad omveje om fundet. Fotoet ligger nu bådepå vores hjemmeside (www.dofbasen.dk/IBA/lokalitet.php?lokid=108)og på DOFbasen (11.10.2011).


Hilsener

A.O.
Webredaktør, Gribskovgruppen.


Sebastian Klein skriver mandag 14. november 2011 kl. 15.33
Hej Arne

Gode pointer. Playback er problematisk ved "turistuglerne", som i sådanne tilfælde kan blive forstyrret gentagne gange. Som jeg sagde tidligere skal man være varsom med brugen af playback ved allerede fundne ugler. Det er selvfølgelig svært at vide, i hvor høj grad det generer den enkelte ugle, men da de ofte reagerer prompte, må man formode at det da får deres puls op at køre. Reelt set aner ingen af os dog, hvad det gør ved en Spurveugle på dens vinterkvarter, men i yderste konsekvens kunne man godt forestille sig, at man fratager den noget (måske vigtig) hviletid. Og derfor bør man som jeg siger og skriver være varsom med anvendelsen af playback.
Jeg deler dog ikke din bekymring om overregistrering af Spurveuglerne i forbindelse med playback, omend det godt kunne ske.
Du skriver flg:

"Hvor vigtigt er det at lave en systematisk afsøgning inklusive playback af sjællandske skove for at få et tal på Spurveugler? Er det ikke tilstrækkelkigt at konstatere, at en invasion er i gang, og udfordrende nok at tage ud i en skov og måske høre og finde en Spurveugle på den ene eller anden måde (uglekald eller ophidsede småfugle)? Der er jo ikke tale om feltornitoligsk undersøgelse af en truet bestand! Ikke kun Spurveuglerne men osse småfuglene, som har det svært nok her i vintermånderne, stresses af mange uglekald!"

Uglekald i sig selv stresser ikke småfuglene. I det øjeblik småfuglene stresses/ophidses er det fordi der er en Spurveugle. De bliver ikke ophidsede af at man spiller kald og sang.
Du har dog ret i at der ikke er tale om en overvågning af en truet bestand. Rent etisk ved jeg ikke om det er mere forsvarligt at registrere ynglende ugler vha playback end ugler på vinterplads. Jeg har selv registreret Kirkeugler vha. playback og det er også ganske effektivt. Man kan altid indvende, at det er skadeligt for den enkelte ugle at blive forstyrret, men forstyrrelsen er (både i kirkeuglernes og Spurveuglernes tilfælde) altid kortvarig. Når uglen er registreret holder man jo op med playback.
Man kan altid diskutere det videnskabelige i en opgørelse af en invasion. Der er givetvis flere hundrede spurveugler i landet netop nu, men langt færre vil blive fundet - så hvorfor al besværet. Jeg skal ikke kunne give dig svaret, men for mit eget vedkommende ligger der en stor tilfredsstillelse i at se invasionen vokse og måske ende med det største antal spurveugler nogensinde. Men som det er med mange af den slags ting kan det måske være svært at se det væsentlige i galskaben.


Niels Henrik Højbjerg skriver mandag 14. november 2011 kl. 15.55
hvis man nu går ude i den mørke morgenskov og hører en spurveugle - har man så haft en spurveugle ??
hvad nu hvis det bare er et fjols, der afspiller kaldet?
hvordan kender man en afspilning fra den ægte vare ?

afspilninger .... føj !!!'


nh


Sebastian Klein skriver mandag 14. november 2011 kl. 16.48
Hej Niels Henrik.
Ja, det kan være svært at vænne sig til nye måder at registrere fugle og denne vinter kan blive første gang at afspilninger bliver brugt i større omfang (det er dog brugt i forbindelse med ynglefugle-registrering i mange år). Ikke desto mindre påpeger du et ret væsentligt problem, med afspilning om natten. Personligt tror jeg faktisk ikke det er så effektivt at afspille bånd om natten, når det gælder registrering af Spurveugle, da de jo mestendels er vokale i de tidlige morgentimer. Jeg vil mene at afspilning med fordel bør finde sted i dagtimerne, hvilket mig bekendt også (overvejende) har været tilfældet indtil nu. Afspilning i nattetimerne er næppe ligeså effektivt og har den grimme bagdel, som Niels Henrik påpeger, at man kan forveksle ghettoblastere med Spurveugler.


Ole Kristjansen skriver mandag 14. november 2011 kl. 17.02
Jeg vil sadig promovere en "time før solopgangmetoden". !. Hals Moseuglen reagerede overhovedet ikke på adskillige jyders afspildning 2. Det er kun et kvarter så man behøver ikke termobukser mm 3. Man undgår at vi registrer hinandens båndoptagere. 4. Man får en speciel naturoplevelse ved at gå rundt i sine favoritområder på den tid. 5. Hvad faen skal man ellers lave på det tidspunkt.

stil vækkeuret!

