Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:



Fejl i visning af billede!



Billede information:
Titel / info: Acrocephalus sp. - 1K ringmærket
Lokalitet: Falsterbo Fyr, Falsterbo, Skåne, Sverige
Dato: 16. september 2012
Billede info: Fin lille fugl, fremvist ved Falsterbo Fyr 16.9 til gælde for over 100 fremmødte.
Arten er en Rørsanger med sivsangers hoved. Den er -som det danske navn antyder -mindre end Rørsanger og slankere af fremtoning på påfaldende tydeligt hvidligt øjenbryn, der forstærkes af (varierende) mørke issesider. Set bagfra bemærkes man desuden de mørke, lysrandede tertiærer og den varmt bruntonede overgump.
7. fund i Falsterbo, der forsvarer sin status som Nordeuropas bedste lokalitet for denne - og mange andre - fuglearter.
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Del af temaet: Tvivl om bestemmelsen?
Uploadet den: 16. september 2012
Hits: Billedet har været vist 4087 gange.



Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver søndag 16. september 2012 kl. 23.20
Er der nogle "uregelmæssigheder" her? Når jeg sammenligner denne fugl med illustrationer i "Reed and Bush Warblers" ser fuglen mistænkelig langhåndet ud, også selvom hånden hænger. Desuden har dækfjerene meget mørke centre og øjenbrynet er extremt bredt og hvidt.
Bemærkninger til fuglen taler om at vingeformlen ikke er helt i vinkel. Udviklingen følges nøje.


Michael Westerbjerg Andersen skriver mandag 17. september 2012 kl. 07.14
Dens hoved- og især næbform er usædvanlig. Lille Rørs virker typisk runshovedet og højpandet. Denne er...fladpandet med nmrmest gigantisk dolkenæb. Supercilium er ligeledes usædvanlig stor og bred. 2.generationshybrid med Sivs? Vil også følge udviklingen med spænding og kigge nærmere på billederne når jeg er hjemme.


Sebastian Klein skriver mandag 17. september 2012 kl. 07.58
Fuglen diskuteres også på den svenske "Svalan". Udover at målene øjensynlig ikke helt passer på det vi ved om Lille Rørsanger, synes den, som Klaus og Michael også nævner, at have en del til fælles med Sivsanger. Udover det som Klaus og Michael påpeger, synes fuglen jo også (ikke mindst at dømme efter fotos på Svalan) at have en grundfarve meget lig 1k Sivs.



Jan Jörgensen skriver mandag 17. september 2012 kl. 08.21
Om man ser till Stephen Menzie´s instruktiva bilder på hans blog ser det ut som hp 2 faller mot hp5, vilket nämns av LS som - om än inte så vanlig - men dock en möjlighet för 1k fåglar. Även ytterfansinsk på hp3+4 ser ju bra ut för 1k. Kanske skall man inte förkasta fältsångare, fjäderdräkten till trots, i omedelbar hast! (?)


Troels Leuenhagen Petersen skriver mandag 17. september 2012 kl. 09.22
Et oplagt (dumt?) spørgsmål: hvad med indskæringen på inderfanen (på P2) - blev den ikke målt?

Ud fra billederne, JJ linker til, ser det ud til at P2=P5 , hvilket ses hos Sivs, omend sjældent (Svensson). P2 er ihvertfald ikke tydeligt kortere end P5.

(Aha - nu opdager jeg, at fuglen er "ombestemt" til Sivsanger. Lader kommentaren bestå alligevel - den kan være anvendelig en anden god gang)




Klaus Malling Olsen skriver mandag 17. september 2012 kl. 09.27
Hej Troels og andre

Hvis fuglen er ombestemt må der være en link - gider i sende link her?


Troels Leuenhagen Petersen skriver mandag 17. september 2012 kl. 09.34
Det er samme link som JJ indsatte - på hjemmesiden ses kommentaren i kantede parenteser under fotos af den håndholdte fugl.



Troels Leuenhagen Petersen skriver mandag 17. september 2012 kl. 09.36
Stephen skriver, at det ikke er en Lille Rørsanger, men åbner (med lun ironi) døren for at det kan være en ny art for verden...


Klaus Malling Olsen skriver mandag 17. september 2012 kl. 09.55
Hej Troels og andre

Før man lægger for meget vægt på øjenbrynets udseende foran øjet skal man vide, at fuglen manglede nogle fjer fortil, der gav et mere åbent ansigtsudtryk og en lidt fladere hovedprofil end hvis mørke fjer forrest på issens sider havde været på plads.

