Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Hedehøg - (Circus pygargus) - Montagu's Harrier
Fugleart (IOC): Hedehøg (Circus pygargus) Montagu's Harrier - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 2K
Lokalitet: Bødkermosen, Møn, Danmark
Dato: 5. maj 2012
Billede info: Da der i DOFbasens Kvalitetsudvalg er udtrykt tvivl om vores bestemmelse til Steppehøg 05.05. 2012 Øst-Møn, er samtlige 6 brugbare fotos af fuglen sendt til Netfugls galleri til almindelig diskussion. Kommentarer er således velkomne.

(Medobservatører: LPa, JES, PRa).

Sås først i flere perioder på lang afstand (3-400 m) lavt over enge og marker syd for Høvblege. Senere sås samme fugl fouragere over markerne syd for Bødkermosen, men på meget tættere hold (100 m). Ud fra et lille, karakteristisk fældningshak i venstre, indre hånd, var det også klart, at det har været samme fugl, som sås og blev fotograferet af KKN dagen før mellem Møn fyr og Bødkermosen.
Ved Høvblege var vi periodevis overbeviste om, at fuglen var en Hedehøg pga tilsyneladende slanke proportioner og manglende hoved-/halstegninger, men da det lykkedes at få en del fotos af den ud for Bødkermosen, var der mest, der tydede på, at det var en Steppehøg 2k i unormalt fremskreden fældning af krops-, hoved- og halsfjer.

De 6 fotos tilsammen afslørede bl.a.: Lyse spidser på overvingens hånddækfjer og store armdækfjer = 2k og altså ikke en ældre hun. Undervingen med generelt lys hånd i kontrast til mørk arm og uden bred, sort, sammenhængende bagkant på hånden (svarende til Steppehøg i alle hun- og juvenile dragter). Fingerspidserne ret lyse (ikke sorte som Hedehøg).På brystet ses smalle, mørke striber af nyfældede fjer, og på flankerne enkelte mørkere, rustbrune skjolder (rester af den mørkere, juvenile underside). De manglende hovedtegninger forvirrede noget i starten, men på et par af billederne kan ses en meget svag, ganske smal, lysere krave under den mørke kind. En 2k-fugl i næsten tilsvarende dragt ses i KMO’s ”Rovfuglene i felten” side 84. Proportionerne afslørede en bred arm og en smal, tilspidset hånd med indadbuet, eller i nogle situationer, lige bagkant (ikke svagt udadbuet som hos Hedehøg). Alt efter flugtmåde og vindpåvirkning kunne den i nogle situationer virke ret slank og i andre betydeligt mere kompakt, som billederne også viser.
Billede opsætning: Canon 50D med Canon 400mm/5,6
Fotograf: Per Schiermacker-Hansen, Danmark
Uploadet den: 17. maj 2012
Hits: Billedet har været vist 3732 gange.
DK List Ranking: Set af 862 ud af totalt 1510 personer!



Kommentarer:

Rasmus Strack skriver fredag 18. maj 2012 kl. 00.21
Tak Per for at du har sendt disse fotos ind. Retligt skal jeg sige at det er mig og ikke resten af DKU der er i tvivl om bestemmelsen af denne kærhøg.

Lad os endeligt høre hvad i andre mener om denne fugl.

Med venlig hilsen

Rasmus


Flemming Holmslykke Nielsen skriver fredag 18. maj 2012 kl. 16.18
Som jeg ser fuglen, så har den en ret lang hånd, som ikke er så kort og tilspidset som hos steppehøg. I det hele taget er det overordnede indtryk en meget langvinget fugl, og ikke tårnfalkeagtig i siluet som steppehøg. Hvorvidt der er sorte spidser på håndsvingfjerene, synes jeg er vanskeligt at vurdere udfra billederne pga. belysningen. Den for mange unge steppehøges karakteristiske knotegning synes ikke at være tilstede på denne fugl. Jeg synes, at de fleste ting peger på, at det er en hedehøg.


Jørgen Munck skriver fredag 18. maj 2012 kl. 17.30
Jeg hælder også til en Hedehøg med bleget underhånd etc. grundet proportioner, mangel på halskrave meget hvidt over øjet m.m.


Klaus Malling Olsen skriver fredag 18. maj 2012 kl. 18.25
Dette er en Hedehøg, bedømt ud fra den lange vinge med arm og hånd stort set lige smalle, samt hovedtegninger: brede hvide klammer såvel under som over øjet og inden antydning af lys halskrave.
Det kan forvirre, at håndens inderdel tilsyneladende mangler den distinkte mørke bagkant, der kendetegner Hedehøg, men denne bagkant er ofte afbleget om foråret - manglen på en sådan har forvirret tidligere, mens håndsvingfjerenes mørke spidser ser mere typiske ud for Hedehøg; de er dog i den svagere ende, men som andre kendetegn varierer dette.
At mørkt komma omkring knoen mangler er også nohget, der peger på Hedehøg, da mange Steppehøge har bredere mørkt komma ved knoen (ala Børringevåge!), der i øvrigt forstærkes af lyse hånddækfjer og ofte lysere baser af håndsvingfjerene (den såkaldte "boomerang"). Hedehøg har generelt smallere mørke spidser på hånddækfjerene, men mørke pletter på baserne, samt ofte bredere mørke tværbånd på håndsvingfjerene.
Fuglen har mørke armsvingfjer og rester af rustbrunt på underkroppen, der - sammen med lyse spidser på overvingens hånddækfjer viser, at fuglen er en 2K. Hedehøg i denne alder fælder typisk hoved og dele af kroppen, samt armhuler og dele af dækfjer i løbet af vinteren: tit også de melleste halefjer. Populært sagt giver det om foråret en art "mellemdragt" mellem adult og juvenil, hvor Steppehøg typisk optræder i juvenil dragt på forårstrækket. Kun mindre indslag på hoved og krop kan være udskiftet.


Jan Jörgensen skriver fredag 18. maj 2012 kl. 19.32
Att stäpphök har kortare yttre hp 1/10 (beroende på hur man räknar), är svårt att bedömma i fält men ses bra på många foton, dvs om individerna är någorlunda fräscha och visas i flera vinklar, tex hos denna

JanJ


Anders Fischer skriver fredag 18. maj 2012 kl. 21.44
Jeg holder også på Hedehøg,selvom jeg(vi)har set 2k Steppehøge hanner(to)i Rørvig,som har påfaldende samme lyse underside som dette exmpl.

Men jizzet siger klar Hedehøg!


Per Schiermacker-Hansen skriver fredag 1. juni 2012 kl. 11.07
Tak for mange gode og konstruktive kommentarer.
Som nævnt, var vores første indtryk, da vi så fuglen på lang afstand, klart en Hedehøg grundet det slanke jiz, men da jeg lidt senere fik billeder af den, blev vi mere i tvivl bl.a. ud fra underhåndens tegning, som stærkt pegede på Steppehøg. Personligt var jeg heller ikke klar over variationsbredden for Hedehøgs underhånd. Vi valgte derfor at henføre den til en fremskredent fældet Steppehøg 2k.
Vi er dog nu alle enige om, at fuglen var en Hedehøg. Samtidig viser det, at man skal være varsom og forsigtig med bestemmelsen af nogle af disse overgangsdragter, og det er jo ganske lærerigt...
Jeg regner med, at Netfugl retter navnet øverst fra Steppehøg 2k til Hedehøg 2k (jeg er ikke klar over, om man selv kan gøre det).

Bedste hilsner, Per S.H.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.029 sek.
til toppen