OKj


Niels Henrik Højbjerg skriver mandag 14. november 2011 kl. 17.02
Hej Sebastian.

Der er visse ting jeg slet ikke ønske at vænne mig til.

Og spurveuglen er for så vidt bare et eksempel.

Det kunne ligeså godt være en anden fugl. Een hvor det vil være en fordel at afspille stemmen i bælgravende mørke.


Morten Kofoed-Hansen skriver mandag 14. november 2011 kl. 17.57
Jeg synes også, at det er belastende med alt det playback. Jeg har selv fundet fuglekongesanger og en del bryn, der viste sig at være mobiltelefoner. SØRG NU FOR, at det er aftalt, hvis man bruger playback, og at der ikke er nogen i nærheden, når en fugl skal ædle din mobiltelefon!

mvh MKH


Sebastian Klein skriver mandag 14. november 2011 kl. 18.52
1-time før solopgang-metoden er også god, Ole. Den bruger jeg skam også selv - og uden playback (som jeg tvivler på er en god ide om natten).
Når solen er stået op kan man dog fortsat lede efter Spurveugler - på ofte meget effektiv vis - vha. den onde ghettoblaster (det bliver vist også lidt mere ondt, når man bruger ordet "Ghettoblaster":-).
Jeg kan godt forstå, at Niels Henrik irriteres over metoden, for den fremstår jo lidt som at lede efter Engsnarrer med en mejetærsker. Men det er effektivt og i bund og grund er forstyrrelsen trods alt minimal (ja, det kan jeg selvfølgelig ikke vide med sikkerhed, men det virker sådan!).
Jeg kender godt til Mortens genvordigheder med andres afspilninger af sjældenheder under diverse felttræf. Jeg ville bestemt også blive irriteret over at tro jeg hørte en sjælden fugl, for så at finde ud af, at det var en idiot med en ghettoblaster.
Derfor - til almen orientering:
Jeg tager Til Tisvilde Hegn i morgen og jeg tager Ghettoblasteren med - så ved I det!


Niels Henrik Højbjerg skriver mandag 14. november 2011 kl. 19.17
det fine er så hvis man IKKE finder ud af at det er en idiot.
så har man muligvis fået et nyt kryds.

jeg holder mig fra Tisvilde Hegn og DJ Sebastian imorgen.
Tak for advarslen.

vh nh



Lars Tom-Petersen skriver mandag 14. november 2011 kl. 19.22

Til Sebastian, Arne m.fl.
Min holdning til playback er pragmatisk. Jeg har været med til at bruge det bl.a. ved eftersøgning af kirkeugler omkring Randers. De fleste gange desværre uden større held.
Og jeg tænker, at jeg også vil bruge det kortvarigt ved eftersøgning af spurveugle i kystnære skove, hvor andre ikke har været, her ved østkysten (hvis jeg ellers kommer af sted).
Men det væsentlige må for mig at se være, at det ikke skal være over-kill. At bruge playback over for den samme kendte fugl igen og igen hver morgen en ny twitcher skal ud og finde uglenn lyder uacceptabelt, og det må formodes at stresse uglen.
Helt enig med dig Sebastian omkring, hvilken værdi registrering af invasionen har: Der er i høj grad en personlig tilfredsstillelse ved at vide (og have medvirket til), hvor og hvor mange der er blevet fundet- og forhåbentlig har det også en videnskabelig interesse. Derfor er det jo suverænt, at nogen samler op på tingene (RS).
Mht. om det stresser småfuglene: Er der nogen belæg for hvad du skriver om det, Sebastian. Hvorfor skulle de ikke blive stresset af kaldet - når de bliver det af synet?
En parallel historie fra virkelighedens verden(som dog ikke har noget med sp-ugle at gøre):
Da min datter var lille, havde hun en undulat. Da jeg på et tidspunkt (ubetænksomt) afspillede div. fuglestemmer, flippede den fuldstændig ud, da jeg afspillede vendehals. Den fløj forvildet rundt, ramte ind i buret, fjerene fløj omkring, og vi frygtede for dens helbred - det tog flere minutter efter, at jeg havde slukket, før den faldt til ro. Det har vel for undulaten lydt som en lokal falk.
Om det kan overføres til vore småfugle og spurveugle ved jeg jo ikke. Men hvorfor ikke?
Bedste hilsner Lars


Allan Haagensen skriver mandag 14. november 2011 kl. 19.56
Jeg kan godt lide MKH's: "...når en fugl skal ædle din mobiltelefon.""
Hvis man går op i ædelarter, er fuglen jo egentlig ikke ædlet af "jægeren", da det jo er fuglen som ædler "jægeren".


Per Rasmussen skriver mandag 14. november 2011 kl. 20.00
Synes at playback er en ganske udmærket metode til at søge mulige lokaliteter af med. Og jeg tvivl på at uglerne bliver særligt stressede af det, men man skal selvfølgelig ikke anvende det flere gange dagligt på kendte lokaliteter.