Omkring bestemmelsen er det klogt at afvente en mere "officiel" udredelse fra Falsterbo Fågelstation før artsnavn evt. ændres.
Det er vildt fascinerende, at en sådan fugl dukker op på det sted på kloden, der har størst erfaring med håndtering af de vesteuropæiske acrocephalus´er. Her er materiale fra årtier og sammenlagt en enorm erfaring, der kun kommer af en målrettet indsats.
Er der tale om en meget afvigende Sivsanger understregerr det jo meget godt, at fuglebestemmelse er en disciplin i konstant udvikling, hvor vi hele tiden konfronteres med de afvigelser, der sætter tingene på plads - indtil næste gang:). At møde den slags med nysgerrighed og åbenhed er nøglen til forståelse, ikke brovtende skepsis og nedladenhed.

Hvad enten der er tale om en stærkt afvigende Sivsanger, en hybrid eller noget helt tredje kan en fugl med et sådant udseende godt "navngives", og jeg foreslår "Walinder´s Warbler" efter en ringmærker, der viede det meste af sit voksenliv til sumpsangergruppen og ringmærkning af disse i Flommen.


Troels Leuenhagen Petersen skriver mandag 17. september 2012 kl. 10.21
Hej Klaus, jeg håber da ikke at du opfattede mine kommentarer som "brovtende skepsis og nedladenhed". Det var ihvertfald slet ikke meningen!
Jeg kiggede bare på Stephens fotos og mindedes, at der var "et eller andet med inderfanen", hvilket jeg så slog op i Svensson, og dernæste spurgte ind til.
At fuglen så havde svagt oliventonet overside gjorde mig bare nysgerrig (og det kan Lille Rørs åbenbart også have).

Venlige hilsen
Troels


Klaus Malling Olsen skriver mandag 17. september 2012 kl. 10.34
Hej Troels

Overhovedet ikke! Min bemærkning omkring åbenhed kontra skepsis var et helt generelt indspark, der netop intet har med den aktuelle sag at gøre, blot filosoferen.... fik mig til at tænke på en vis ryle i Sydvestjylland, der tog fusen på langt de fleste.
Det er en spændende fugl, og jeg håber der kommer nyt som opmærksomme i-net-birdere som Jan J vil linke til, så alle kan blive klogere. Omkring indskæring og vingeformel er jeg ikke særligt indsat, hvorfor de dygtige ringmærkere der findes i Sydskandinavien langt bedre kan kommentere dette.


Tor Olsen skriver mandag 17. september 2012 kl. 12.40
Her er noen bilder av en sivsanger x kjærsanger hybrid fra Norge:

http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/images.aspx?art=996&art_leaf=True&bild=true&rappSyst=1


Simon Sigaard Christiansen skriver mandag 17. september 2012 kl. 13.00
1k hybrider af sivs i Dutch birding 1999. Gå til s. 34:

http://www.dutchbirding.nl/content/journal/pdf/1999-1.pdf

/SSC


Jan Jörgensen skriver mandag 17. september 2012 kl. 13.33
Intressant fågel i Dutch Birding - har sett den tidigare. Notera vinglängden samt ytterfansinskärning endast på hp2, dock inte på den holländska fågeln,vilken har inskärning även på hp4, vilket kan tyckas märkligt då säv och rör har gemensam inskärning endast på hp2. Vingspets utgörs av hp3

JanJ


Michael Westerbjerg Andersen skriver mandag 17. september 2012 kl. 14.51
Umiddelbart taenkte jeg at oversiden paa ovenstaaende billede var en anelse overbelyst og derved gjorde indtrykket af oversiden lysere og blegere end jeg ville forvente hos en L.R. Men paa isaer Moelgaards mobil billede, er det tydeligt at fuglens overside er lysere end hos de L.R. jeg kender til. Men jeg iagttager jo ogsaa kun foraars- og sommerfuglene. Paa Moelgaards billede ses en anden interessant karakter, nemlig halen. Laengden virker forholdsvis laengere end hos L.R. og isaer halespidsens vifteform er bestemt ikke typisk L.R. Derimod mere typisk Sivs.

Klaus bemaerker at fuglen manglede fjer og derved fremstaar med fladere hovedprofil, men stadig synes jeg det er voldsomt for en L.R. Ligeledes isaer naebprofilen som virker alt for kraftig til L.R.

En sjov detalje er imidlertid den lille moerke spids paa undernaebbet som jo er en typisk L.R. karakter.

Walinder's Warbler er en fin typebetegnelse hvadenten dyret bliver fastslaaet som hybrid eller afvigende Sivs-form.

