Båndingen af armsvingfjerene er ret fin, af en 2K Lille Skrigeørn at være. De mørke bånd synes klart tyndere end de lyse "mellemrum" - en karakter som umiddelbart passer bedre på Stor Skrigeørn i juvenil og 1st immaturdragt (omend Stor Skr. har bånding tydeligst på midten af fjeren - ikke jævnt fordelt på fjeren som på dit foto).
Forsman nævner armsvingfjersbåndingen som "The single most reliable id. character in these three (brown aquilas, red.)". Men holder denne karakter hos din fugl? Ikke hvad angår båndenes bredde, vil jeg mene.
Men alt andet - hoved, næb, knoplet, håndsvingfjer, proportioner - peger jo på Lille Skrigeørn, så jeg betvivler slet ikke bestemmelsen - synes bare at det var så iøjnefaldende.
Ved bestemmelse af skrigeørne bør man tage flere hensyn, der inkluderer såvel størrelse, jizz, flugt og enkelte dragtkarakterer.
Hvad angår svingfjerenes båndning varierer den tydeligvis hos Lille Skrigeørn, se f.eks. diskussion omkring en lysere fugl primo maj 2011 i Skagen.
Der er min opfattelse, at stor Skrigeørn aldrig vil vise så tydelige tværbånd somman her ser. Stor Skrigeørn har typisk båndene svagere, og ofte er fjerens yderdel næsten utegnet. Lille Skrigeørns tværbånd går ud til spidsen af fjeren -som det ses her.
Fuglens ret klejne udseende - med ret korte fingre for en ørn, og et slankt hoved med lille næb - siger Lille Skrigeørn, og det gør tegningen på krop og undervingedækfjer. Så en helhedsvurdering - fremfor focus på et enkelt kendetegn - er tit vejen frem til en pålidelig feltbestemmelse.
Jeg havde indtil i dag bare det indtryk, at netop armsvingfjersbåndingen var relativt mindre variabel hos juvenile og immature skrigeørne, end de gængse kendetegn, og derfor var en god karakter. Mit indlæg skulle ikke lægge op til diskussion af fuglens bestemmelse (som vi alle er enige om), men til diskussion af én karakter som på nærværende fugl er en smule anderledes end Dick Forsman beskriver hos 1st imm. Lille Skrigeørn.
Vi er slet ikke uenige. Og med mange gode fotos på Netfugl og diskussioner omkring svingfjerenes bånding som feltkarakter, kan enhver med interesse for avanceret feltornitologi jo selv danne sig sine indtryk.
Men hvis man ud fra mit indlæg kan tyde, at jeg ikke er 100% begejstret for bestemmelse udelukkende baseret på noget, man dårligt ser i felten, er man nok på rette spor:)
Tak Klaus. Dét er vi enige om. Jeg er naturligvis heller ikke på jagt efter én "clinching charachter", men vil gerne bare have styr på de (mange) karakterer, de skrappe bruger - både i feltstudier og fotogranskninger.
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.