I øvrigt genere det ikke småfuglene, medmindre de i forvejen kender stemmen af Spurveugle, hvilket de flest fugle i en dansk skov ikke gør.


Sebastian Klein skriver mandag 14. november 2011 kl. 20.24
Hej Lars

Du spørger:
"Mht. om det stresser småfuglene: Er der nogen belæg for hvad du skriver om det, Sebastian. Hvorfor skulle de ikke blive stresset af kaldet - når de bliver det af synet?"

Når jeg skriver, at småfuglene ikke stresses, så kan jeg jo naturligvis ikke vide det med sikkerhed. Men hvis de stresses skjuler de det godt, for småfugle ser ikke ud til at lade sig mærke med det, når de hører hverken Spurveuglesang eller kald.
I de tilfælde hvor en Spurveugle rent faktisk tiltrækkes stresses de dog tilsyneladende voldsomt. I reglen opdager man en Spurveugle på koret af småfugle, der larmer og advarer helt vildt.
Jeg tænker, at grunden til at Undulaten reagerer på Vendehalse-kald måske er at Vendehalsen (som du også selv nævner) lyder lidt som en rovfugl. Det kan man jo til gengæld ikke sige om spurveugle, som vel nemmest kan forveksles med Dompap - måske er det årsagen?


Anders Fischer skriver mandag 14. november 2011 kl. 20.53
Den her form af stringent puritanisme som visse af skribenternes skriveri bærer præg af,minder mig rigtig meget om de samme diskusioner der var i slut 70,erne(jeg var da ny ornit)og til langt op i 90,erne hvor man,hvis man turde spørge-Skal vi ikke bare lokke den frem med playback?-gjorde at man fik adskellige hovedrystende hoveder,og iøvrigt sure miner.

Der var mange indlæg om emnet vor folk på det kraftigste advarede mod det.Folk brugte da de samme agumenter-Fuglen(e) blir for stresset...

Mit spørgsmål er:Hvorfor skulle en Spurveugle blive stresset af et playback hvis der er(sandsynligvis)adskellige spurveugler i nabolaget som fra tid til anden markerer deres vinterteritorium?

Det med at småfuglene også blir stresset er noget eklatant sludder og vrøvl-De Nordsjællandske og københavnske skove er fuldstændigt overrendt af ti-tusinder af hundeluftere,M.Bikere,Ornitologer MM.
En del opdager jo netop Uglerne pgr stressede småfugle..!

Jeg synes virkelig at man skal bruge sine playback med omtanke,men metoden er absolut brugbar hvis man befinder sig i et skovområde som ikke er tjekket ud!
Lad os dog for gudsskyld ikke komme tilbage til de puritanske 70/80,er.

Hvis SEK har tænkt sig at medbringe sin 80,er geto.i Tisvilde Hegn,så dukker jeg op med et par SIX-PACK-så skal vi sgu nok få set et par Spurveugler(eller flere)

Anders


Allan Haagensen skriver mandag 14. november 2011 kl. 22.14
Da jeg i sidste uge lavede et playback med min mobil i Jonstrup Vang, dukkede en nysgerrig Rødhals op og kiggede længe på mig i tusmørket.


Morten Bentzon Hansen skriver mandag 14. november 2011 kl. 22.17

Netfugl vil gerne opfordre alle jer, der ser en Spurveugle sidde i en lille pjusket busk eller hører den synge eller kalde om at registrere stedet med et koordinat og sende koordinatet til Netfugl.

Hvis man ikke lige har en GPS ved hånden, så ved man vel hvor man har været og kan finde koordinatet efterfølgende. Koordinatet kan man fx finde på Netfugl (samme procedure som når man krydser arter).

Hvis Netfugl får koordinatet med dato, tidspunkt og supplerende info (set, syng, observatører eller lign.), så vil det blive medtaget på nedenstående kort, så alle kan følge med i, hvor uglerne er registreret.

Spurveugle kort 2011/2012

Vi vil gerne modtage supplerende datoer for allerede registrerede fugle og lignende. Det vil sige, vi modtager gerne endnu en dato på en turistugle, så vi har en idé om fuglen fortsat er på sin vante plads eller om den måske er flyttet 150 meter. Med andre ord, så send os hellere en mail for meget end for lidt, så vi i størst mulige omfang får registreret alle uglerne i hele forekomstperioden. Netfugl vil så forsøge at se om vi kan holde takt med de indkomne observationer, så folk kan følge med i, hvor der er fundet ugler.

0 observationer er ikke interessante, da vi er overbeviste om, at man bare har været uheldig og ikke finde uglen :-).

Netfugl håber, at I vil hjælpe med at danne et retvisende kort.

Mvh
Morten og Jens



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.059 sek.
til toppen