Sammen med Rodmund A Kelduni, der varmt takkes for godt selskab og indkvartering, checkedes de fleste færøske fiskerihavne m.m. for måger. Det resulterede i skønnet godt 700 Hvidvinget Måge og yderligere ca. 120 Kumliens Måger. Det enorme materiale, der blev indsamlet, vil blive bearbejdet ved lejlighed.
Der blev fundet den samme variation, som vi har set i Danmark her i vinter med samme lyse typer som dominerende. Den type, der dominerer på New Foundland, var i mindretal, men alle overgange fra mørkere fugle til lyse, svagt tegnede (med "spøgelsestegning i vingespidsen, varierende fra svage grå, men tydelige striber på p9-10, eller fugle med grå, velafsatte pletter i spidsen på især p7-9 - til mere komplekst mønster som den viste fugl)sås.
Som det også er set i Danmark var der stor dominans af 3-4(5)K fugle - de aldersklasser, der normalt er dårligst repræsenterede. Det gjaldt både hos Hvidvinget og hos Kumliens Måge.
Der vil fortsat være uenighed om, hvorvidt Kumliens måge er en race af Hvidvinget Måge, en selvstændig art eller en hybridsværm mellem Hvidvinget og Thayers Måge. Den inviduelle variation var - som ovenfor nævnt - stor med helt glidende overgange.
For at dæmpe diskussionerne burde man nævne formen som "kumlieni", altså i gåseøjne, nøjagtigt som det gøres ved "Nelson´s Gull", der er en betegnelse for hybrider mellem Sælvmåge og Gråmåge. Pudsigt nok har den mest udbredte hybridsværm - overgangsformerne mellem Westen Gull og Gråvinget Måge - vist ikke fået hæftet en sådan betegnelse på sig, hvilket meget godt symboliserer hvor svært og nørdet felt, de store måger er.
Jeg er fuldtstændig enig med Klaus om at ssp. kumlieni bør sættes i gåseøjne "Kumlien´s Måge" da vi i virkeligheden ikke aner hvad disse måger rent faktiskt er, der huserer blot antydninger og gætterier herom.
Et andet som måske kunne tages op her, er hvorvidt de meeget mørke Sølvmåger der optræder på Færøerne stammer fra Island og om de udgør den absolut mørkeste ende af ssp. argenteus, eller om det i virkeligheden er en hybrid ?
Stor tak til Kent for denne spændende link. Det er interessant, at man her sammenligner "Nelson´s Gull" med kumlieni, der jo har mange af de samme tegninger. Check også gerne Hundested-fuglen fra for et par år siden, der er publiceret som Gråmåge. Reelt nok, men den havde tegnet vingespids ala mange kumlieni´er (blandt ordblinde venner kaldet "kulminerne")og må regnes som en ægte Viking:)
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.