Godt set ioevrigt af Klaus da han beskriver dyret som en Roersanger med Sivsangerhoved. Den koeber jeg :)

Vh/Michael


Troels Leuenhagen Petersen skriver mandag 17. september 2012 kl. 15.05
Blot en service-oplysning:
Fra SSC's Dutch Birding-link kan nævnes, at den Sivs x Rørs-hybrid, de fangede i Holland i 1997, har vingeformel (oversat til Svensson-sprog, dvs talt indad) P3>P4>P2>P5 , med andre ord nogenlunde samme vingeformel som Falsterbo-fuglen (som jeg ser det: P3>P4>P2=P5).

Vh TLP





Peter Sunesen skriver mandag 17. september 2012 kl. 17.35
Når Michael skriver om halen at den virker længere end hos Lille Rørsanger, opfatter jeg derimod L.R. som mere langhalet end gårsdagens fugl, måske især fordi dennes vinger (håndsvingfjerprojektion) var længere, end jeg syntes L.R. normalt ser ud til at have.

Hvis man kigger alle billeder af agricola igennem i galleriet, slås man af den korte, stumpe vinge, og (derfor?) forholdsmæssigt lange hale.

Sivsanger er mere langvinget, og virker (derfor?) ikke specielt langhalet, hvilket gårsdagens fugl IMO heller ikke gjorde.

Er helt enig med Michael i følgende: "...og isaer halespidsens vifteform er bestemt ikke typisk L.R. Derimod mere typisk Sivs."

Fuglen var iøvrigt ikke så kold i farven som på HS's billede, og knap så gullig som på E.M's, faktisk syntes jeg at KMO's er det mest naturtro i farven.


Klaus Malling Olsen skriver mandag 17. september 2012 kl. 20.33
Fuglen diskuteres også på Svalan. Björn Malmhagen giver her yderligere informationer, der er vigtige at have med i bedømmelsen af fuglen.
En vigtig information er, at vingelængden var 60.5 mm (oprundet til 61 mm.). Dette er mindre end BM har mål på Rør-, Kær- og Sivsanger i Falsterbo, og med tanke på hans mangeårige erfaring, samt hvor mange mosesangere der fanges i Flommen, er det en ganske betragtelig del. I "Reed & Bush Warblers" (Kennerley & Pearson 2010) er de mindste indenfor de 3 arter ned til 63 mm., hvor Lille Rørsanger angives til 54-62 mm.
Som flere er inde på virker det som om der er noget Sivsanger i fuglen. Hvis fuglen kombinerer lille størrelse og karakterer fra Lille rørsanger med afvigelser, der peger på "noget sivsanger" kan fuglen måske være en hidtil udokumenteret hybrid: Sivsanger x Lille Rørsanger.
Lille Rørsangers nærmste ynglepladser er langs Sortehavskysten, hvor også sivsanger yngler. Ved Van-søen i østligste Tyrkiet yngler de to arter i samme biotop, lokalt in ret tætte bestande. Der er ikke kendt hybrider endnu.


Jan Jörgensen skriver mandag 17. september 2012 kl. 21.02
Som KLaus (och jag själv indikerar ovan), vingmåttet besvärar.
Även ytterfansinskärningen på hp4 besvärar då säv och rörsångare endast har inskärning på hp3. Det är lockande att tänka sig det som Björn uttrycker - att det def.är fältsångare i fågeln, frågan är dock hur mycket?

JanJ


Simon Sigaard Christiansen skriver onsdag 19. september 2012 kl. 19.43
Det kan meget vel være tilfældet, at der er lille rørs gener i den, men man bør i det tilfælde også overveje muligheden for om det kunne dreje som en sivsanger x buskrørsanger. Der findes vel ikke sådanne dokumenterede hybrider (eller gør der?), men teoretisk burde det være en mulighed.

Hvis man forestiller sig, at der er noget busk i den, så begynder vingelængde og emargination jo også at nærme sig denne fugls vingeformel...

Man skal dog nok til at starte med ikke udelukke for meget, der findes lidt for mange muligheder... hybrider kan jo desværre se lidt ud som hvad-som-helst, og et endeligt svar får vi nok aldrig... men hvis nogen i fremtiden skulle fange en magen til så bliver det jo igen rigtig interessant :)

/SSC


Anders Fischer skriver onsdag 19. september 2012 kl. 20.40
Hej Simon

Jeg har også-i mine mest syge fantasier-tænkt,er der mon noget Buskrørs i fuglen?

Anders



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.056 sek.
til toppen